Închide

Concurs special la EducaTIFF 2015. Se premiază cronicile de film scrise de tineri

Actualitate by Actual de Cluj - mai 22, 2015 0 475

Concurs, ateliere de film, o incursiune în lumea exploratorilor norvegieni, seminarii și o sesiune specială cu regizorul Alexandru Naum. Acesta este pe scurt meniul pregătit în cadrul EducaTIFF de organizatorii TIFF, eveniment alfat la a cea de 14 ediție programată între 29 mai – 8 iunie.

Copiii și tinerii iubitori de filme pot câștiga o excursie alături de familie prin competiția Tineri Critici de Film din cadrul EducaTIFF 2015. Regizorul Alexander Nanau va susține o „Lecție de cinema – Copiii și filmul documentar” pentru elevii cu vârstă 15+ care participă la proiecția filmului românesc multipremiat „Toto și surorile lui”. Copiii cu vârstă cuprinsă între 7 și 14 ani sunt așteptați la atelierele de film, unde pot învăța să realizeze scurte filmulețe de animație.Publicul larg este invitat să descopere lumea exploratorilor norvegieni, la proiecția filmului KonTiki, urmată de prelegerile invitaților speciali”, sinterizează organizatorii festivalului.

Concurs pentru elevi. De la clasa a doua la clasa a 12-a

„Elevii din clasele II-XII, din unitățile de învățământ din județul Cluj, vor putea participa la singura competiție de film destinată acestei vârste – Tineri Critici de Film. Competiția îi provoacă pe copii și tineri să își exprime punctele de vedere despre filmele vizionate, prin formula consacrată a cronicii de film, sprijinind cadrele didactice printr-o activitate extrașcolară competitivă și de anvergură. Concursul reprezintă o oportunitate pentru elevi să vadă filme de calitate și să își dezvolte capacitățile de exprimare scrisă. La competiție pot participa toți elevii care vizionează filmul dedicat categoriei lor de vârstă, din programul EducaTIFF. Cele mai bune trei lucrări din fiecare categorie de vârstă vor fi premiate cu publicarea cronicilor de film pe site-ul oficial TIFF, o Diplomă de Merit și o geantă de festival cu amintiri de la TIFF 2015. Cea mai bună cronică de film din toate categoriile va câștiga marele premiu, o excursie la Sibiu, între 26 și 28 iunie, la festivalul TIFF Sibiu, elevului câștigător și părinților însoțitori, cuprinzând cazare 2 nopți la hotel, cu mic dejun inclus, și bilete pentru transport cu autocarul, precum și invitații la filmele din cadrul TIFF Sibiu”, mai spun aceștia.

EducaTIFF, programul de educație cinematografică desfășurat în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), va avea loc în perioada 29 mai – 7 iunie, în Cluj-Napoca.Accesul la proiecțiile de film dedicate elevilor se face pe bază de bilet redus, cu valoare de 8 RON, pentru care sunt recomandate rezervările în prealabil, la adresa de email: educatiff@tiff.ro.

PROGRAMUL PROIECȚIILOR EDUCATIFF

Accesul la filme se face pe baza unui bilet cu preț redus, de 8 lei. Organizatorii oferă gratuitate grupurilor organizate de la școli speciale sau din afara județului Cluj. Pentru detalii, contactați-ne la educatiff@tiff.ro.

Vineri, 29 mai, ora 10:00 | Cinema Victoria

SLĂBĂNOAGA DE SORĂ-MEA (Suedia, 2015, 11+)

Sâmbătă, 30 mai, ora 10:00 | Cinema Victoria

ORĂŞELUL ALANDALA (Germania, 2014, 5+)

Sâmbătă, 30 mai, ora 15:45 | Cercul Militar

JEREMIAS (Mexic, 2015, 11+)

Duminică, 31 mai, ora 15:45 | Cercul Militar

SLĂBĂNOAGA DE SORĂ-MEA (Suedia, 2015, 11+)

Luni, 1 iunie, ora 10:00 | Cinema Victoria

JEREMIAS (Mexic, 2015, 11+)

Marţi, 2 iunie, ora 10:00 | Cinema Victoria

O NOAPTE ÎN OSLO (Norvegia, 2014, 15+)

Miercuri, 3 iunie | 10:00 | Cinema Victoria

OPERAŢIUNEA ARCTIC (Norvegia, 2014, 8+)

Joi, 4 iunie, ora 13:00 | Cinema Florin Piersic

TOTO ŞI SURORILE LUI (România, 2014, 15+) (Participanții la proiecția documentarului românesc multipremiat sunt invitați după proiecție la o discuție cu regizorul Alexander Nanau, pentru a afla mai multe informații despre genul documentar și despre această poveste emoționantă în particular, pătrunzând în universul copiilor văzuți pe marele ecran).
ACTIVITĂŢI PENTRU ELEVI ŞI PROFESORI

ATELIERE DE ANIMAŢIE

30-31 mai și 6-7 iunie, ora 10:00 – 14:00 | Muzeul de Artă (Clujenii Kassay Réka și MakkaiBence, cu studii și experiență în workshop-uri de film, îi vor învăța pe copiii cu vârstă între 7 și 14 ani cum să realizeze scurte animații. Ei vor lucra în echipe, vor crea povești și personaje, vor învăţa să filmeze și să editeze).

LECŢIE DE CINEMA | ECRANIZĂRI CU EXPLORATORI

cu Robert Ferguson (scriitor) şi Jan Erik Hols (critic de film)

1 iunie, ora 16:00 – 19:00 | Muzeul de Artă

Eveniment organizat în parteneriat cu Departamentul de Limbi și Literaturi Scandinave al Facultății de Litere (UBB), Norwegian Literature Abroad și Ambasada Regală a Norvegiei la București. Evenimentul include proiecția filmului norvegian Kon-Tiki, ce prezintă povestea exploratorului norvegian Thor Heyerdahl, care a traversat Oceanul Pacific cu o plută de lemn în 1947, pentru a dovedi că sud-americanii din epoca precolumbiană ar fi traversat oceanul pentru a se stabili în insulele polineziene. Filmul va fi urmat de două prelegeri consacrate exploratorilor norvegieni, din epoca vikingă și până în epoca modernă. Robert Ferguson, scriitor, și Jan Erik Holst, critic de film, vor prezenta universul exploratorilor din perspectivă literară, istorică, dar și cinematografică
SEMINARII DE CRITICĂ DE FILM
cu juriul Competiţiei Tineri Critici de Film

2-3 iunie, ora 12:30 – 14:00 | Muzeul de Artă

LECŢIE DE CINEMA | COPIII ŞI FILMUL DOCUMENTAR
cu Alexander Nanau (regizor)

4 iunie, ora 15:00 – 16:30 | Muzeul de Artă

CONFERINŢĂ „IMPORTANŢA EDUCAŢIEI MEDIA ŞI CINEMATOGRAFICE”

cu Julie Ova (Norwegian Film Institute)

4 iunie, ora 14:00 – 16:00 | UBB Facultatea de Teatru şi Televiziune

LECŢIE DE CINEMA | ARTĂ ŞI CULTURĂ ÎN EDUCAŢIE

cu Elisabeth Aalmo (The Cultural Rucksack, Norvegia)

5 iunie, ora 13:00 – 16:00 | Muzeul de Artă

mpreună cu învățători și profesori din Cluj vor fi identificate soluții pentru a implementa modelul norvegian de lecții interactive în școlile românești.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare