Închide

Urmează reamenajarea străzii Kogălniceanu. Ce străzi intră în concurs alături de una dintre cele mai frumoase artere din centrul orașului

ActualitateTop News by Kristina Reştea - iul. 04, 2018 0 1445

 

La câțiva ani de când arhitecții propun concurs pentru reamenajarea străzii M. Kogălniceanu din centrul orașului, în această vară se văd și pașii concreți: documentaţia merge în sfârşit spre Sistemul Electronic de Achiziții Publice, așa că urmează o nouă competiție în parteneriat cu OAR pentru un alt spațiu public în oraș, spun reprezentanţii primăriei.

„Săptămâna viitoare publicăm în SEAP documentația pentru concursul care va viza reamenajarea străzii Kogălniceanu și Universității, cu străzile adiacente”, menţionează Ovidiu Cîmpean. Între timp, la Cluj s-au organizat şi alte concursuri, tot în parteneriat cu Ordinul Arhiecților- cel pentru reamenajarea malurilor Someşului şi, mai recent, concursul pentru regândirea Parcului Feroviarilor. Deşi în ultima vreme Clujul e dat ca exemplu de bune practici, oraşul nu a văzut încă în şantier rezultatele concursurilor. În afară de Piaţa Unirii (cu un proiect încă incomplet pus în practică), în anii recenţi s-a mai organizat și o competiţie pentru Centrul Cultural Transilvania, dar acest proiect a rămas „în aer”. A venit însă o serie recentă de concursuri. Dintre acestea, cel mai avansat este proiectul pentru Turnul Pompierilor – în acest caz, constructorul ar urma să se cunoască în câteva zile.
Următorul concurs în listă este cel pentru una dintre cele mai frumoase artere din centrul oraşului, care este acum invadată de mașini.
„Situată în zona protejată a centrului istoric al orașului, strada Mihail Kogălniceanu prezintă potențialul unui spațiu public vibrant, creativ, de bună calitate prin valoarea patrimonială arhitectural-urbanistică, prin specificul cultural-educațional și prin numărul important de utilizatori cotidieni de toate vârstele, în special tineri — școlari și studenți. Acest potențial este insuficient valorificat și este periclitat de traficul autoturismelor personale care produc poluare, afectând calitatea experienței utilizatorilor spațiului public„, se arată în tema elaborată de specialiști ai Ordinului Arhitecților din România. Obiectivul principal al concursului este contractarea de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca a „serviciilor de proiectare necesare unei amenajări de bună calitate a spațiului public al străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente”. Este vorba despre strada Universității, Em. de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile Janos Bolyai – Hermann Oberth – Kovacs Dezso, Gaal Gabor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu – în acest caz fiind vorba doar despre spațiul din jurul Turnului Croitorilor.
Cum arată acum strada M. Kogălniceanu:

Fostul preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, recomanda pentru această artera o gândire în linia conceptului „shared space”. „Este evident că titlul „pietonalizare a străzii Mihail Kogalniceanu” este spectaculos, dar sugerează eliminarea completă a circulaţiei auto, ceea ce este imposibil şi indezirabil, date fiind instituţiile existente pe stradă şi locuinţele riveranilor. De fapt, avem nevoie de o asigurare a traficului strict necesar tuturor acestora în formule de tip « shared space »”, explica anul trecut Ţigănaş pentru Actualdecluj.ro.  „Am văzut că lumea s-a obişnuit să pună semnul egal între pietonalizare şi apariţia teraselor pentru unităţi de alimentaţie publică, ceea ce nu e cazul pentru strada Kogălniceanu. Aici e mult mai mult vorba despre utilizarea de către pietoni a unor spaţii cu excelentă calitate arhitecturală, de fapt o colecţie de arhitectură de bună factură care se întinde pe patru secole şi o ambianţă foarte bine articulată de grupuri statuare de cea mai bună factură (mai puţin bustul lui Emil Racoviţă, amplasat defavorabil). Văd strada Kogălniceanu ca o stradă a cărţii şi educaţiei, cu gimnazii şi licee, bibliotecă, arhive şi universitate, dar şi cu biserica şi sala de concerte”, spunea Țigănaș.

Modelul vienez:

„Examen” pentru Cluj: se pregăteşte transformarea uneia dintre cele mai frumoase străzi din centrul oraşului. Cum ar arăta „noul Kogălniceanu”, pe model vienez?

 

Concursuri de spaţii publice în România, date de exemplu. Jumătate sunt în Cluj

La recenta conferinţă naţională a OAR, organizatorii au pregătit şi expunerea de exemple dintre concursurile organizate de OAR în ultimii ani. Planșele au fost expuse şi în cadrul Street Delivery 2018, în curtea Casei Mincu, între 15-17 iunie. Dintre cele opt exemple amintite, patru sunt concursuri din Cluj – după mulţi ani în care s-a pledat pentru acest sistem de organizare, cei din administraţia locală au început să adopte în sfârşit modelul concursurilor.

Exemple de concursuri realizate în parteneriat cu OAR la nivel naţional:

– Parcul Feroviarilor. Cluj


– Ne vedem in Sibiu (în curs de contractare)


– Re-thinking Somes (contractat și în lucru). Cluj


Despre Someș detalii aici:

Interviu. Oraşul de pe mal de apă, văzut de arhitectul spaniol din echipa ce redesenează Someşul. José Mayoral: „Clujul ar trebui să devină referinţă pentru proiecte viitoare măcar în regiune”

 

 

 

– Stand OAR UIA Seul (contractat și implementat)


– Parcul Etnografic (contractat și în lucru). Cluj


– Turnul Pompierilor (contractat și în implementare). Cluj


 

 

În cazul acestui proiect, documentația finală pentru autorizația de construire și pentru execuție a fost predată primăriei în luna septembrie 2017. A urmat o perioadă de două luni în care s-au obținut toate avizele și acordurile. La jumătatea lunii ianuarie 2018, primăria a emis autorizațiile de construire . Conform datelor OAR de final de iunie, în această perioadă se desfășoară licitația pentru serviciile de execuție doar pentru Turnul pompierilor. Tronsonul străzii Tipografiei așteaptă să fie inclus într-o investiție mai amplă, ce vizează mai multe spații publice din vecinătate și care se va realiza printr-o finanțare europeană.

Vezi și:

Noi spații pentru pietoni în centrul înțesat de mașini al Clujului. Arhitecții pregătesc traseu de plimbat între Piaţa Muzeului şi piaţeta de la Prefectură

 

Pe parcursul primei etape, cea de fundamentare a proiectului, s-au efectuat studii și diagnoze ale situației existente la momentul primăverii anului 2017: ridicări topografice și documentații cadastrale pentru cele două obiective – turn și tronson stradă; studii geologice – turn și stradă; expertiză biologică – turn; expertiză de fizica construcțiilor – turn; cercetări „in situ” – turn; diagnoză arheologică – turn; studiu de parament – turn; studiu istoric – turn și stradă; expertize tehnice – turn și stradă.

 

– Amenajare Centru Ramnicu – Valcea (implementat)


– Noul MNIR (în curs de contractare)

 

În urmă cu câteva zile, OAR a lansat şi Ghidul de bune practici pentru organizarea concursurilor de soluții de arhitectură. Acesta poate fi consultat AICI

„Concursul de soluții este o procedură de achiziție publică a serviciilor de proiectare
pentru o anumită investiție, care — așa cum a arătat-o experiența internațională —
prezintă cea mai sigură garanție de calitate architectural-urbanistică. Aceasta recomandă
concursul ca fiind procedura cea mai potrivită pentru investițiile publice de
natură architectural-urbanistică, cu condiția esențială a unei bune organizări, de la
fundamentarea și alcătuirea temei la desfășurarea propriu-zisă a procedurii”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.