Închide

O expoziție cu artefacte ale lojei masonice sibiene se deschide mâine la Cluj, într-un spațiu al UBB

Educaţie by Actual de Cluj - apr. 19, 2024 0 107

O expoziție cu artefacte ale lojei masonice sibiene se deschide mâine la Cluj, într-un spațiu al universității ”Babeș-Bolyai”.

Expoziția ”Istorie și Simbol: Loja Masonică Sibiană” va fi vernisată mâine la ora 16 la UBB Art Hall, pe Calea Moților la nr. 11, etaj 3. Expoziția prezintă povestea captivantă a celei dintâi Loji Masonice din Sibiu și își propune să dezvăluie publicului importanța și contribuția acesteia în dezvoltarea culturală și intelectuală a Transilvaniei în secolele XVIII și XIX. Totodată, cu o bogată colecție de obiecte masonice din Muzeul Național Brukenthal, expoziția va oferi o incursiune în universul masonic. ”Prin intermediul expoziției prezentăm publicului o parte din valoroasa colecție a Muzeului Național Brukenthal, care deține cea mai importantă și bogată colecție masonică din România”, declară organizatorii.

Bazele lojei sibiene active în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea au fost puse de nouă studenți sași, care au fost membri ai lojelor masonice din centrele în care și-au desăvârșit studiile – Dresda, Erlangen, Jena și Tübingen. După ce au revenit la Sibiu, aceștia au înființat, în anul 1767, Loja ”Sf. Andrei”, al cărei scop principal era propagarea Iluminismului. Loja sibiană a avut o activitate intensă în domeniul publicistic și literar, prin susținerea cercetărilor în vederea apariției unor lucrări legate de geografia și istoria Transilvaniei. Sub îndrumarea membrilor lojei s-au constituit prima colecție de minerale și cercul de lectură și s-au pus bazele unei biblioteci științifice. Curatorii expoziției sunt Alexandru Constantin Chituță și Raluca Maria Frîncu, cu o colaborare din partea istoricului Lukács József.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare