Închide

Cum arată casa cu Foto, aproape ascunsă în centrul orașului

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mai 22, 2015 0 2302

Descoperit de fanii TIFF la unul dintre party-urile tradiționale ale festivalului de film de anul trecut, de arhitecții și de prietenii arhitecților la recent încheiatele Zile ale Arhitecturii, imobilul-palat de la nr.18 din Piața Ștefan cel Mare este, în această perioadă, casă de fotografie, deschisă pentru festival. E o clădire care, din când în când, găzduieşte evenimente şi care ar putea să primească pe viitor şi altele, dacă se conturează planurile.

Pentru ediția din 2015 a Photo România Festival, mai multe camere și curtea interioară a unui imobil fost palat de peste drum de Teatrul Național s-au deschis pentru expoziții, workshop-uri și evenimente. Mai precis, clădirea deținută de un proprietar privat – designerul de interioare Sani Stranski – în Piața Ștefan cel Mare la nr. 18 e Casa Photo România pentru câteva zile. Aici au fost progamate workshopuri, vernisaje de expoziții, dar și conferințe, proiecții, concerte și petreceri. „Locul este destul de greu de amenajat, nu e conectat la rețelele de utilități, dar s-a amenajat câte ceva pentru Zilele Arhitecturii, înainte, ceea ce ne-a ajutat. Spațiul a fost folosit la TIFF anul trecut și s-a comportat foarte bine. În plus, are o poziție foarte bună, e amplasat în centrul orașului, iar proprietarul e deschis pentru astfel de evenimente”, au explicat organizatorii la deschidere.

Citește mai multe despre locațiile festivalului:

Clujul, gazdă de Fotografie: cum s-a instalat festivalul de fotografie în orașul în care găsești greu spații de expoziții

 

 

La primul etaj e locul de băut cafea, în decor special pregătit. Dar Fotografiile te întâmpină încă de la intrare: urci alături de ele pe scările cu balustradă de fier forjat – orașe, umbrele, palate și oameni stau, în imagini cuminți sau intense, pe toți pereții. Încăperile de la etaje sunt și ele tapetate cu povești de la Photo România Festival – mașini din Cuba și oameni de peste tot. Le descoperi încăpere după încăpere, în scârțâit de parchet și lumină oferită dinspre Piața Avram Iancu, prin ferestrele mari.

„This place looks great!” – e concluzie de oaspete de festival.

DSC_3905

De vinerea trecută, Photo Romania Festival aduce la Cluj 10 zile de expoziții, conferințe, ateliere și concursuri de fotografie. Festivalul este în desfășurare în perioada 15-24 mai, iar ediția din acest an include în program 70 de expoziții ale unor fotografi români și străini, peste 20 de workshopuri susținute de specialiști, de la fotografia de nud la cea de arhitectură, conferințe, concerte și alte evenimente speciale.

DSC_3933

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.