Închide

FOTO Cum arată o biserică veche de peste 700 de ani din Cluj restaurată cu bani europeni și dată exemplu de AȘA DA

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 19, 2020 0 2320

O restaurare de biserică veche de peste 700 de ani din localitatea Văleni, comuna Călățele din județul Cluj construită inițial de călugării franciscani a fost dată ca exemplu de AȘA DA de către arhitectul județului, Claudiu Salanță. Este vorba despre o biserică reformată restaurată cu bani europeni, proiect gestionat de o echipă de specialiști, printre care și arhitecți care lucrează la restaurarea Castelului Banffy al Consiliului Județean de la Răscruci.

„Biserica a fost construită de călugării franciscani în anul 1261 în stil romanic și extinsă în anul 1452, în stil gotic (inițial a fost romano-catolică). Bolta gotică, ușa sanctuarului, blazonul familiei nobiliare Valkai, ferestrele cu ancadramente cioplite în piatră sunt vizibile și în prezent, dovedind originile catolice ale bisericii. În 1582 atât biserica cât și enoriașii devin reformați. Amvonul sculptat, datat 1722, se presupune că este opera lui Sipos Dávid. Tavanul casetat, coroana amvonului și galeria de est au fost realizate de Lorenz Umling și fiul său în 1745 și 1778. Motivele florale ale ușilor pictate sunt opera lui Márton Kelemen din 1807. Orga frumos ornamentată datează din 1805 și a fost reparată în anul 1966. Clopotul mai vechi a fost turnat în anul 1884 la Cugir. Din cauza invaziilor tătarilor biserica a fost întărită cu ziduri duble din piatră, ale căror guri de tragere și turnuri cu coif și balustradă de lemn încă se păstrează. Cu ocazia renovărilor din a doua parte a secolului XX a fost descoperită o cameră cu osemintele sutelor de persoane ucise în timpul unei invazii tătărești. În memoria lor, in curtea bisericii au fost ridicați trei stâlpi funerari sculptați”, a scris arhitectul județului Claudiu Salanță despre acest edificiu, transformat într-o o adevărată bijuterie care trebuie pusă pe harta turistică a județului. Salanță a ținut să felicite echipa de proiect și să arate că, la Cluj, există exemple de AȘA DA în ceea ce privește salvarea monumentelor istorice. „De mult prea multe ori ne este dat să vedem exemple ale unor biserici (monument istoric) abandonate, uitate de comunitate și lăsate deoparte pentru a se face altele noi. Odată cu ele ne lăsăm deoparte cultura și identitatea”. a mai spus acesta.

La nivelul comisie de urbanism a județului există deja o preocupare de câțiva ani încoace pentru păstrarea specificului local la sat dar și una pentru „fața” noilor lăcașuri de cult din Cluj. La nivelul Ordinului Arhitecților se lucrează la ghidul pentru spații de cult care urmează să schimbe felul în care se fac lăcașurile de cult în Cluj. ”De la mahomedani la ortodocșii de rit vechi, toți vor avea un fascicol”, a explica arhitectul Horațiu Răcășan.

În ultimii ani administraţia judeţeană a făcut eforturi pentru a încuraja o arhitectură de calitate în mediul rural din Cluj, dar tot există derapaje, plânsete şi oameni care vor să forţeze ”mâna” şi să obţină autorizaţii. De mai bine de doi ani de zile nu se mai autorizează în comunele clujene case urbane sau case care nu au nimic în comun cu tradiţia sau cu specificul zonei în care se doreşte edificarea lor. Pentru un plus de rigoare s-a încercat rescrierea regulamentelor de urbanism din comune şi transpunerea în acestea a prevederilor din Ghidul de Arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural făcut de arhitecţii clujeni printr-un demers susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România. În cazul proiectelor de locuințe de la țară se solicită la Județ încadrarea în specificul local printr-un studiu care trebuie făcut de proiectanți prin apel la Ghidul elaborat de Odinul Arhitecților pentru Dealurile Clujului. Ca să se încurajeze calitatea s-a înființat și instituția exemplelor de AȘA DA în mediul rural din Cluj, arhitectul județului oferind periodic astfel de exemple de reastaurări, construcții edificate sau proiecte propuse.

CUM ARATĂ BISERICA DIN VĂLENI, veche de peste 700 de ani, restaurată

ECHIPA PROIECTULUI DE RESTAURARE A BISERICII REFORMATE DIN VĂLENI

– proiectant general: ing. Ádám Maksay și ing. Bartha Csaba
– proiectant arhitectura: arh. Laszlo Tulogdy, arh. Szőcs István
– studiu istoric: Dr. Weisz Attila
– fotograf: Bologa Andreea

Restauratori:
– picturi pe lemn: Drăgan Dragos
– piatra: Kiss Zoltán
– pictura murala: Horváth Levente
– tamplarie: Inovan Dorin

sursă foto: Ektra Arhitectură

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.