Închide

Un exemplu de biserică pe săptămână. Ce lăcașuri de cult reabilitate merită vizitate în Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 06, 2021 0 753

Biserica reformată din localitatea Sic, județul Cluj (care apare în documente încă din anul 1291) este una dintre cele mai pretențioase și bine păstrate clădiri de cult din perioada Arpadiană, în Transilvania centrală. Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a dat ca exemplu de bune practici recentele intervenții de reabilitare care s-au făcut asupra obiectivului. Oficialul și-a propus să aducă în atenția publicului și alte lăcașuri de cult din județ care merită fie vizitate de turiști, fie studiate de specialiști. Postările sale din mediul online au creat deja o emulație pe subiect și o listă cu obiective care merită văzute în Cluj.
„Biserica reformată din localitatea Sic, județul Cluj (care apare în documente încă din anul 1291) este una dintre cele mai pretențioase și bine păstrate clădiri de cult din perioada Arpadiană, în Transilvania centrală. Clădirea cu cor poligonal și trei nave își păstrează aspectul apropiat de original cu toate că istoria ei a fost plină de reconstrucții, lărgiri și transformări. Intervențiile au devenit în timp parte integrantă a istoriei și existenței bisericii. Biserica este monument istoric de interes național fiind înscrisă pe lista monumentelor istorice cu codul CJ-II-m-A-07759 – sec. XIII, 1435-1517, 1740-1760, 1946-1947 – anii reprezentând perioada în care au fost realizate intervenții – cea din 1946-1947 fiind realizată de celebrul arh. Kós Károly.
Ultima intervenție asupra monumentului a fost realizată în perioada 2013-2015 sub forma unor lucrări de reabilitare structurală și arhitecturală. Arată excelent!
Felicitări comunității, parohiei și echipei de proiect pentru punerea în valoare a acestui minunat monument istoric – coordonator: ing. Dorottya Makay, arhitectură: arh. Diana Imecs, arh. EKE Eva, structură: ing. Dorottya Makay, ing. Boróka Sándor, instalații: ing.Erzsébet Szabó, ing. Anca Buzura, ing. Sándor Kis, arheologie: Csok Zsol, restauratori: Lorand Kiss (picturi murale), Ferenc Mihály (lemn), Benjámin Nagy (piatră)”, a scria arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță despre biserica reformată din Sic. 
Oficialul a anunțat că și-a propus ca în fiecare săptămână să ofere un astfel de exemplu de biserică frumos reabilitată. Deja a promovat și restaurarea bisericii din Văleni. Alți clujeni au completat și ei lista arhitectului șef cu bisericile reformate din Sâncrai, Mănăstireni sau Huedin.
De asemenea, biserica reformată din Aiton a fost oferită ca exemplu, mai ales că restaurarea a integrat concepte moderniste de instalații.

 

Ordinul Arhitecților din România pregătește un ghid pentru a preîntâmpina mai multe astfel de construcții care seamnă cu orice altceva decât cu lăcașuri spirituale. Potrivit lui Salanță, ghidul este aproape gata. Unul dintre ahitecții din echipă, Horațiu Răcășan spune că toate cultele din România vor avea câte un fascicol în acest ghid dar și că cel mai important este ca bisericile din comunitățile rurale din Cluj să își revendice rolul educativ în acestea și să își deschidă spațiile și curțile pentru astfel de activități. Chiar dacă mulți colegi îi spun că e tardiv ca Ordinul să vină cu astfel de ghiduri după ce în ultimii 30 de ani s-au tot construit biserici, Răcășan este optimist că respectivul ghid va genera precedente legale ca să apară niște modele de lăcașuri de cult de calitate în județ.

Între timp, la nivelul Comisiei de urbanism a Județului se fac eforturi pentru încurajarea unor proiecte de calitate în mediul rural, acum preocupat de construirea capelelor mortuare pentru care se acordă finanțare în programele naționale.

În ultimii ani administraţia judeţeană a făcut eforturi pentru a încuraja o arhitectură de calitate în mediul rural din Cluj, dar tot există derapaje, plânsete şi oameni care vor să forţeze ”mâna” şi să obţină autorizaţii. De mai bine de doi ani de zile nu se mai autorizează în comunele clujene case urbane sau case care nu au nimic în comun cu tradiţia sau cu specificul zonei în care se doreşte edificarea lor. Pentru un plus de rigoare s-a încercat rescrierea regulamentelor de urbanism din comune şi transpunerea în acestea a prevederilor din Ghidul de Arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural făcut de arhitecţii clujeni printr-un demers susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România. În cazul proiectelor de locuințe de la țară se solicită la Județ încadrarea în specificul local printr-un studiu care trebuie făcut de proiectanți prin apel la Ghidul elaborat de Odinul Arhitecților pentru Dealurile Clujului. Ca să se încurajeze calitatea s-a înființat și instituția exemplelor de AȘA DA în mediul rural din Cluj, arhitectul județului oferind periodic astfel de exemple de restaurări, construcții edificate sau proiecte propuse.

Vezi și:

Cum se proiectează în prezent casele de rugăciune în Cluj. Ce pregătesc specialiștii pentru a schimba ”fața” lăcașurilor de cult

Au ratat trenul cu bisericile. Acum sunt preocupați să nu avem capele mortuare monstruoase în Cluj. Arhitecții de la Județ dau exemple de „AȘA DA” și „AȘA NU”

FOTO Cum arată o biserică veche de peste 700 de ani din Cluj restaurată cu bani europeni și dată exemplu de AȘA DA

Biserica reformată din Sic:

 

 

Biserica reformată din Huedin

SONY DSC

 

 

 

Biserica reformată din Sâncraiu

Biserica reformată din Aiton:

Biserica reformată din Mănăstireni:

sursă foto: Claudiu Salanță Faceboo, decorint.ro, https://www.kalotaszeg-davincze.ro/, https://ro.wikipedia.org/

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu