Închide

În Piaţă, la Operă, de Zilele Culturale Maghiare

ActualitateCulturăTop News by Kristina Reştea - aug. 20, 2016 0 366

Lumina galbenă intermitentă vă obligă la…? La „reducerea vitezei şi respectarea semnalizării şi a regulilor de circulaţie aplicabile în acea zonă”. Lumină galbenă intermitentă vezi pe aici, dar… Ce semnalizare? Ce reguli? Ce viteză? E lume multă în Piaţa Unirii, vineri seara, la aniversarea de 700 de ani de când Clujul şi-a primit rangul de oraş. De fapt, aşa se întâmplă de fiecare dată când se pun evenimente în centru – Piaţa Unirii eliberată de maşini e motiv de sărbătoare şi pietonii o invadează bucuroşi, inclusiv de pe arterele altfel dedicate traficului auto. Aşa se întâmplă, fără excepţie, şi de Zilele Culturale Maghiare.

De la ora 21:00, Opera Maghiară de Stat anunţase  o reprezentație de gală a spectacolului lui Erkel Ferenc, Hunyadi László, pe scena mare instalată în Piața Unirii, vecină cu statuia ecvestră a regelui şi cu catedrala. Interpretează orchestra, corul şi corpul de balet al Operei. (Dirijor: Jankó Zsolt. Regizor: Selmeczi György. Artista invitată a spectacolului în rolul Mariei Gara – Miklósa Erika, cântăreaţă de operă distinsă cu premiile Kossuth şi Liszt Ferenc.În alte roluri, artiştii Operei Maghiare din Cluj: Barta Lóránt, Szilágyi János, Vigh Ibolya, Pataki Adorján, Szabó Levente, Sándor Árpád, Ádám János).

După ora 21.00, dacă vii dinspre Bulevardul Eroilor, înţesat de terase şi plin de lume voioasă, Opera se aude abia când te apropii de Piaţa Unirii. Artiştii sunt pe scenă, orchestra e acolo şi aici parcă muzica sună altfel decât în clădirile teatrelor. Dar atmosfera e în continuare veselă: lumea pleacă, vine, fumează, aduce o bere, un vin, o cutie cu popcorn. Se vorbeşte tare (cu vecinul ori la telefon), se mănâncă, se dezbate sau se fac poze. Asta pe laturile pieţei. Cu cât înaintezi prin mulţime însă, dai de public venit să urmărească spectacolul cu figuri din istoria Ungariei. Se vorbeşte mai ales în maghiară în jur, dar, deşi spectacolul se derulează, live, în limba ţării vecine, pe ecranele instalate de-o parte şi de alta a scenei se asigură traducerea în română.

Lumea stă în picioare, câte un tătic şi-a ridicat copilul pe umeri, să vadă câte ceva, alţii se ridică pe vârfuri. În faţa scenei e „nucleul dur”: spectatorii de operă care au prins scaune, între cele instalate în piaţă. Ei sunt sobri şi preocupaţi

Nu e prima oară când opera iese în stradă – Opera Naţională şi-a închis stagiunea de vară cu opere în aer liber: în Piaţa Unirii şi pe lacul Chios din Parcul Central, iar publicul clujean le-a primit bucuros de fiecare dată.

Imediat după încheierea spectacolului Operei Maghiare a început spectacolul de video mapping, cu imagini proiectate pe biserica Sf. Mihail. Spectatorii de operă şi cei veniţi pentru show-ul de lumini au avut parte de încă câteva minute de stat împreună la un spectacol în Piaţa Unirii.

FOTO/VIDEO Mesajul de “VIVAT Cluj – Kolzsvár – Klausenburg 700″: Cluj Capitală Culturală Europeană 2021

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.