Închide

Un partid cere schimbarea denumirii străzii Radu Gyr din Cluj-Napoca, în Regina Elena

Administrație by Actual de Cluj - ian. 27, 2022 9 2017

Un partid cere schimbarea denumirii străzii Radu Gyr din Cluj-Napoca, în Regina Elena, în ziua în care în lume sunt comemorate victimele holocaustului; acesta a depus o interpelare la Primărie chiar azi.

USR Plus a depus azi o interpelare la Primăria Cluj-Napoca, prin care cere – din nou – redenumirea străzii Radu Gyr din Mănăștur, solicitare reluată de-a lungul anilor de mai multe entități. ”Nu putem să nu subliniem și faptul că din 2017 când s-a adus în discuție problema străzii din Cluj-Napoca care poartă numele lui Radu Gyr (una dintre cele mai cunoscute figuri legionare, responsabil de eliminarea evreilor din teatrele și institutele culturale românești în 1940) primăria a blocat schimbarea numelui ei. Problema a dispărut apoi de pe agenda administrației, ca și cum este doar o chestiune care nu poate deranja rutina primăriei. Conform legii (OUG 31/2002) este interzisă existența „organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii”. Cerem redenumirea străzi in Regina Elena. Faptele istorice privind această tragedie, dar și legile în vigoare sunt negociabile în primăria Cluj-Napoca?”, se întreabă USR Plus. ”Cerem astăzi, în mod public, redenumirea acestei străzi. Vom întreprinde toate procedurile necesare în acest sens la nivel de administrație locală. Știm că în discursul public administrația și primarul Emil Boc au o comunicare pro-vest, dar pare că aceste declarații nu sunt deloc în concordanță cu ce se întâmplă în concret”.

S-a mai încercat redenumirea străzii, în anii anteriori, fără succes însă. Motivul – nu ar exista sentințe definitive care să-l fi condamnat pe Radu Gyr pentru crime de război. În 2017 un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru schimbarea denumirii a ajuns pe ordinea de zi a deliberativului local, dar primarul Emil Boc a retras-o înainte să fie dezbătută; atunci se propunea schimbarea denumirii în strada Szervátiusz Jenő.

Primăria Cluj-Napoca a aprobat în urmă cu mai bine de zece ani ca o stradă din Cluj-Napoca, de câteva zeci de metri, să poarte numele poetului Radu Gyr, în ciuda protestelor de la acea vreme inclusiv ale Institutului Național pentru Studierea Holocaustului.
Radu Gyr (pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu) a fost un poet, dramaturg, eseist, ziarist român și politician de extremă dreaptă, legionar-fascist . O perioadă a fost asistent universitar la catedra de estetică a profesorului Mihail Dragomirescu apoi, conferențiar la Facultatea de Litere și Filosofie din București, potrivit wikipedia.

În timpul scurtei coguvernări legionare în cadrul Statului Național-Legionar (septembrie 1940-ianuarie 1941), Radu Gyr a fost comandant legionar și director general al teatrelor. Sub conducerea sa actorii evrei au fost eliminați din toate teatrele.

Amintim, cu această situație Clujul a ajuns în urmă cu un an în raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite. Astfel, raportul pentru România al Departamentului de Stat, în ce privește drepturile omului, publicat în primăvara anului trecut, cuprinde o situație din Cluj-Napoca – în subsecțiunea dedicată antisemitismului. Mai exact e vorba de denumirea străzii Radu Gyr din Cluj-Napoca. ”Străzi, organizații, școli sau biblioteci au continuat să fie numite după persoane condamnate pentru crime de război sau crime împotriva umanității, potrivit Institutului Elie Wiesel pentru Studiul Holocaustului din România. De exemplu, Radu Gyr a fost comandant și ideolog antisemit al mișcării legioniste fasciste condamnatepentru crime de război. Institutul Wiesel a cerut redenumirea străzii Radu Gyr din Cluj-Napoca. Până în septembrie (2020-n.red.), consiliul local nu schimbase numele străzii”, arată documentul.

Strada Radu Gyr e o arteră foarte scurtă în Cluj-Napoca, de câteva zeci de metri, ce leagă strada Edgar Quinet de Câmpului.

Citește și:

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului condamnă din nou autoritățile clujene pentru că o stradă din municipiu poartă în continuare numele unui fost comandant legionar

Cum a rămas cu strada „legionară” din Cluj

Clujul a ajuns în raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite

9 comentarii

 1. in 2017, o petitie semanta de mii de oameni, a impiedicat schimbarea denumirii strazii. Oare pe cine reprezinta USR Plus, ale cui interese ? cetatenii s-au opus vehement schimbarii denumirii.

   • Bogdănel, problema este mai complexă, nu-i vorba de ”pus botu”. Știai că primul lagăr de exterminare din lume a fost inventat de un evreu din U.R.S.S. pe nume Yagoda Ghingrich, la sfârșitul anilor 1920? Știai că de la acel ”exemplu” s-au inspirat naziștii? Deci, să nu ne sfâșiem între voi românii pentru crimele altora.

 2. De ce politicienii extremisti si fascisti inca sunt omagiati prin a avea nume de strazi?

  Ne-am uitat istoria? Legionarii au facut atentate teroriste, au jefuit, au violat, au furat averi, au distrus magazine si destine, au impuscat oameni.

  Strazile n-ar trebui sa poarte numele unor criminali sau colaboratori ai acestora.

 3. Radu Gyr e celebru pentru poezia „Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane” scrisa în 1958, pentru care a fost condamnat la moarte, comutata la 25 de ani închisoare, nu pentru 3 luni cât a fost directorul teatrelor

 4. Nu vad de ce sa se schimbe denumirea. Pentru creatia lui artistica poetul e cinstit prin atribuirea unei denumiri, nu pentru crezurile politice. Pe vremea aceea, asa era gandirea societatii. N-a facut el crime impotriva umanitatii, iar condamnarea sa a fost strict politica. Ar trebui acum sa stergem toate denumirile celor care au trait in vremurile respective? e absurd. Sa nu ii mai citim pe Blaga, Eliade sau Cioran pt ca ar fi avut simpatii legionare? Cei de la USRPLUS mai bine s-ar ocupa de probleme reale, nu prostii.

Scrie un comentariu