Închide

„Cultura” se întoarce ACASA. De la ambițiile Capitalei Culturale Europene, loco, în Casa de Cultură a Studenților

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 08, 2016 0 527

Echipa de conducere a Asociației Cluj-Napoca 2021 care a lucrat la programul cultural al orașului, dar nu a reușit să câștige cu el titlul de Capitală Culturală Europeană, se scindează. Președintele Florin Moroșanu se mută din nou la primărie (unde a mai lucrat înainte de a prelua frâiele candidaturii Clujului), în postura de director-temporar al Casei Municipale de Cultură. Directorul (de circa un an) Ștefan Teișanu care vine de la organizația non-guvernamentală Fapte (cei care organizează Jazz in the Park) e reconfirmat în această funcție și va rămâne în structura Cluj-Napoca 2021, asociație care se va reinventa (cu nume cu tot) pentru a continua proiectul cultural al Clujului, așa cum autoritățile locale au anunțat că-și doresc, imediat după ce Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Asociația Cluj-Napoca 2021 care s-a ocupat de candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană își va continua activitatea, dar pe un nou statut care să permită implementarea programului cultural al Clujului candidat. Potrivit primăriei care și-a asumat această continuare a proiectului cultural artistic, după obținerea unui acord al tuturor entităților implicate, va rezulta o nouă abordare – un cadru care va garanta funcționarea executivă pe termen lung dar și procesul participativ al comunității în implemntare.

Vechea Asociația Cluj-Napoca 2021 își va prezenta raportul de activitate aferent anului în curs, precum şi propunerile de modificare a statutului, a numelui. În ceea ce privește structura sa executivă, lucrurile au fost deja lămurite. Consiliul Director l-a validat deja pe Ștefan Teișanu să fie director și l-a mandatat să prezinte un plan de acțiune privind implementarea programului cultural cu care orașul a candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Potrivit unui anunț deja făcut de Teișanu, propunerea va fi bazată pe recomandările juriului, ale operatorilor culturali și ale comunității, pe recalibrarea bugetului și pe încadrarea proiectului într-un orizont de timp care nu se va suprapune cu anul deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii de către Timișoara. Cu mențiunea că această propunere va fi prezentată public cel mai probabil pe final de an, în luna decembrie, după alegerile parlementare.

Dacă Teișanu rămâne, președintele Asociația Cluj-Napoca 2021 (cel care a fost director până să fie coptat Teișanu în structură), Florin Moroșanu, pleacă și se reîntoarce în administrația publică locală. El a mai lucrat în primărie și a condus Direcția de Comunicare, Relații Publice și Turism, în mandatul primarului Sorin Apostu.

Administrația clujeană a anunțat astăzi că Florin Moroșanu, președintele Asociației, a fost detașat temporar la conducerea Casei Municipale de Cultură, în vederea corelării activităţii acestei instituţii cu direcţia de dezvoltare culturală a oraşului. Ca un fel de asumare a continuității programului cultural al Clujului Condidat, la nivel instituțional, după cum a explicat primăria.

Moroșanu a explicat pentru Actualdecluj.ro că și-a asumat preluarea temporată a funcției de director al Casei Municipale de Cultură care era condusă de interimarul Adrian Corojan pe o perioadă de un an pentru a transforma această instituție într-una puternică, așa cum au și alte orașe din țară. Mai ales în contextul în care aceasta poate să urmărească și implementarea strategiei culturale a orașului asumată în cadrul Strategiei Mari de Dezvoltare a Clujului 2014-2020, dar și a programului cultural de Capitală Europenă. „Acum Casa Municipală de Cultură este o stuctură a primăriei la limita subzistenței, cu persoanal puțin și prost plătit. Dar are potenția să se transforme. Asta mi-am asumat eu. Un mandat pe un an și să rezolv problemele de spațiu (sediul Casei Municipale a fost retrocedat Asociației Patronilor și Meseriașilor iar acum funcționează în două încăperi de 15 mp în cadrul Casei de Cultură a Studenților, deținută tot de primărie – n.red.), de remunerare a personalului dar și de consolidarea în zona culturală ca actor important. Sunt oameni care lucrează aici, 6 persoane, unele salarizate sub 1200 de lei. Unii cu salariul minim pe economie. Eu mi-am asumat un salariu de 1600 de lei pe lună. Dacă primăria are această stuctură culturală bine consolidată și mi-a asumat să mai aduc și oameni, ea poate să se asigure că Consiliul Local nu va uita de implementarea strategiei culturale sau a proiectului cultural al Clujului-candidat. Putem superviza implementarea programului cultural, putem scrie proiecte. Unul pe care vreau să-l pornim la anul este cel dedicat înființării rețelei orașelor care au fost în cursa Capitalelor Culturale Europene sau urmează să fie”, a mai spus Moroșanu.

Cine lucrează la Casa Municipală de Cultură a primăriei

sursa: Casa Municipala de Cultura

sursa: Casa Municipala de Cultura

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.