Închide

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului condamnă din nou autoritățile clujene pentru că o stradă din municipiu poartă în continuare numele unui fost comandant legionar

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 24, 2021 0 810

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel atrage atenția după ce o cauză aflată pe rol la tribunal a fost clasată. Este vorba despre schimbarea denumirii străzii Radu Gyr din Cluj-Napoca. De peste zece ani o stradă poartă numele poetului, iar mai multe instituții au cerut schimbarea numelui întrucât acesta are o sentință de condamnare pentru crime de război.
Institutul Național pentru Studiere Holocaustului scrie, pe facebook , că:
„De mai bine de 10 ani la Cluj-Napoca o stradă poartă numele lui Radu Gyr, comandant legionar din 1936 și condamnat pentru crime de război ȋn 1945. În urmă cu 4 ani propunerea de schimbare a numelui străzii a fost retrasă brusc. La baza acestei decizii au stat și puncte de vedere venite din partea unor instituții academice. Astfel, ȋn iulie 2017 Universitatea Babeș-Bolyai (rector, acad. Ioan Aurel Pop) comunica Primăriei Cluj-Napoca că nu au descoperit vreo sentință judecătorească de condamnare a lui Radu Gyr pentru crime de război. Tot ȋn iulie 2017, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoriei Exilul Romȃnesc (președinte executiv, Radu Preda) transmitea aceleiași primării că nu deține informații care să-l ȋncadreze pe Radu Gyr drept criminal de război. Nu este nevoie de un efort de cercetare colosal pentru a afla că Gyr a fost judecat şi condamnat de către Tribunalul Poporului în “lotul ziariştilor”. Hotărârea nr. 2 din 4 iunie 1945, Completul de Judecată Bucureşti, îl găseşte vinovat pe Radu Demetrescu Gyr de “crimă de dezastrul ţării prin săvârşirea de crime de război”.
Cu toate acestea, expertiza instituțiilor citate mai sus a fost preluată fără investigații suplimentare de către organele de cercetare ȋn dosarul penal din aprilie 2021 care ancheta ȋncălcarea OUG 31/2002 privind promovarea cultului persoanelor vinovate de crime de război. Astfel, două adrese instituționale care ocultează adevărul istoric au fost probe suficiente pentru ca ȋn 15 noiembrie 2021 procurorul să dispună clasarea cauzei. Administraţia locală, instituţii de educaţie şi cercetare şi procuratura s-au prins ȋntr-o horă care neagă adevărul istoric și juridic.”
Nu este pentru prima dată când institutul reacționează în privința lui Radu Gyr.  La începutul anului trecut, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” a reacționează pe Facebook după ce într-un număr al revistei clujene Tribuna, finanțată de Consiliul Județean Cluj sub egida căruia apare, a fost publicat un articol care face apologia poetului Radu Gyr.
”Pe bani publici, la Cluj Napoca se pregătește cultul lui Radu Gyr, lider al Mișcării Legionare și condamnat pentru crime de război? Prin încălcarea OUG 31/2002, modificată prin legea 217/2015, Consiliul Local și Primăria orașului au aprobat strada Radu Gyr în 2008. Astăzi, Tribuna, nr. 417/16-31 ianuarie 2020, revistă a Consiliului județean, publică un articol laudatio. Radu Gyr din poet al legionarilor devine „poet al închisorilor”, care mărturisește împotriva „regimurilor de dictatură” și “patriot (…) care și-a păstrat cu neînduplecare conștiința și demnitatea menirii sale de luptător”!!!! Luptător legionar!?”, nota atunci institutul.
Primăria Cluj-Napoca a aprobat în urmă cu mai bine de zece ani ca o stradă din Cluj-Napoca, de câteva sute de metri, să poarte numele poetului Radu Gyr, în ciuda protestelor de la acea vreme inclusiv ale institutului.
Radu Gyr (pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu) a fost un poet, dramaturg, eseist, ziarist român și politician de extrema dreaptă, legionar-fascist . O perioadă a fost asistent universitar la catedra de estetică a profesorului Mihail Dragomirescu apoi, conferențiar la Facultatea de Litere și Filosofie din București, potrivit wikipedia.

În timpul scurtei coguvernări legionare în cadrul Statului Național-Legionar (septembrie 1940-ianuarie 1941), Radu Gyr a fost comandant legionar și director general al teatrelor.

Sub conducerea sa actorii evrei au fost eliminați din toate teatrele. Sub interdicția de a apare pe scenele teatrelor românești, o trupă de actori evrei a înființat în București teatrul evreiesc „Barașeum”, care a adunat actori evrei din toate teatrele din România într-un ghetou artistic. A fost singurul teatru evreiesc din țările fasciste ale [Europa|Europei]]. Teatrul Barașeum și-a început activitatea la 1 martie 1941 cu revista Ce faci astă seară? Ulterior, susținători ai regimului fascist au declarat că teatrul a putut să ființeze în toată perioada guvernării antonesciene datorită toleranței regimului antonescian față de cultura evreiască. Existența unui teatru evreiesc în capitala unui stat fascist a fost scoasă în evidență, pe plan internațional, și de terți comentatori cu mai mulți ani înainte de 1989.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare