Închide

Cum a rămas cu strada „legionară” din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 22, 2017 0 507

Primarul Emil Boc a retras de pe ordinea de zi a ședinței ordinare de Consiliu Local din 22 iunie proiectul de hotărâre care viza schimbarea denumirii străzii Radu Gyr din Cluj-Napoca. Ministerul Afacerilor Interne a cerut Primăriei Cluj să schimbe denumirea acestei străzi pe motiv că ea poartă numele unui poet legionar vinovat de genocid sau crime împotriva umanității, iar legea interzice ca autoritățile locale să accepte astfel de nume de artere.

După ce proiectul a fost pus pe ordinea de zi a ședinței forului deliberativ local din luna iunie, Primăria a primit zeci de sesizări. Ba s-a inițiat și o petiție pentru a convinge Primăria să nu accepte ca poetul care a pătimit în timpul regimului comunist să fie șters din Cluj-Napoca.

Așa, primarul Emil Boc a decis să retragă respectivul proiect și să mai ceară puncte de vedere de la instituții abilitate privind solicitarea venită de la Ministerul Afacerilor Externe. Edilul a motivat că nu a putut rămâne indiferent la ceririle venite de la oameni și de aceea a spus că este nevoie de o reflecție suplimentară, cu echilibru, de dezbatere și analiză calmă. „Vom vederea, în funcție de răspunsurile pe care le vom primi dacă voi reveni sau nu cu acest proiect la Consiliul Local”, a spus Primarul.

Ministerul Afacerilor Interne a acționat la inițiativa Institutului Naționa pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” care a făcut o listă cu locurile publice unde există statui ale unor persoane condamnate pentru infracțiuni contra umanității și crime de război, instituții de învățământ precum și străzi care poartă numele acestora. În cazul Clujului e nominalizată strada Radu Gyr. La baza cererii stă legea  privind interzicerea simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Strada Radu Gyr se află în cartierul Mănăștur, în zona arterei Edgar Quinet, Câmpului și există din 2009 în Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI: Cât de legionară este o stradă din Cluj. Ministerul Afacerilor Interne cere Primăriei să ia atitudine

 

 • author photo two

  Luminiţa Silea

  Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare