Închide

Şcolile vor fi închise vineri, din cauza gripei. Numărul deceselor a ajuns la 34. Ce vă recomandă specialiştii în această perioadă

EducaţieSănătateTop News by Kristina Reştea - ian. 23, 2019 0 483

Vineri, 25 ianuarie 2019, elevii și preșcolarii din toate unitățile de învățământ preuniversitar din țară vor fi liberi, conform unui ordin emis de Ministerul Educației Naționale, ca urmare a recomandărilor Ministerului Sănătății. Vezi recomandările specialiştilor, pentru a combate sau diminua pericolele şi efectele gripei.

Conform datelor raportate de Institutul Național de Sănătate Publică, în săptămâna precedentă a fost înregistrată a doua săptămână epidemică din acest sezon gripal, cu o activitate gripală cu un trend crescător. Decizia de ultimă oră a MEN a fost luată ca o măsură care poate determina limitarea extinderii circulației virusului gripal în rândul preșcolarilor și elevilor. Având în vedere că data de 24 Ianuarie este declarată oficial zi liberă, copiii vor fi mai puțin expuși, timp de patru zile, riscului crescut de îmbolnăvire din cadrul colectivităților.

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a urcat miercuri la 34, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Conform raportărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară acesteia.  Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat.  Conform specialiștilor, dacă şi cea de a 3-a săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarata epidemia de gripa, se precizează într-un comunicat de presă al MS.
Ministerul Sănătății a informat astăzi Ministerul Educației Naționale despre situația privind evoluția infecțiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripa, care constă în suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar pentru data de 25 ianuarie 2019.
“ Vom continua să supraveghem atent evoluția gripei în toată țara. Împreună cu Ministerul Educației, vom continua triajul epidemiologic în unitățile de învățământ săptămâna viitoare,  odată cu reluarea activității în unitățile școlare. Recomand părinților să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare , iar pe parcursul celor 4 zile libere  să evite expunerea copiilor în colectivități”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Se cumpără vaccinuri
Măsurile de prevenire și control demarate de Ministerul Sănătății săptămâna trecuta,  la debutul sezonului gripal, se mențin în perioada următoare. Deciziile de suspendare a orelor de curs pe o perioada limitata de timp  se vor aplica punctual. De asemenea, în urma analizei solicitărilor transmise de medicii de familie și centralizate de Direcțiile de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin, informează reprezentanţii instituţiei.
„Este îmbucurător faptul că numărul persoanelor din categoriile de risc au ales să se vaccineze în număr mai mare în acest sezon, astfel încât din cele 1.300.000 de doze achiziționate inițial de Ministerul Sănătății mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis să suplimentăm numărul de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgenta procedurile de achiziție și estimăm că săptămâna  viitoare  poate  începe distribuirea acestora către medicii de familie”, a declarat Sorina Pintea.
Recomandările Ministerului Sănătăţii
MS recomandă populației  să aplice cu rigurozitate  recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:
•        Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
•        Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
•        Respectarea etichetei tușitului și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/ strănut la nivelul parții interne a articulației cotului);
•        Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
•        Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
•        Continuarea vaccinării antigripale
În funcție de situația epidemiologică, unitățile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut.
„Decalogul Gripei”
Redăm aici o serie de recomandări publicate pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, un proiect de educaţie medicală iniţiat de doctorul Mihai Craiu, medic primar pediatru la INSMC “Alessandrescu – Rusescu” și profesor la UMF „Carol Davila” din București:

„Ce se poate face ACUM in România in mod concret? Mă refer la cititorii SVC, părinți sau cadre medicale…

1. Lăsăm panica de o parte. Nu ajută la nimic ci doar ne îndeamnă către soluții greşite.
2. Izolare la domiciliu a tuturor copiilor cu viroze febrile şi tuse, DACĂ au forme uşoare de boală (adică acel copil care poate să bea/mănânce acceptabil, care respiră normal şi care poate fi trezit cu uşurință din somn). Dacă oricare din cele 3 elemente mentionate sunt anormale, mergem urgent la medic.
3. Toate cazurile de boală asemănătoare gripei (ILI – Influenza like illness) la personele cu risc de complicații (gravide, vârsta peste 65 sau sub 5 ani şi pacientii cu boli cronice) trebuies evaluate de medic. Întârzierea diagnosticului şi respectiv administrarea antiviralelor creşte riscul de deces.
4. Autodiagnosticarea şi autotratamentul sunt periculoase. Mai ales la grupele de risc!
5. Antibioticele sunt inutile în formele obişnuite de gripă. Persoanele fără factori de risc NU vor primi preventiv antibiotice. Acestea se dau doar in spital la cei cu suprainfecții bacteriene dovedite.
6. „Invențiile” NU ajută la nimic. Tratamentul gripei cu Isoprinosine, sirop „antiviral”, oscillococcinum sau alte medicamente homeopate, uleiurile esențiale, dozele uriaşe de vitamina C etc nu sunt indicate la pacienții cu gripă. Nici măcar la cei cu risc crescut. Nu vindecă gripa şi nu pot inlocui inhibitorii de neuraminidază în tratamentul acesteia.
7. Singurul medicament administrat prin inhalare la un pacient cu gripă este zanamivir (Relenza). Nu se inhalează Ventolin, Adrenalină sau Corticosteroizi inhalatorii la pacienții cu gripă daca nu au astm documentat. Sunt inutile şi periculoase in automedicatie sau in situația recomandărilor telefonice
8. Evităm vizitarea spațiilor publice aglomerate – cele 4 zile libere vor schimba percepția potențialului pericol si riscul va părea, în mod fals, mai mic.
9. Evităm contactul cu personele ce ar putea muri, dacă fac gripă, atunci cand avem un episod de ILI. Nu merg nepoții bolnavi la bunici, chiar dacă e închisă şcoala!!
10. Ne spălam bine pe mâini, purtăm mască dacă avem factori de risc şi acoperim cu cotul sau batista de unică folosința tusea sau strănutul”.

Foarte multe emoții negative inconjoară evoluția bolilor respiratorii acute febrile, in acest moment de accelerare…

Publicată de Spitalul Virtual pentru Copii pe Joi, 24 ianuarie 2019

 

Consultă şi:
Citeşte şi:

5 mituri despre gripă, demontate de medicii Spitalului Universitar: De la „gripa este o răceală mai puternică” la „vaccinul antigripal poate produce gripă”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.