Închide

Cât costă sa întorci 8000 de oameni cu fața către Someș

ActualitateAdministrațieFestivalTop News by Luminiţa Silea - aug. 15, 2017 0 627

Cu 100.000 de euro se poate concepe un proiect major de activare a râului, spune Ștefan Teișanu, șeful asociației Centrul Cultural Clujean (CCC), cea care a coordonat recent încheiatul Festival al Someșului, Sunt riveran, aflat la a doua ediție.

Cifrele furnizate de oraganizatori atestă că circa 8000 de oameni au participat la activitățile desfășurate de vineri până duminică pe malurile Someșului. Bugetul de festival a fost însă mult mai mic decât cel imaginat pentru un festival adevărat.

„CCC s-a ocupat de integrarea activităților într-o agendă comună, de comunicarea integrată și de asistență logistică unde a fost nevoie de aceasta. În plus, am propus o activitate proprie: double deckerul (autobuz cu etaj pentru tururi pe mal de Someș – n.red.). Am inițiat aceste tururi pe care le-am oferit gratuit oamenilor în așa fel încât clujenii să experimenteze tipul acesta de plimbare și de turism și să ne putem imagina împreună cum ar arăta un Cluj în care autobuze de genul acesta ar funcționa permanent. Bugetul nostru a fost de 9000 de euro”, a subliniat Ștefan Teișanu, directorul CCC Cluj (asociația continuatoare a celei care s-a ocupat de candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană, Cluj-Napoca 2021).

Acesta a adăugat că fiecare partener implicat în festival a avut buget propriu sau a lucrat pro bono și că până în acest moment nu s-au centralizat sumele.  „Cu 100.000 de euro îmi imaginez că se poate concepe un proiect major de activare culturală a râului. Dacă vrem un festival de o lună, ca în marile orașe europene, vorbim de un buget de la 500.000 de euro în sus. Un exemplu este Totally Thames din Londra „, a mai adăugat el.

Ceea ce s-a centralizat a fost numărul de participanți. Potrivit CCC, Festivalul Sunt Riveran s-a bucurat de participarea a 8000 de oameni care au accesat cele 20 de activități propuse de asociațiile clujene de-a lungul râului – de la dezbateri și work-shopuri, la plimbări cu barca și hidrobicicletele, la inaugurarea primelor planșe turistice tactile sau la activități pe plaja din Grigorescu.

VEZI ȘI:

Arca lui Clinci e ancorată la nisipurile de aur din Grigorescu. Mai sunt două zile să mergi să vezi ce-a adus pe Someș în sus

Festivalul Someșului – Sunt Riveran a fost inițiat anul trecut și asumat de ex directorul Asociației Cluj-Napoca 2021, Florin Moroșanu, din dorința de a integra râul în viața orașului, unul dintre dezideratele asumate în dosarul de candidatură.

Acum acesta a preluat frâiele Casei Municipale de Cultură și s-a implicat sub o altă formulă în festival – a invitat comunitatea epigramiștilor din Cluj să își scrie și recite catrenele pe podurile Napoca, Horea, Garibaldi, Feroviarilor, Baraj-Grigorescu și Zodiac. 

VEZI ȘI:

Câți bani au pe mână foștii șefi ai Capitalei Culturale Europene, pierdută de Cluj, pentru relansarea proiectului

Someș – Sunt Riveran 2017 este organizat de Centrul Cultural Clujean, fiind finanțat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Aceasta a avut loc între 11 și 13 august.  Parteneri la ediția de anul acesta au fost Scena Urbană, Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, Asociația Urbannect, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, Grupurile de Inițiativă Impact, Asociația Cercul Social, Repair Cafe, Fundația AltArt, Fabrica de Pensule, Someș Delivery, Cluj Guided Tours. Multe dintre aceste asociații au primit, de asemenea, finanțări de la municipalitatea clujeană pentru a organiza evenimente în cadrul festivalului. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.