Închide

Prima zi de Festival de Carte în octombrie: poeţi mexicani, marş al lecturii şi spectacol în Piaţa Unirii

CulturăUncategorized by Actual de Cluj - aug. 21, 2016 0 302

Un grafician român şi doi poeţi mexicani, marş al lecturii, o lansare-recital şi un spectacol în aer liber, în Piaţa Unirii,dedicat cărţii. Aceasta este propunerea pentru prima zi a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania (FICT).

Marți, 4 octombrie 2016, în prima zi a FICT, graficianul Mircia Dumitrescu și poeții mexicani Mario Bojórquez și Alí Calderón sunt invitaţi de onoare, anunţă organizatorii.

Începând cu ora 13.30 va avea loc vernisajul expoziției Mircia Dumitrescu: Nichita, azi, în spațiul de evenimente special amenajat din Piața Unirii. Vernisajul va fi urmat de lansarea volumelor La espina en la flor / Muestra de poesía mexicana actual – Spinul din floare / Poeți mexicani contemporani şi Veghea și Somnul. Un an de sonete de Dinu Flămând. La eveniment participă Mario Bojórquez, Alí Calderón, Mircia Dumitrescu, Dinu Flămând, Ion Mureșan, Orbán Anna-Mária.

Tot în prima zi, o oră de agendă este dedicată marşului lecturii. Toţi Cititorii (cu majusculă) sunt aşteptaţi la ora 12.00 în faţa Universităţii „Babeş-Bolyai” (Str. Mihail Kogălniceanu nr. 1). Semn de recunoaştere, o carte la purtător, precizează organizatorii. În drum spre Piaţa Unirii – unde, la ora 13.00, are loc Deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania  (FICT) – se vor face câteva popasuri de lectură. Cei care doresc vor citi cu glas tare un fragment din cartea purtată. Scriitorii participanţi sunt invitaţi să dea startul la lectură.

Deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania are loc de la ora 13.00.

La ora 18.00 e programată o Lansare-recital: Antologia tinerilor poeți maghiari din România. Autori incluși în volum: André Ferenc, Fischer Botond, Gondos Mária Magdolna, Horváth Benji, Gothár Tamás, Kali Ágnes, Kulcsár Árpád, Varga László Edgár, Zalán Serestély. Traducere de Andrei Dósa. Îngrijitorul ediției: Ștefan Baghiu. Grafică: Ana Toma. Editor: Claudiu Komartin (Casa de Editură Max Blecher, 2016)

Programul se încheie abia seara: la ora 20.00 are loc un concert-spectacol dedicat cărții: Didi’s Son al trupei Dirty Granny Tales(Grecia).

Despre acesta puteţi citi mai multe aici:

Din programul festivalier de toamnă: concert-spectacol dedicat cărții, în Piaţa Unirii

Cine sunt invitaţii speciali

Mircia Dumitrescu (3 iulie 1941, Căscioarele/Ilfov) este unul dintre cei mai mari graficieni de carte din România.  În 1967 devine membru stagiar al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi în 1969 membru definitiv. În 2006 devine membru al Uniunii Gravorilor şi Litografilor Maghiari, Budapesta, Ungaria. Între anii 1975 și 1990 este secretar al secţiei de grafică al UAP din România. Din anul 1979 și până în anul 1989 este desenator artistic la Editura Sport-Turism din Bucureşti. Din 1990 e lector universitar la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, catedra de grafică. Între anii 1991 și 1993 – conferenţiar şi din 1993 până în 2010 – profesor universitar titular. În anul 2005 devine doctor în arte vizuale cu lucrarea Invenţia oculocentrică sau ispitirea Sfântului Antonie. În perioada 1990-2008 este membru al Consiliului Profesoral al Facultăţii de Arte Plastice al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, al Senatului UNAB şi este şeful catedrei de grafică. Se pensionează în 2010. Din martie 2013 devine membru-corespondent al Academiei Române. Este membru al Senatului revistei Contemporanul. Premii și distincții (selectiv): Premiul pentru grafică, decernat la Cracovia (1969); Premiul pentru grafică al Uniunii Artiștilor Plastici (1975); Premiul național pentru construcția cărții, decernat de Ministerul Culturii și Cultelor (2002); Premiul pentru frumusețea construcției de carte – volumele bibliofile E.A. Poe, Corbul, Dinu Săraru, Un fluture alb cu sânge pe aripi, decernat de Federația Internațională a Cărții, la Salonul Internațional de Carte, Leipzig (2003); Premiul național pentru renașterea cărții bibliofile, decernat de Ministerul Culturii și Cultelor pentru edițiile bibliofile Nichita Stănescu, Virgil Mazilescu, Emil Botta, Rilke, Novalis, Goethe, Hölderlin, editate de Biblioteca Bucureștilor (2003); Premiul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” pentru viziunea grafică și tipografică a volumelor Manuscrisele Mihai Eminescu, decernat de Academia Română (2006); Medalia „Mihail Eminescu – 150 de ani”, conferit de Președinția României (2002); Ordinul pentru merit în grad de Cavaler, conferit de Președinția României (2003).

Mircia Dumitrescu

Mario Bojórquez – Poet, eseist și traducător, s-a născut la 24 martie 1968 în Los Mochis, Sinaloa, Mexic. Studii de Limbă și literatură hispanică la Universidad Nacional Autónoma de México. Autor al volumelor Pájaros sueltos (Păsări eliberate, 1991), Contradanza de pie y de barro (Contradans de picior și de lut, 1996), Diván de Mouraria (Divanul din Mouraria, 1999), Pretzels (2005), El deseo postergado (Dorința amânată, 2007), Y2K(2009) și Hablar sombras (A vorbi umbre, 2013). A obținut Premiile naționale pentru poezie „Clemencia Isaura” (1995), „Enriqueta Ochoa” (1996), „Abigael Bohórquez” (1996), precum și două din categoria Premiilor „Bellas Artes de Literatura”: Premiul național de poezie „Aguascalientes” (2007) și Premiul național de eseu literar „José Revueltas” (2010). Recent a primit Premiul „Alhambra” de Poezie Americană (2012), Distincția „Principe y Poeta Tecayehuatzin de Huexotzinco” și Premiul „Ignacio Rodríguez Galván” (2015). A obținut burse atribuite tinerilor creatori din partea Institutului Național de Arte Frumoase, a Fondului Național pentru Cultură și Arte din Sinaloa și din Baja California. Este membru în Sistemul Național de Creatori de Artă din 2007. Colaborează la www.circulodepoesia.com.

mario bojorquez

Alí Calderón – Poet, editor şi critic literar, s-a născut la Ciudad de México în 1982. Are un masterat în Literatură mexicană. În 2007 a primit Premio Latinoamericano de Poesía Benemérito de América, iar în 2004, Premio Nacional de Poesía „Ramón López Velarde”. A fost bursier din prima generaţie al Fundación para las Letras Mexicanas la secţiunea poezie. În 2003 a obţinut Premio Inter-universitario pentru eseu acordat de Statul Puebla. Este autorul volumelor de poezie Imago prima (Universidad Autónoma de Zacatecas, 2005) şi Ser en el mundo(Universidad Autónoma „Benito Juárez” de Oaxaca, 2007), al cărţii de eseuri La generación de los cincuenta (Fondo Editorial Tierra Adentro, 2005) şi coordonator al antologiei La luz que va dando nombre 1965-1985. 20 años de la poesía última en México (Secretaría de Cultura de Puebla, 2007). A publicat poeme, eseuri şi articole academice în diferite reviste din Mexic şi din Statele Unite. În prezent este profesor la Facultatea de Filosofie şi Litere a Universităţii Autonome din Puebla şi face studii de doctorat în literatura mexicană la Universidad Nacional Autónoma de México. Este cofondator al revistei electronice Círculo de Poesía.

ali calderon

Nici un comentariu

Scrie un comentariu