Închide

Ziua internațională a Holocaustului se marchează luni și la Cluj

Educaţie by Actual de Cluj - ian. 25, 2019 0 163

Ziua internațională a Holocaustului se marchează luni și la Cluj, la Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei din cadrul Institutului de Iudaistică şi Istorie Evreiască „Dr. Moshe Carmilly” al Universităţii „Babeş-Bolyai” de pe strada Croitorilor 13.
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este ziua de 27 ianuarie din fiecare an și este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului. Comemorarea e marcată în această zi în urma Rezoluției Adunării Generale a Națiunilor Unite din 1 noiembrie 2005. 27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de forțele aliate.
Institutul de Iudaistică şi Istorie Evreiască „Dr. Moshe Carmilly” a fost înfiinţat în 1991, ca parte a Facultăţii de Istorie şi Filosofie a UBB și cercetază istoria evreilor din spaţiul transilvănean şi din spaţiul românesc.  Muzeul Documentar al Holocaustului e realizat în maniera unei expoziții clasice, care cuprinde documente, fotografii, pagini memorialistice și produse multimedia. Coordonatoarea muzeului, Augusta Radosav, spune că, drept element de noutate, vizitatorii vor primi luni informații suplimentare privind expoziția, de la un ghid care explică adaptat la fiecare categorie de vârstă principalele evenimente din neagra perioadă a holocaustului de la Cluj.

Muzeul e deschis în fiecare zi între orele 11 și 15 iar luni va fi deschis cu o oră mai devreme.

În mai 2019 se împlinesc 75 de ani de la momentul la care, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria horthyistă, circa 132.000 de evrei din Transilvania de Nord au fost deportați în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau. 90% dintre aceștia au fost exterminați. Evreii din Transilvania de Nord au fost îmbarcați în trenuri cu destinația Auschwitz în gările din Satu Mare, Cluj, Oradea, Dej, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Reghin, Oradea, Târgu-Mureș, Baia-Mare, Bistrița, Șimleu Silvaniei şi Gheorghieni.
Ghetoul din Cluj a fost unul dintre cele mai mari din Transilvania de Nord. Ca şi în alte zone ale regiunii, ghetoizarea, care a început la 3 mai 1944, a fost precedată de un anunţ lipit în întreg oraşul cu o zi înainte. În 10 mai, populaţia ghetoului ajunsese la 12.000 de persoane. În momentul său de vârf, chiar înainte de deportare, cuprinzându-i atunci şi pe evreii transferaţi din ghetoul de la Gherla, populaţia ghetoului din Cluj era de 18.000 de persoane, după cum arată Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord.  Plăci comemorative care marchează după 70 de ani deportarea evreilor din Ardealul de Nord spre lagărele de exterminare din Auschwitz au fost dezvelite în gările din Cluj-Napoca şi Dej.

Citește și:

„Eram colegi de școală și vecini. Au fost duși și ei. Nu ne-am mai văzut niciodată. Nici el, nici mama lui n-a venit acasă din Auschwitz”. Cutremurătoarele mărturii ale deportării evreilor din Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu