Închide

Câți bani au pe mână foștii șefi ai Capitalei Culturale Europene, pierdută de Cluj, pentru relansarea proiectului

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Luminiţa Silea - apr. 04, 2017 0 917

Am pierdut titlul european pentru 2021 de Capitală a Culturii în favoarea Timișoarei, însă administrația locală și-a asumat să susțină implementarea programului cultural pierzător al Clujului cu aceiași oameni la cârmă, preponderent din fonduri publice.

Echipa de conducere a Asociației Cluj-Napoca 2021 care a lucrat la programul cultural al orașului, dar nu a reușit să câștige titlul de Capitală Culturală Europeană, s-a scindat. Președintele Florin Moroșanu s-a mutat din nou la primărie (unde a mai lucrat înainte de a prelua frâiele candidaturii Clujului), în postura de director al Casei Municipale de Cultură. Directorul (de circa un an) Ștefan Teișanu care vine de la organizația non-guvernamentală Fapte (cei care organizează Jazz in the Park) a fost reconfirmat în această funcție și a rămas în structura Cluj-Napoca 2021, asociație care s-a reinventat schimbându-și denumirea în Centrul Cultural Clujean.

“Cultura” se întoarce ACASA. De la ambițiile Capitalei Culturale Europene, loco, în Casa de Cultură a Studenților

În 2017, bugetul Casei Municipale de Cultură a primăriei preluată de Moroșanu este de peste 1 milion de lei, din care 400.000 de lei revin pentru programe culturale. Florin Moroșanu a explicat că banii acoperă activitățile curente ale structurii, dar se vor utiliza și pentru a porni proiecte culturale noi din mapa de candidatură a Clujului la titlul european. Către proiectele noi va fi direcționată o sumă de circa 30% din capitolul destinat programelor culturale, după cum a spus Moroșanu.

În ceea ce privește proiectele noi acestea implică: o întâlnire la Cluj a orașelor candidate la titlul de Capitală Culturală Europeană în septembrie 2017, susținerea cu buget de activități a Festivalului Someșului – Sunt riveran, demararea unui studiu privind sectorul cultural clujean (pe modelul celui realizat în 2015 de Asociația Cluj-Napoca 2021), organizarea unor întâlniri pentru a dezvolta capacitatea organizațiilor non guvernamentale clujene de a relaționa mult mai bine cu administrația locală și de a scrie cereri de finanțare mai bune, dar și deschidere a discuțiilor pe tema integrării studenților străini în Cluj.

În cazul asociației Centrului Cultural Clujean conduse de Ștefan Teișanu, bugetul estimat pentru 2017 este de 350.000 de euro. Banii urmează, potrivit lui Teișanu, să fie adunați din cotizațiile anuale ale membrilor, alocări publice pentru proiecte și fonduri private (sponsorizări).

sursa: Plan adoptat în unanimitate în Adunarea Generală a CCC din 7 martie

În ceea ce privește cotizațiile, primăria și Consiliul Județean și-au asumat să dea câte 45.000 lei (deja suma de la primăria a fost aprobată), iar ceilalți 58 de membri (universități, structuri culturale și persoane fizice) câte 100 de lei. De aici urmează să vină, per total, potrivit estimării Asociației, circa 30.000 de euro. Din fonduri private, asociația și-a propus să obțină 70.000 de euro.

În ceea ce privește alocările publice, de la primărie CCC a cerut anul acesta 850.000 de lei, sumă aprobată de comisia primăriei și care urmează să fie aprobată prin vot de Consiliul Local la ședința ordinară din 4 aprilie.

În cazul celor 850.000 de lei, Teișanu a explicat că suma va acoperi cheltuielile de program din 2017 (reconfigurarea proiectului inițial, onorarii parteneri care vor face replanificarea), lansarea unor versiuni pilot a unor proiecte din dosarul de candidatură, cheltuieli de marketing și organizatorice.

Referitor la fondurile private, ele vor servi și pentru asigurarea bugetului de pornire pe 2018, având în vedere că în 2017, în lipsa unor alocări la început de an, asociația a fost în imposibilitate de a face cheltuieli. Deocamdată nu s-a semnat niciun contract la acest capitol.

sursa: Plan adoptat în unanimitate în Adunarea Generală a CCC din 7 martie

Care sunt proiectele pilot pe care se vor cheltui bani în 2017: 

  • În 2018, Centrul Cultural de Artă Contemporană se instalează în primul său spațiu-galerie. În 2017 vom găzdui trei luni de program artistic pilot, cu implicarea a zeci de artiști români și europeni, într-un spațiu temporar din Cluj.
  • În 2017 sprijinim inițiativele locale de terapie prin artă în spitale și punem bazele Institutului de Terapie și Artă, care va coordona activități de cercetare și proiecte pilot în contexte urbane experimentale.
  • MAHLER 1000 este prima colaborare de mari dimensiuni a tuturor instituțiilor de muzică clasică din Cluj-Napoca. Proiectul va include ateliere, cursuri de formare, schimburi internaționale, repetiții și concerte comune, iar vârful de lance al programului îl va reprezenta interpretarea Simfoniei nr. 8 în Mi bemol Major de Gustav Mahler, care va urca pe scenă 1.000 de muzicieni ai instituțiilor de muzică din Cluj, din țară și din orașele înfrățite ale Clujului. În 2017 pregătim evenimentul și demarăm campania de comunicare a acestuia. Concertul propriu-zis va avea în mai 2018 la Cluj-Napoca.
  • În 2017 pregătim prima generație de mediatori culturali pentru promovarea educației culturale și artistice în școli.
  • În 2017 derulăm a doua ediție a festivalului Sunt Riveran, în care zece organizații culturale preocupate de subiectul Someșului își sincronizează agendele pentru a da viață râului. Sunt Riveran este pentru Someș ce e Noaptea Muzeelor pentru muzee.
  • În 2017 susținem inițiative locale de economie circulară precum AlterMall și Repair Cafe, precum și proiecte creative precum Make-a-thon. De asemenea, Fondul de Inovare Culturală va sprijini, în ediția sa pilot din 2017, inițiative din sfera creativității sociale.
  • În 2017, sincronizăm agendele activităților studențești de „bun venit” ale Universităților clujene, creând un program comun, la nivelul orașului. Programul cuprinde prezentări, cursuri comune, tururi ghidate, petreceri și vânători de comori, precum și evenimente de carieră și forumuri de voluntariat. Punctul culminant al manifestărilor este evenimentul comun de „Bun venit în Cluj” al celor șase universități majore ale orașului, găzduit la Sala Polivalentă.
  • În 2017 punem bazele Programului de traduceri, prin care activitățile culturale derulate în Cluj vor putea beneficia de traduceri specializate, atât la nivel de conținut cultural, cât și la nivelul necesităților de promovare. Primul proiect experimental în acest sens va fi găzduit de festivalul Sunt Riveran.
  • În 2017 testăm primele activități Jivipen în cadrul Zilelor Clujului (18-21 mai), în cadrul unor expoziții și activități care aduc în atenția publicului larg aspecte mai puțin cunoscute ale istoriei și culturii roma.
  • În 2017 aducem la Cluj, cu sprijinul partenerilor noștri de la Scientifica, expoziția 3D Printing the Future a Muzeului de Științe din Londra și găzduim ateliere de tehnologie în cadrul celor mai mari festivaluri culturale ale orașului.
  • În 2017 construim calendarul cultural tradițional al județului Cluj, demarăm colaborări neconvenționale între comunitățile proiectului și operatori culturali din mediul urban și inițiem grupuri de lucru pentru elaborarea, în comunitățile cu care lucrăm, de strategii de dezvoltare locală bazate pe cultură.
  • În 2017 vom găzdui prima Conferință de Etnografie Intergalactică pentru a defini, în grupuri de lucru interdisciplinare și surprinzătoare, tema de proiectare pentru concursul internațional de proiectare a Parcului.
  • În 2017 inaugurăm Universitatea Deschisă, un vast calendar de cursuri deshise oferite publicului larg de către universități, organizații și companii private, derulăm un prim curs de Mediatori culturali și realizăm, împreună cu Facultatea de Științe Politice și Administrative, o cercetare a stării formării profesionale în organizațiile culturale din Cluj.
  • În 2017 găzduim, cu sprijinul Casei Municipale de Cultură din Cluj-Napoca, un atelier internațional de lucru care dezvoltă structura, principiile și planul rețelei. Apoi, în luna septembrie, lansăm oficial Rețeaua printr-o conferință internațională care adună cel puțin zece orașe europene membre.
  • În 2017, Fondul pentru Inovare Culturală își propune elaborarea unui plan de dezvoltare pe termen lung, dar și un prim exercițiu de funcționare prin care să fie sprijinite prime proiecte.

S-a angajat o nouă echipă în 2017

În 2017, CCC și-a definit și noua echipă care se va deservi asociația sub conducerea lui Ștefan Teișanu.

sursa: Plan adoptat în unanimitate în Adunarea Generală a CCC din 7 martie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare