Închide

Celebra trupă Omega concertează în Piața Unirii din Cluj

ActualitateFestivalTop News by Actual de Cluj - aug. 20, 2016 0 847

Un concert  de zile mari va încheia, mâine seară, programul Zilelor Culturale Maghiare. Celebra trupă rock Omega va urca pe scena din Piața Unirii, de la ora 21.00.

„Decorurile, luminile şi, în general, soluţiile tehnice care însoţesc prezenţa pe scenă a formaţiei Omega sunt, încă din anii ’70, spectaculoase. După ce trupa rock maghiară a susținut multe concerte grandioase pe stadioane în anii ’90, în ultimul deceniu a participat mai degrabă la manifestări urbane, transformându-şi propriile concerte în adevărate sărbători populare. Nu va fi altfel nici în 21 august 2016, în Piața Unirii din Cluj – într-o locaţie emblematică – unde formaţia Omega va fi prezentă în premieră. Suntem convinși că amintirea acestui eveniment se va întipări adânc în memoria spectatorilor.” – au transmit organizatorii Zilelor Culturale Maghiare.

Originile trupei rock Omega datează din anul 1959. Benkő László şi Kóbor János au început de atunci să cânte împreună. Iniţial, concertele oferite colegilor de liceu au fost doar un hobby, dar succesul acestora şi dragostea primită din partea publicului a determinat cariera şi viaţa tuturor membrilor formaţiei. Omega este una dintre puţinele formaţii rock care au creat, fără întrerupere, valori perene şi la nivel mondial. Practic, cariera formaţiei se întinde de-a lungul întregii ere a muzicii rock – trupa bucurându-se, pe merit, de peste 50 de ani de recunoaştere şi apreciere la nivel internaţional.

În muzica scrisă şi interpretată de Omega s-au regăsit numeroase stiluri, iar reînnoirea permanentă a universului sonor i-a permis formaţiei să rămână în elita muzicii rock europene. Stabilitatea şi durabilitatea sunt privilegiul privilegiul puținilor artiști care au creat într-adevăr valori universale. Persoanele care apreciază muzica percep piesele formaţiei Omega ca pe o reflectare a propriei existenţe, fiindcă acestea au servit ca susţinere sufletească şi morală în vremuri dificile, când viaţa cotidiană le oferea prea puţine puncte de sprijin oamenilor. În viitorul apropiat va apărea un nou disc al formaţiei, sub titlul Testamentum (Testament). Acest Testament este un mesaj trimis din trecut şi adresat prezentului şi viitorului. Materialul muzical va fi epilogul sau poate chiar apogeul operei formaţiei Omega.

Concert Ákos – sâmbătă, 20 august, 21:00, Piața Unirii

Un alt artist maghiar important, Kovács Ákos (cunoscut ca Ákos) va concerta, de asemenea, în cadrul Zielelor Culturale Maghiare, în seara aceasta, de la ora 21.00, pe scena amenajată în Piața Unirii.

Ákos şi-a câştigat renumele naţional ca membru fondatori şi solistul vocal al veneratei formaţii Bonanza Banzai. Din trupa înfiinţată în 1987 au mai făcut parte, alături de artist, Hauber Zsolt şi Menczel Gábor. Ákos a fost textierul formaţiei, dar a lucrat şi în calitate de compozitor. Cantautorul şi-a construit cariera de solist în paralel cu activitatea formaţiei, iar după 1994 – anul dizolvării trupei Bonanza Banzai – a dat reprezentaţii doar ca solist vocal. El îşi scrie în continuare versurile pieselor şi, în cele mai multe cazuri, el compune şi muzica.  În Ungaria, Ákos a vândut, în total, peste un milion de discuri. El a participat la numeroase turnee, cu ocazia cărora a cutreierat ţara vecină, concertând de sute de ori. A susținut spectacole şi la Amsterdam, Barcelona, Bruxelles, Groningen, Londra (de mai multe ori), Moscova, Paris sau Roma, dar şi în Transilvania și partea de sud a Slovaciei. În afară de munca de cantautor, Kovács Ákos scrie poezii (a publicat deja cinci volume); îşi regizează propriile videoclipuri.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare