Închide

Noi spații pentru pietoni în centrul înțesat de mașini al Clujului. Arhitecții pregătesc traseu de plimbat între Piaţa Muzeului şi piaţeta de la Prefectură

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mai 01, 2018 0 1302

Străzi înţesate de maşini, cu mobilier degradat ori fără să aibă măcar un loc de şezut într-o pauză, o fântână dezafectată, spaţii prăfuite şi fără atracţii pentru pietoni – aşa arată, încă, multe străduţe din centru, în afara „vedetelor” cu terase – Piaţa Muzeului şi Piaţa Unirii. Arhitecţii vor propune soluţii pentru ca locuitorii şi vizitatorii oraşului să poată parcurge, în plimbare, un traseu mai bun din Piaţa Muzeului în „piaţeta” acum degradată din faţa Prefecturii. Arhitectul care conduce echipa care se va ocupa de transformare a dat pentru Actualdecluj.ro câteva detalii despre ideile de proiect.

Administrația locală a contractat servicii de proiectare pentru a transforma o altă zonă din centrul orașului prin creșterea spațiului pietonal și a celui pentru bicicliști, după piața Lucian Blaga – Napoca. Este vorba despre străzile Regele Ferdinand, Emil Zola, Sextil Pușcariu, Tipografiei, dar și despre piațeta aflată vizavi de Prefectura Cluj, lucru despre care Actualdecluj.ro a relatat AICI. De proiectul urbanistic se va ocupa biroul arhitectului Vlad Rusu, responsabil și de proiectul pentru renovarea Turnului Pompierilor. Astfel, Asiza Birou de Arhitectură va veni cu propuneri pentru transformarea spațiilor din centrul orașului pe axa Piața Muzeului – Turnul Pompierilor – Prefectură.

Proiectul e în fază incipientă -procesul demarează cu studiile de amplasament. Cu lucrul abia la început, arhitectul Vlad Rusu a împărtășit cu Actualdecluj.ro cerințele temei de proiectare si așteptările de la acest proiect. „Se vor studia și propune pentru amenajare străzile Regele Ferdinand, Sextil Pușcariu, Emil Zola și Tipografiei, inclusiv scuarul din fața „blocului CEC”. Proiectul se va întocmi la faza Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (D.A.L.I.), urmând să se acceseze pe baza acestei documentații fonduri europene structurale și de investiții”, a menţionat Rusu. „Prin proiect se urmărește creșterea calității spațiilor publice din centrul orașului, în completarea celor deja amenajate prin proiecte precedente. În urma studiilor de fundamentare și a expertizei tehnice, precum și a dezideratului administrației orașului, de a extinde spațiul pietonal și încurajarea mobilității urbane lente în zona centrală, soluția din proiect va propune măsuri pentru îmbunătățirea situației actuale. Se va propune un concept urban și arhitectural modern pentru străzile adiacente străzii Regele Ferdinand, acestea urmând să devină străzi cu utilizare în comun („shared-space”), încurajând prioritizarea pietonilor și a bicicliștilor. Se vor înlocui toate straturile de uzură cu pavaje din materiale durabile, care asigură o patină frumoasă în timp și care sunt specifice zonelor urbane istorice. De asemenea, se va propune mobilier urban nou, iluminat urban și arhitectural contemporan, amenajări peisajere și plantări de arbori în aliniament. În concluzie, se dorește aducerea acestor spații publice la calitatea urbană și arhitecturală care să pună în evidență caracterul intrinsec al locului, prin evidențierea patrimoniului existent și prin accesibilizarea acestuia”, subliniază arhitectul.

De menţionat că reamenajarea unei porţiuni din strada Tipografiei e prinsă şi în proiectul de reconversie al Turnului Pompierilor. „Pentru această stradă s-a făcut proiectul tehnic şi s-a obţinut autorizaţia de construire, însă doar pe tronsonul de stradă din dreptul Turnului Pompierilor, între străzile David Ferenc si Joliot Curie. Restul străzii, inclusiv largoul din faţa blocului CEC se va studia şi amenaja prin actualul proiect”, a menţionat Rusu. În aşteptarea punerii în aplicare a proiectului, putem doar spera la veşti bune pentru pietoni: conform propunerii din concurs, a crescut zona pietonală din faţa turnului şi au fost îndepărtate parcările din dreptul acestuia.

 

 

Citeşte şi:

FOTO Au decis cum va arăta Turnul Pompierilor din Cluj: montează oglindă gigantică în acoperiș, să vezi din stradă

 

 

Cât despre zona din faţa „blocului CEC”, cu vedere la palatul unde îşi are sediu Prefectura, aici spaţiul e deocamdată unul prăfuit, învechit şi, pe alocuri, chiar distrus. Chiar şi într-o zi de duminică, aici poţi să dai cel mult de un biciclist oprit să îşi lege şireturile. „E în studiu o poziţionare mai bună şi o punere în valoare a statuii lul Al. I. Cuza, regândirea zonei de repaos şi a fântânii. Din păcate, s-a tăiat un cireş matur, care aducea un farmec zonei, fiind singurul cires din zona publică centrală. Nu ştiu care au fost motivaţiile îndepărtării lui. Întreg spaţiul este ocupat abuziv cu maşini. Prin proiect se va schimba acest lucru. Spatiul va fi redat pietonilor”, a mai menţionat Vlad Rusu.

Aşa arată acum zona:

 

Pieton, printre maşini (zona str Tipografiei, Ferdinand, Emil Zola, spre Piaţa Muzeului):

Privelişte de sus:

 

Citeşte şi:

Arhitectul premiat de arhitecți, despre oraș și oameni: „Ne plimbăm prin lume, vedem, observăm, ne place şi când ne întoarcem aici uităm totul şi ne întoarcem la aceleaşi vechi obiceiuri”

 

 

  • author photo two

    Kristina Reştea

    Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare