Închide

Arhitectul care a pus oglindă pentru Selfie pe Turnul Pompierilor face proiect integrat de spații pietonale în centrul Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 28, 2018 0 3129

Administrația locală a contractat servicii de proiectare pentru a transforma o altă zonă din centrul orașului prin creșterea spațiului pietonal și a celui pentru bicicliști, după piața Lucian Blaga – Napoca. Este vorba despre străzile Regele Ferdinand, Emil Zola, Sextil Pușcariu, Tipografiei, dar și piațeta aflată vizavi de Prefectura Cluj care urmează să fie modernizate tot în cadrul unui proiect pentru care Primăria vrea să acceseze fonduri europene. Se va ocupa de proiectul urbanistic biroul arhitectului Vlad Rusu, care a făcut și proiectul pentru Turnul Pompierilor.

Asiza Birou de Arhitectură va face un proiect pentru transformarea spațiilor din centrul orașului pe axa Piața Muzeului – Turnul Pompierilor – Prefectură. Biroul arhitectului Vlad Rusu a câștigat un contract pentru serviciile de proiectare de amenajare a străzilor Ferdinand – Tipografiei și S. Pușcariu în valoare de 130.500 lei.

Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei, a explicat că este vorba despre un proiect de tip shared space pe care autoritatea locală îl pregătește pentru a putea fi depus spre finanțare din bani europeni pe Axa 4.1 din Programul Operațional Regional.

„Ne dorim, în principiu, încurajarea mobilității urbane lente și extinderea cât mai mult a spațiului pietonal. Prin acest proiect vrem ca strada Regele Ferdinand să fie modernizată după modelul deja patentat pe Memorandumului, IC Brătianu sau strada Horea. Cu pavaj de granit, cu copaci, cu iluminat cu led. De asemenea sunt vizate străzile Sextil Pușcariu și Emil Zola din Piața Muzeului pe care ni le dorim pietonale, cu acces pentru riverani. În proiect este și strada Tipografiei care a fost gândită pietonală în proiectul câștigător al concursului de soluții pentru transformarea Turnului Pompierilor. O altă zonă care va fi atinsă de acest proiect va fi artera Cuza Vodă și piațeta din fața agenției CEC Cluj, cea situată vizavi de Prefectura Cluj. Toate aceste artere vor fi modernizate unitar iar prioritate vor avea pietonii și bicicliștii”, a explicat Ovidiu Cîmpean.

După ce arhitecții vor veni cu o variantă, aceasta va fi cel mai probabil prezentată public și supusă dezbaterii, așa cum s-a întâmplat și cu proiectul de reamenajare a pieței Lucian Blaga – strada Napoca făcut pentru Primărie de Planwerk, firma de proiectare care a lucrat proiectul pietonal al Piaței Unirii – Eroilor dar și la partea de arhitectură pentru arterele Brătianu, Horea sau Memorandumului, Moților (pe care primăria le-a modernizat deja tot cu bani europeni).

Vezi și:

FOTO / VIDEO Proiect în Clujul maşinilor: mai mult spaţiu pentru pietoni şi biciclişti în Piaţa Lucian Blaga

Arhitectul Vlad Rusu este cel care a câștigat anul trecut concursul de soluții pentru reintroducerea în circuitul turistic al Turnului Pompierilor, clădire emblematică a Primăriei situată în centrul orașului și închisă de ani de zile.

Rusu a propus un proiect inedit care prevede, printre altele, montarea unei oglinzi la utimul nivel al Turnului Pompierilor situat pe strada Tipografiei în centrul orașului, instalație care va permite vizitatorilor să-și facă fotografii (Selfie) cu orașul.

Vezi și:

Arhitectul premiat de arhitecți, despre oraș și oameni: „Ne plimbăm prin lume, vedem, observăm, ne place şi când ne întoarcem aici uităm totul şi ne întoarcem la aceleaşi vechi obiceiuri”

Turnul-„far”. Ce (mai) poate câştiga oraşul în urma concursului pentru reabilitarea Turnului Pompierilor

FOTO Au decis cum va arăta Turnul Pompierilor din Cluj: montează oglindă gigantică în acoperiș, să vezi din stradă

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.