Închide

Când vor ajunge la Cluj primele autobuze electrice care vor circula în transpotul public din România

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 30, 2018 1 744

Primele autobuze electrice care vor circula în România, pe străzile din Cluj-Napoca, n-au ajuns încă în oraș, deși Primăria a anunțat că la finalul lunii aprilie ele urmează să fie livrate. Cu toate acestea, primarul Emil Boc a ținut că prezinte public un astfel de autobuz, pe o platforma, sugerând că situația este sub control și că mijloacele de transport în comun sunt în faza de livrare. Autobuzele vor ajunge în luna mai, după cum a anunțat furnizorul.

 

Primăria Cluj a comandat 11 autobuze în baza unui acord cadru care prevede un total de 30 de autobuze electrice pentru transportul public. Deși oficialii municipalității anunțau că autobuzele electrice vor ajunge la Cluj în aprilie, noul termn este luna mai.  Probabil ele vor fi puse în circulație începând din vara acestui an, având în vedere că municipalitatea este în curs de amenajare și a stațiilor de încărcare pentru noile mijloae de transport ecologice. Preţul unui autobuz electric este de 500.000 de euro, astfel că primele 11 costă 5,5 milioane de euro. În iulie 2017, când a fost finalizată licitaţia, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, spunea că finanţarea primelor 11 autobuze este asigurată din fonduri elveţiene. Administrația a mai inițiat dersuri pentru cumpărare a încă 30 de autobuze electrice cu bani europeni.

Primăria din Cluj-Napoca este astfel prima din România care achiziţionează şi pune în circulaţie autobuze electrice. Vehiculele au o capacitate de 78 de locuri şi o autonomie de 105 kilometri, sunt dotate cu wifi, cu camere video de supraveghere, aer condiţionat şi podea joasă pentru persoanele cu dizabilităţi.

Furnizorul ales de Primărie prin licitație pentru autobuzele elctrice este compania poloneza Solaris Bus care a mai furnizat municipalității și alte mijloace de transport în comun.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.