Închide

Ce se întâmplă când studenții de la Medicină fac echipă cu programatorii? Aplicaţii IT în domeniul Sănătății, propuse la Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 28, 2018 0 2524

În Clujul-centru IT aproape că nu mai trece un final de săptămână fără să se anunțe un „hackathon”, un curs sau o conferință pe teme legate de domeniul momentului. Weekend-ul acesta a venit totuși cu o noutate: studenți la Medicină au făcut echipe cu programatori pentru a propune produse cu aplicabilitate în domeniul Sănătății.
Potrivit numărătorii organizatorilor, 120 de participanţi s-au înscris la concursul Medhack, o competiție susținută de Organizația Studenților Mediciniști, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu și Cluj Hub.Proiectele desemnate câştigătoare (la care mai e, desigur, de lucrat): o aplicaţie care să detecteze afecţiuni ale ochilor în faze incipiente, un program de management eficient al paturilor de spital, la compartimentul de hematologie de la Institutul Oncologic şi un device „prietenos” şi necostisitor pentru a-i ajuta pe pacienți în recuperare, după operaţie la genunchi. Echipele PyCare, MadHackerz şi KneeHab au luat premii de 10.500 de lei. „Participanţii s-au putut înscrie în echipe înainte de concurs sau puteau să își formeze echipe chiar la faţa locului. Am avut 64 de participanți din IT, 46 de la Medicină și 11 din alte domenii. În total, au concurat 29 echipe”, a menționat Robert Mîndreanu, student la Facultatea de Medicină Cluj, membru al Organizația Studenților Mediciniști din Cluj și al echipei ce organizează conferinţa HEART – Healthcare, Education and Research Talks şi MedHack 2018. Juriul a fost format din medici, cercetători, specialiști IT și reprezentanți din mediul de afaceri.

De menţionat că, deocamdată, domeniul e-Health e slab dezvoltat la Cluj, dacă e să ne luăm după cifre.
Într-un sondaj de opinie realizat recent, cu reprezentanţi din firmele cu sedii la Cluj, la întrebarea: „În ce domenii desfaceţi cele mai de succes produse?”, Sănătatea se regăsea cu un procent de doar 1%. Sondajul face parte din studiul industriei de IT realizat de compania Encore Research la comanda ARIES Transilvania şi publicat la finalul anului trecut, care cuprinde o analiză locală și națională a industriei în perioada 2011-2016.

Despre domeniul eHealth care începe să prindă contur și la Cluj, citește și:

Studenții din echipele câștigătoare la MedHack au explicat pentru Actualdecluj.ro cum ar urma să funcţioneze proiectele propuse.

Aplicaţie gândită pentru a detecta afecţiuni ale ochilor

Maria Lăpuște e studentă la Medicină Generală în Cluj și a lucrat la aplicația care s-a clasat pe primul loc în competiție, alături de cei patru colegi de echipă ce vin cu background în Informatică: Dan David, Raul Maier, George Vele si Dan Noane. Un grup de prieteni. „Noi am mers ca echipă gata formată. La Medhack, firmele de IT au venit cu idei și fiecare dintre participanți a ales câte una. Noi am rezolvat-o în modul nostru unic. Adică organizatorii au venit și au zis „avem nevoie de asta” și noi am răspuns la acea cerință”, explică Maria procedura de concurs. De unde a pornit proiectul ales de echipa câștigătoare? „Un studiu realizat anul trecut arată că 217 milioane de persoane au probleme de vedere moderate spre severe. Din această cauză, este de trei ori mai probabil ca aceștia să fie șomeri, să sufere de anxietate sau depresie sau să fie implicați în accidente rutiere. Partea tristă este ca 81% din aceste probleme de vedere ar putea fi prevenite dacă ar fi detectate din timp. Deoarece controalele regulate la oftalmolog pot fi o povară pentru pacient, am dezvoltat o aplicație mobilă care permite utilizatorilor să realizeze un control al ochilor în orice moment. Nu dorim să înlocuim oftalmologul, ci doar să prevenim și să anticipăm cât mai multe probleme de vedere, încurajând utilizatorul să-și programeze un consult în cazul în care aplicația detectează anumite afecțiuni ale ochiului. Soluția noastră oferă o metodă nouă și inovatoare pentru a detecta afecțiunile ochiului”, susţine Maria. Membrii echipei au detaliat modul în care ar funcționa aplicația, pe baza unui algoritm de Machine Learning. „Aplicația clasifică diferite tipuri de boli ale ochiului, chiar și pe acelea într-o fază incipientă. Aplicația poate fi extinsă, deoarece noi afecțiuni pot fi adăugate în orice moment. Softul ar detecta afecțiuni precum Cataractă, Icter, Leziuni Traumatice, Herpes Ocular, Tumori Pigmentate, Nistagmus și multe alte astfel de boli. Doar deschizi aplicația, scanezi ochiul și în câteva secunde rezultatul apare pe ecran. În cazul în care ceva anormal este detectat la nivelul ochiului, veți fi încurajat să vizitați oftalmologul pentru o analiză mai completă”, spun reprezentanții echipei.

Sursa foto: MedHack, echipele

Sursa foto: MedHack

Cei din echipă sunt conștienți că o astfel de aplicație implică responsabilitate şi spun că lucrul la proiect e abia la început. „În 30 de ore nu poți dezvolta o aplicație de la A la Z, ceea ce am făcut noi e un test, un set-up de idei pentru ceea ce va urma”, completează studenta. „Pentru noi toți a fost o experiență unică, am învățat să împletim două discipline aparent distincte: medicină și informatică. Am învățat să lucrăm în echipă și să punem în evidență potențialul fiecăruia. Am dori ca aplicația noastră să fie utilă tuturor și să fie ușor de folosit în viața de zi cu zi”, concluzionează Maria.

Sursa foto: Medhack

Pentru organizare mai eficientă în spitale

Proiectul care ar eficientiza organizarea paturilor de spital s-a plasat pe locul II în competiţie. „Echipa „Mad Hackers” s-a format din voluntari ai proiectului Medical Research Education OSM Cluj din dorința unui grup de prieteni de a îşi pune la încercare abilitățile și de a mânca pizza gratis”, ne spune Octavian Baiu, cel care s-a ocupat de prezentarea aplicației, student la Universitatea de Medicină și Farmacie și coordonator de proiect la OSM (adică la organizația care a și organizat competiția). „Nucleul medical” a fost completat cu doi parteneri de echipă IT-isti, „fără de care nimic nu ar fi fost posibil”. „Ideea pe care am lucrat a fost aleasă în unanimitate de către noi, întrucât considerăm statutul actual al organizării paturilor spitaliceşti dificil de folosit. Proiectul se află în plină desfăşurare, urmând să ne întâlnim (ieri, n.red.) cu celelalte trei echipe care au lucrat pe această problemă pentru a realiza o aplicație ce va putea fi implementată în decursul acestui an”, precizează medicinistul, care ține să le mulțumească și voluntarilor pentru organizare, dar și juriului că a selectat această propunere. Prima țintă a proiectului e Institutul Oncologic, cu reprezentanții căruia inițiatorii spun că au avut prime contacte, dar proiectul ar putea fi utilizat și în alte unități. „Dacă implementarea o să meargă bine, o să încercăm să o extindem și la alte spitale”, spune reprezentantul Mad Hackers. Octavian își prezintă și colegii de echipă: „Ioan Pintilie, IT-istul care a care a muncit mai mult decât este omenesc posibil, Andrei Buruiana – medicinistul care a venit cu designul și conceptul, Daniel Bucur – responsabil de logo și grafică, medicinistul ce a acționat ca un wildcard, ajutând peste tot pe unde era nevoie și Octavian Gavriloaia – ITst-ul ce s-a ocupat de aspectele mai practice ale implementarii aplicației”.

 

Sursa foto: Medhack

O operaţie şi o idee: exerciţii de recuperare personalizate

 

Locul III în cadrul concursului a fost ocupat de o soluție IT care ar ajuta pacienții să se recupereze după operații.
Echipa e formată din Roxana Ilieș, care e acum în anul 6 la Medicină Generală, Victor Dinică – anul 3 la Facultatea de Automatică și calculatoare, Răzvan Cretu – anul 1 la aceeași facultate și Patrick Halmagean, student în anul 4 la Facultatea de Medicina Dentara. Membrii echipei spun că proiectul a prins contur chiar în urma experienței personale a unui dintre ei. „Ideea noastră a pornit în urma problemei lui Răzvan, care după operaţia de ligamentoplastie a urmat o perioada de recuperare de 3 luni, el fiind un caz fericit. Inconveniența era că trebuia mereu să se deplaseze la un centru de kinetoterapie pentru a realiza câteva exerciții, care nu erau persoanlizate în funcție de fiecare pacient, iar perioada de recuperare poate fi scurtată dacă se realizează exercițiile în funcție de starea de sănătate a pacientului, unii recuperându-se mai rapid decat alții. De asemenea, făcând exerciții simple prea mult timp se prelungește perioada de recuperare și evident și costurile, care se ridică la 1000 de lei pe lună, în condiții nepersonalizate. Pornind de la aceste aspecte am hotărât să venim cu o soluție mai ieftină, mai personalizată, mai eficientă, care să satisfacă nevoia fiecărui pacient în parte (inclusiv cei cu dizabilități) și fără a fi nevoie să se deplaseze la centre de recuperare”, spune Patrick Hălmăgean. „Kneehab vine în ajutorul pacienților după operația de ligamentoplastie a ligamentului încrucișat anterior prin monitorizarea mișcărilor genunchiului. Proiectul nostru dorește să ajute fiecare pacient în parte, motiv pentru care am creat un prototip ieftin și confortabil sub forma unei genunchiere elastice care să ghideze fiecare pacient spre exercitii personalizate, monitorizând parametri de sănătate și oferind rapoarte ale progresului atât pacienților, cât și medicilor. Pacienții primesc o aplicație sincronizată cu genunchiera, prin care sunt ghidați spre exerciții zilnice, de unde sunt culese date care se trimit către o bază de date care unește medicul şi fizioterapeutul pacientului, aceștia putând interveni în orice fel de situație. Noi suntem conștienți de faptul că recuperarea după operație este un maraton, nu un sprint și credem că putem reuși împreună prin colaborare și înțelegere”, menționează Patrick.

 

Sursa foto: Medhack

Tinerii se pregătesc să testeze lumea antreprenoriatului. „Am avut un feedback mai bun decat ne așteptam și da, ne gândim să ducem proiectul mai departe ca antreprenori. Momentan am primit date de contact ale unor medici ortopezi care au fost încântați de idee și vor să colaboreze cu noi. Urmează să discutăm față în față cu ei”, menționează Patrick.
Vezi și:

Din lumea startup-urilor din Tehnologie. Co-fondator MIRA Rehab, produs ajuns pe piaţa internaţională: „Vrem să ajungem în alte cinci ţări”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.