Închide

Ce poți face azi la Zilele Culturale Maghiare: la amiază se deschide Strada Vinului, după-masă ai parada portului popular cu ansambluri din 7 țări

CulturăTop News by Actual de Cluj - aug. 16, 2017 0 346

Momente din istoria industriei clujene din secolul XX la Zilele Culturale Maghiare, diseară – vezi istoria cunoscutei și acum defunctei întreprinderi Armătura, la Societatea Muzeului Ardelean, la ora 17.

Până atunci, până la ora 12 încă poți vizita sucursala din Cluj a Băncii Naționale Române pentru a vedea plafonul de sticlă și mozaicurile pictate de artistul Róth Miksa. Înscrierile pentru tur se fac la infostandurile Zilelor Culturale Maghiare. Turul ghidat are prezentare în limba română.

La ora 12 se deschide oficial Strada Vinului pe strada Potaissa, unde vizitatorii vor putea consuma vinurile speciale ale mai multor producători din Bazinul Carpatic, în afara celor prezentate la degustări. La târgul de vinuri este obligatorie folosirea paharelor oficiale ale Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, care se pot procura contra unei garanţii la standurile special amenajate. Restituirea se face în aceleași locuri.

De la ora 13, la Muzeul de Artă, se va face un tur ghidat în limba română în Galeria Națională. Ghid va fi muzeograful Iakob Attila.

Între ora 16 și 17, pe traseul Strada Clinicilor – Piața Păcii – Strada Napoca – Piața Unirii se va desfășura Parada portului popular – A 19-a ediție a Festivalului de Folclor ”Sfântul Ștefan”, la care participă 20 de ansambluri din șapte țări. Parada se va termina cu Gala de închidere a Festivalului de Folclor, care va avea loc de la ora 17, pe scena mare din Piața Unirii.

De la ora 17, spațiul comunitar K+ (str. Memorandului nr. 3, la subsol) va găzdui Cafeneaua Clujul Creativ, o discuție pe tema start up-urilor. La eveniment vor participa Ionuț Țața, președintele Clusterului pentru Inovare și Tehnologie Brașov, Cristian Dascălu, co-fondator ClujHub, Florin Vilcea, directorul IncuboxxTimișoara, Carmen Ciobanu, director Impact Hub Cluj și Farkas András, co-fondator Grupul Pont.

Cinefilii vor putea urmări de la ora 17, în Aula Magna de la Universitatea Sapientia filmul ”Till Atilla: Kills on Wheels” (2016), subtitrat în engleză.

De la ora 18 e programat turul monumentelor baroce clujene, cu prezentare în limba română. Turul va fi condus de Tóth Gödri Iringó, istoric de artă și masterandă la UBB Cluj iar întâlnirea pentru plecarea în tur se va face la intrarea Bisericii Sfântul Mihail.

Iubitorii de muzică de cameră sunt invitați de la ora 19, la Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu, pentru a lua parte la concertul ansamblului maghiar de muzică barocă Savaria.

Tot de la 19, dar în Parcul Central, va avea loc concertul trupei Anna and the Barbies. După 10 ani petrecuți pe scenele puburilor underground din Budapesta, trupa și-a asigurat un loc bine conturat în rock-ul maghiar de azi, prin versurile ei directe, care sărbătoresc viața și ritmurile optimiste.

Scena din Piața Unirii va fi locul în care, de la ora 21.00, va concerta trupa Ghymes. Apărută în Nitra (Slovacia) în 1983, trupa Ghymes se caracterizează printr-o muzică unică, de inspirație populară, compusă de Szarka Gyula, dar și prin versurile cu valoare literară ale lui Szarka Tamás.

Întreg programul aici

Nici un comentariu

Scrie un comentariu