Închide

Premieră la CFR Cluj în ultimii 20 de ani: nici un transfer în pauza de iarnă. Rezită cea mai „bătrână” echipă în play-off?

SportTop News by Catalin Suciu - ian. 25, 2019 1 840

Pentru prima dată în istoria modernă, CFR Cluj nu a făcut nici o mutare în perioada de transferuri din iarnă. Cu bugetul limitat și fără să vândă pe nimeni, clubul trebuie să se descurce în play-off cu lotul actual, ba chiar fără anumiți jucători pe care i-a cedat. CFR Cluj are cea mai ridicată medie de vârstă dintre toate echipele din Liga 1.

Eșecul european din toamnă lasă urme adânci la CFR Cluj. Cu peste 12 milioane de euro cheltuiți în sezonul trecut în care a luat titlul, dar fără o calificare într-o grupă europeană, robinetul cu bani s-a oprit. Patronul Neluțu Varga a dat ordin la CFR și le-a transmis celor din club că trebuie să găsească resurse financiare dacă vor să facă transferuri. Iar cum singura propunere concretă a fost de 800.000 de euro pentru Țucudean, CFR a preferat să-l păstreze în lupta pentru titlu. Interes a mai fost pentru Djokovic, dar la fel, propunerea a fost de câteva sute de mii de euro.  Manea e un alt jucător dorit de alte formații din străinătate, dar fundașul dreapta este împrumutat până în vară de la APOEL Nicosia. Bilel Omrani  avut o propunere de la o codașă din Liga a doua franceză, dar fotbalistul a exclus o asemenea mutare.

Fără bani, CFR s-a luptat în primul rând să-și mențină titularii. Camora, Vinicius și Culio, oameni importanți în ultimul an și jumătate, se aflau în ultimele luni de contract. Deocamdată, fundașul stânga e singurul care a semnat un acord de prelungire pentru încă 3 ani și cel mai probabil, la CFR vor rămâne și Vinicius, respectiv Culio.

CFR Cluj dădea tonul în fiecare pauză competițională în materie de transferuri, dacă ne raportăm cel puțin la ultimii ani. În sezonul 2014-2015, de exemplu, CFR Cluj transfera nu mai puțin de 20 de jucători. Atunci soseau la Cluj nume precum Ivanovski, Jakolis, Larie, Dore, Guima sau Petrucci.

În sezonul 2015-2016, CFR Cluj aducea în cele două perioade de transferuri 16 jucători. La CFR ajungeau Filipe Nascimento, Andrei Mureșan, Cristian Lopez, Tomislav Gomelt sau Bryan Nouvier.

În sezonul 2016-2017 CFR Cluj făcea 13 mutări. E perioada în care la Cluj revine Ciprian Deac și e transferat inclusiv Bilel Omrani.

În sezonul 2017-2018 echipa clujeană bate un record greu de bătut. În două perioade de transferuri, vară -iarnă, CFR Cluj aduce 28 de fotbaliști. E perioada în care se aruncă cu bani pentru titlu. E perioada în care ajunge Dan Petrescu la CFR Cluj.

În sezonul 2018-2019 clubul face 8 mutări, dar toate în vară. Dintre jucătorii aduși, mai rămân doar câțiva. Tambe a fost cedat la Sheriff Tiraspol, sub formă de împrumut, Julio Baptista e în vacanță sub contract, dar nu contează nimeni pe el, Giussepe de Luca va ajunge în Serie B, cel mai probabil, după ce își va rezilia contractul, iar Andrei Radu a fost deja împrumutat la Dunărea Călărași.

Niciodată în ultimii 20 de ani, CFR Cluj n-a stat făcut o pregătire de iarnă fără să facă măcar un transfer. Antrenorul portughez Toni Conceicao ar fi mulțumit de lot, dar ce se întâmplă în eventualitatea în care un titluar se accidentează sau e suspendat? În plus, CFR Cluj e cea mai bătrână echipă din Liga 1, cu 28,3 ani, media de vârstă a lotului! La acest capitol CFR le devansează pe Poli Iași și AFC Hermannstatd, ambele cu 27,6 și pe Gaz Metan Mediaș, cu 27,3.

În plus, media de vârstă a echipei tip la CFR Cluj este și mai ridicată. Primul „11” are o medie de 30 de ani.

Echipa tip: Arlauskis – Manea, Mureșan, Vinicius, Camora – Bordeianu, Djokovic – Deac, Culio, Omrani – Țucudean

Din echipa standard de la CFR, Arlauskis, Mureșan, Vinicius, Camora, Culio și Deac sunt trecuți bine de 30 de ani.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.