Închide

Dezastru la Pata Rât! Amendă de 100.000 de lei pentru Consiliul Județean, de la Garda de Mediu: „Au termen, dacă nu-l respectă, îi amendăm din nou!”

ActualitateTop News by Catalin Suciu - mart. 28, 2018 1 926

70.000 de mc de levigat de la groapa de gunoi a orașului au ajuns în Someș în ultima săptămână.

În proximitatea gropii de gunoi a Clujului s-a format în luni de zile un lac toxic din deșeuri care se scurg în permanență în diverse pârâuri din zonă, iar autoritățile nu pot lua deocamdată măsuri să eficientizeze situația creată. Lacul din gunoaie e format între groapa de gunoi și centura Vâlcele-Apahida și ia proporții, atât de mult, încât pe anumite porțiuni din centură au apărut crăpături.

Szakats Istvan, activist de mediu din Cluj, spune că în urmă cu o săptămână, cu bună știință, autoritățile locale au dat drumul la 70.000 de metri cubi de otravă, nivelul lacului de levigat scăzând cu 80 de centimetri. Potrivit acestuia, apa toxică s-a scurs în pârâul Zăpodie, iar apoi în Someș.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Cluj au făcut cercetări și au amendat Consiliul Județean Cluj cu suma de 100.000 de lei, făcând și o plângere penală în rem pentru deversarea levigatului.

„Ne-am sesizat și am aplicat această amendă de 100.000 de lei, plus că am înaintat o plângere penală parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj, asta fiind întocmită în baza legii apelor, pentru deversare necontrolată. Noi am tot dat amenzi, sunt 5 sau 6 amenzi, nu știu exact din cap. Nici o amendă dată lor n-a fost sub 30.000 de lei, a fost și de 800.000. Sunt buni platnici, le-au plătit, apoi le-au contestat, dar n-au câștigat niciuna. Noi le dăm termene, apoi mergem să verificăm din nou dacă situația se schimbă. Așteptăm și alte analize, de metale grele, dar durează în jur de o săptămână. Trebuie stopată această situație, trebuie oprită scurgerea, dar Garda de Mediu nu poate face toată treaba”, a declarat pentru Actualdecluj.ro comisarul-șef al Gărzii de Mediu Cluj, Ioan Borș.

Un comentariu

  1. amenzi date de pesedisti , pdlitilor. sa fim seriosi nu intereseaza pe nime nimic.
    si activistu pacii asta vb aiurea cu metalele lui grele. levigatu ala in termeni populari e „piselau” ii doar apa cu materie fermentata. se scurge exact la fel de 20 de ani in somes. dar deh, de ce sa nu profitam politic de problema in loc sa o rezolvam

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare