Închide

Zeci de fotografi, români și străini, la festival de Cluj. Problema nr 1 pentru organizatori: Clujul nu are spații adecvate

CulturăEconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - mai 10, 2016 0 294

Fotografi români și străini a căror muncă este apreciată la nivel internațional spun povești, în imagini, la Cluj, cu ocazia ediției de 2016 a Photo România Festival. Printre aceștia se numără Korniss Péter − câștigător al unui premiu Pulitzer în 2004 − și Colin Ford, fondatorul Muzeului Național de Fotografie, Film și Televiziune din Marea Britanie. Vine la Cluj și Miluță Flueraș, unul dintre cei mai valoroși fotografi de concert români și supraviețuitor al incendiului din Colectiv. Ediția din acest an, a șasea a festivalului, se desfășoară în perioada 18-22 mai și aduce la Cluj fotografi, expoziții în premieră, conferințe, concerte și workshop-uri dedicate fotografilor profesioniști și amatori. Marea problemă a organizatorilor de festival: în Cluj nu se găsesc destule spații adecvate pentru expoziții, spun promotorii Photo România.

În acest an, festivalul are sediu nou: noua Casă Photo Romania se va afla, între 18 și 22 mai, pe strada Emil Racoviță, la numărul 37. Locația va fi punctul central de întâlnire al iubitorilor fotografiei și va găzdui expoziții, concerte în aer liber și dezbateri dedicate artei fotografice, anunță organizatorii. Tot aici va fi amenajată o zonă de chill-out, în care vizitatorii festivalului se vor putea relaxa și vor putea savura un pahar de vin, chiar în compania invitaților. Ediția a șasea a Photo Romania Festival marchează, astfel, intrarea în circuitul cultural clujean a unui nou spațiu dedicat evenimentelor culturale: o casă cu viitor artistic, sub denumirea de ETC Studio.

„Când am văzut casa aceasta am spus că aici ar trebui să fie evenimente, în Cluj lipsa de spații de evenimente e foarte mare”, spune Cătălin Balog Bellu, inițiatorul Photo Romania Festival. „Pentru noi ăsta e un chin în fiecare an: să găsim spații. Am fost la partenerii noștri din Norvegia. Te doare sufletul când vezi ce e acolo. Au o casă de două ori cât cea de aici, primită de la primărie, cu spații de expoziții pe timpul anului. Au zeci de mii de vizitatori. Aici la Cluj e greu să aduci un fotograf mare. Toți întreabă: unde expun? Nu poți să le zici: uite, aici, în beci sau la mall. Am putea să aducem fotografi importanți prin rețeaua de festivaluri, fără să ne punem problema unor onorarii pe care să nu le putem achita. Dar nu avem unde să îi aducem”, spune Balog Bellu. „Artiștii se uită la partea asta, e important pentru ei unde expun. Noroc că încă la noi mai merge cu ideea asta că suntem în estul Europei. Anul trecut cu două săptămâni înainte de festival am aflat că nu mai putem folosi locația care trebuia să fie sediu central (pe Iuliu Maniu, n.red.). Discutasem cu arhitecți, cu designeri. Apoi ne-am repliat (în imobilul-palat de la nr.18 din Piața Ștefan cel Mare). A fost ok si spațiul acela până la urmă, dar nu a fost inițial gândit pentru planurile noastre. A trebui să regândim totul”, spune și Sebastian Vaida, directorul artistic al Photo Romania.

Problema era semnalată și anul trecut:

Clujul, gazdă de Fotografie: cum s-a instalat festivalul de fotografie în orașul în care găsești greu spații de expoziții

Vezi cum a arătat casa Photo România în 2015:

Cum arată casa cu Foto, aproape ascunsă în centrul orașului

„TedX” de fotografie: poveștile din spatele imaginilor

Unul dintre cele mai importante evenimente ale ediției din acest an este, spun organiztorii, Photo Stories. Mai precis, o serie de prezentări de tip TED ale experiențelor care au definit creația fotografică a unor artiști români și străini, dar și a unor tehnici sau genuri fotografice specifice. Evenimentul se va desfășura în 20 și 21 mai, în Amfiteatrul Universității Sapientia. Temele abordate de cei peste 25 de speakeri sunt diverse, mergând de la fotografia de nud până la poveștile transmedia, de la locul special al fotografiei de tip analog într-o lume digitală până la fotografia de concert și de la colaj ca imagine și obiect până la imaginile obținute prin tehnica pinhole.

Doi dintre invitații de top care vor vorbi în cadrul Photo Stories sunt Korniss Péter − câștigător al unui premiu Pulitzer în 2004 − și Colin Ford, fondatorul Muzeului Național de Fotografie, Film și Televiziune din Marea Britanie. O altă prezentare specială pe care o va găzdui Photo Stories va fi cea a lui Miluță Flueraș, unul dintre cei mai valoroși fotografi de concert români și supraviețuitor al incendiului din Colectiv. Artistul va vorbi despre încercarea prin care a trecut în seara de 30 octombrie 2015, când fotografia concertul trupei Goodbye to Gravity, dar și despre experiența sa ca fotograf de concert.

Artiștii fotografi care își vor spune poveștile în fața publicului clujean vin din 10 țări europene (Franța, Serbia, Spania, Suedia, Slovacia, Italia, Marea Britanie, Ungaria, Grecia și România) și vor fi prezenți la Photo Romania 2016 ca reprezentanți ai unora dintre cele mai importante festivaluri de fotografie din Europa.

Expoziții: Tragedia din Colectiv și Iosif Berman – „Omul cu o mie de ochi”

Miluță Flueraș își va prezenta în premieră, la Photo Romania Festival, fotografiile realizate în seara incendiului din clubul Colectiv, în cadrul expoziției-tribut Taking my time to pay an homage. O altă expoziție specială a ediției din acest an este cea dedicată lui Iosif Berman, unul dintre cei mai importanți fotografi români din toate timpurile, cel pe care Geo Bogza îl supranumea „omul cu o mie de ochi”. Născut într-o familie de origine evreiască din Bucovina, Berman restabilea, în perioada interbelică, concepţia originară despre autenticitatea fotografiei în spaţiul românesc și poate fi considerat, pe bună dreptate, părintele imaginii de reportaj românești moderne. Expoziția dedicată lui, ca și prezentarea susținută de Cristian Graure în cadrul Photo Stories, își propun să expună o serie de aspecte ale creației sale fotografice mai puțin cunoscute publicului. „În fiecare an, secțiunea festivalului referitoare la Muzeul Fotografiei se concentrează pe un fotograf reprezentativ pentru istoria imaginii românești sau internaționale. În anii precedenți, s-a pus accent pe fotografi precum Art Shay sau Henri Cartier-Bresson în fotografia lui Victor Boldâr și Andrei Pandele. Anul acesta am hotărât să aducem în atenția publicului unul dintre cei mai mari fotografi pe care i-a avut România: Iosif Berman”, a declarat Sebastian Vaida, directorul artistic al Photo Romania.

Un alt punct important al festivalului va fi Photo Romania 4 All, o expoziție colectivă a celor mai buni fotografi români contemporani. Albumul cu același titlu va fi prezentat în premieră în cadrul Photo Romania 2016.

Din ediția de 2015, citește și:

Artista Sylvia Plachy la Cluj: poveşti în alb/negru despre Fotografie şi fiul Adrien Brody

sau

Paralela de 40 de ani lungime: cum şi-a regăsit o fiică fotograf tatăl olandez, prin România mamei

și

Prin lume, în căutarea frumuseţilor de pus în Atlas. “Popas” de fotografie la Cluj, cu Mihaela Noroc

Centru național al fotografiei de nuntă și punct de întâlnire al managerilor festivalurilor europene

Photo Romania Festival va găzdui cea de-a doua ediție a Wedding Stories, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate fotografiei de nuntă din România. Conferința se va desfășura în data de 19 mai, în Amfiteatrul Universității Sapientia, unde vin fotografi de nuntă din Europa: Fabio Mirulla, Marco Miglianti sau Mait Jüriado. Invitații Wedding Stories 2016 au câștigat împreună peste 45 de premii internaționale în competițiile de gen și vor vorbi, pe parcursul unei zile, despre experiențele lor profesionale și secretele unei fotografii de eveniment reușite, menționează organizatorii.

În același sens, un capitol important al ediției din acest an este continuarea proiectului Industry Days, care va aduce la Cluj reprezentanții a 20 dintre cele mai importante festivaluri dedicate fotografiei din Europa. Astfel, Photo Romania 2016 va însemna și cea de-a treia întâlnire a rețelei organizatorilor europeni de festivaluri ale artei fotografice, înființată la inițiativa echipei Photo Romania, în 2015. Ediția a șasea va aduce cu sine și consolidarea poziției importante deținute de evenimentul născut la Cluj pe harta festivalurilor de profil din Europa.

Muzeul Imaginii, „work in progress”

Organizatorii Photo Romania continuă pe parcursul ediției din acest an și campania de strângere de semnături pentru înființarea unui muzeu dedicat imaginii în România. Muzeul va fi organizat pe patru secțiuni – fotografie, film, mass media și comunicare publicitară. „Proiectul nostru de înființare a unui Muzeu al Imaginii a început acum patru ani, când am organizat o expoziție temporară de aparatură fotografică la Muzeul de Istorie a Transilvaniei. O astfel de inițiativă, însă, ar avea nevoie de o locație permanentă, care să asigure condițiile necesare bunei desfășurări a unor workshop-uri, proiecții de film, conferințe și care, desigur, să fie un spațiu expozițional amenajat corespunzător”, a spus Cătălin Balog Bellu, inițiatorul Photo Romania Festival. Proiectul este susținut de Beard Brothers, Webbits, Universitatea de Artă și Design, Universitatea Sapientia și Universitatea „Babeș-Bolyai”. „Petiția a fost prim pas, pentru a vedea reacțiile în țară. La unele ne așteptam, la altele nu. Am aflat că Sapientia dezvoltă ceva similar și așa am aflat unii de alții. Se lucrează la partea de muzeu, e tot mai aproape, dar e un demers care durează”, spune Vaida. „Nu poți merge la minister să spui că ne-am gândit no, trei prieteni să facem un muzeu. E altfel când ai petiție, parteneri”, completează Bellu.

Photo Romania 2016 va însemna și o reînviere a filmului în Turda. Astfel, pe parcursul festivalului, salina din Turda va găzdui o serie de proiecții de film documentar: The Salt of the Earth, România sălbatică, Fascinația meșteșugului, Omul cu o mie de ochi sau Challenge Boundaries. Proiectul e realizat în colaborare cu Noa Events, Primăria Turda și Salina Turda. Tot în cadrul Photo Romania 2016, organizatorii vor lansa oficial o Rețea a Galeriilor de Fotografie din România, ale cărei prime locații se află în Tășnad și în Turda. Astfel de centre vor mai fi deschise în Brașov, Iași, Timișoara și Bistrița.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.