Închide

Prin lume, în căutarea frumuseţilor de pus în Atlas. „Popas” de fotografie la Cluj, cu Mihaela Noroc

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mai 20, 2015 0 439

 

„Maria noastră este îmbrăcată în hainele pe care le poartă duminică de duminică la biserică”, explică Mihaela în faţa fotografiei din Maramureş care a devenit brand de expoziţie.

 

Foto: Mihaela Noroc - Atlasul frumusetii

Foto: Mihaela Noroc – Atlasul frumusetii

„Oamenii de acolo păstrează tradiţiile. O ie costă 4000 de lei, iar ei le cumpără. E foarte frumos, bravo lor!”, vine completarea. După care trecem graniţe. „Bujorii din obrăjori sunt naturali! Femeile de acolo sunt foarte cochete şi mândre. Sunt greu de fotografiat tibetanii”, ni se explică mai departe. Urmează o tânără dintr-un cartier new-yorkez, una dintr-un oraş din Ecuador, unde se păstrează tradiţii, apoi „suntem” în Brazilia, ori trecem în Columbia, unde poveştile se leagă de reţele mafiote, pentru ca, la un minut distanţă, să vezi o altă frumuseţe, într-o moschee/muzeu din Iran, în costum tradiţional persan, în lumină filtrată prin vitralii.

Vizita e de fapt o expoziţie de fotografie, la Muzeul de Artă, expoziţia e „Atlasul Frumuseţii”, ajuns acum la Cluj, la Photo România Festival, iar ghid e Mihaela Noroc. Fotograf.

 

 

Mihaela a călătorit în 37 de țări și a adus de acolo imagini cu sute de chipuri feminine pe care le-a fotografiat. Iar “Atlasul frumuseții” e rezultatul: un proiect românesc independent, susținut de oameni din întreaga lume (inclusiv printr-o campanie de crowdfunding). Povestea din spatele lui a fost tratată de posturi de televiziune ca CNN sau publicații ca „The Telegraph”, „Forbes” sau „The Independent”.

După ce a călătorit în ultimii doi ani, cu rucsac în spate şi aparat de fotografiat pregătit, Mihaela s-a convins de o idee simplă: frumuseţea e peste tot. „E despre autenticitate”, spune fotografa chiar în campania de promovare a proiectului, lansată pentru a strânge susţinători care să contribuie la planul nou: încă o călătorie prin lume, începând de luna viitoare, ca să se completeze galeria foto cu femei pentru atlas.

 

Dintre fotografiile realizate până acum, o parte au ajuns şi în expoziţia de la Cluj, vernisată miercuri seara, aşa că din ramele negre, printre chipurile vizitatorilor reflectate în sticla de peste imagini, de dincolo de un rucsac ori printre alţi fotografi, îţi zâmbesc, din toată lumea. La ele acasă, prin oraşe exotice ori în vreo comună din România, pe străzi cu turnuri sau în sălbăticie, sunt sigure de ele, mândre sau nostalgice, curioase ori provocatoare şi toate cam aşa cum zice numele proiectului: frumoase.

 

 

„Dacă fotografiezi femei, nu ai cum să dai greş! Fiecare priveşte „cumva” special”, e concluzia clară a unui vizitator de expoziţie.

 

10 zile cu fotografie, în festival

De vineri, Photo Romania Festival aduce la Cluj 10 zile de expoziții, conferințe, ateliere și concursuri de fotografie. Ediția din acest an include 70 de expoziții ale unor fotografi români și străini, peste 20 de workshopuri susținute de specialiști, de la fotografia de nud la cea de arhitectură, conferințe, concerte și alte evenimente speciale.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare