Închide

Trecea un caiac pe Someş: vedere alb/negru de pe râul care traversează Clujul

ActualitateDezvoltareTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - sept. 20, 2015 0 1647

Bucată de Cluj, în alb-nergru şi griuri: Someşul liniştit, câteva tufe pe mal, blocuri în depărtare, o umbră de stâlp pe pământ şi stâlpi de înaltă tensiune care se pot reflecta în apă şi, alături de râu, un copil plimbând un alt copil, în cărucior. O imagine obişnuită, nu? Şi totuşi, pe râul din trecutul oraşului se mai zăreşte ceva, la o privire atentă: pe Someş se plimbă un… caiac.

Da – e pe neglijatul Someş, da – se întâmpla în Cluj-Napoca. Acum, aici se pregăteşte un concurs pentru reamenajarea traseului de apă care traversează oraşul, după mulţi ani în care s-au lansat doar intenţii şi promisiuni. Aşa că, în contextul actual în care preocuparea pentru râu pare să fi revenit în atenţie (vezi de exemplu şi proiectul Someş Delivery) şi având ca fundal imaginea Someşului alb-negru prin care trecea caiacul, l-am întrebat despre bucata aceasta din trecutul oraşului şi despre prezent pe unul dintre arhitecţii care au lucrat pe acest subiect încă din anii ’60.

Aşadar: un caiac pe Someş? “Da, se întâmpla cândva prin anii ’60. Se făceau antrenamente, de la baraj până la Podul Garibaldi. Eu am văzut ambarcaţiuni şi pe porţiunea dintre podul Garibaldi şi Podul Horea. Barajul din Grigorescu a fost gândit şi pentru a crea o zonă de canotaj; asta când lucram la cartierul Grigorescu. Ideea este una mult mai veche, de fapt, nu ne putem lăuda noi cu ea, e de prin ‘37”, a precizat arhitectul Vasile Mitrea. “Lângă Parcul Sportiv era un lac de canotaj, în proiectul universităţii. Oglinda care se putea oferi pentru canotaj nu era foarte mare, dar exista – putea să ajungă cam la 3-400 de metri”, a completat Mitrea. Planurile au rămas în sertare şi în trecut. “Acum cinci ani era vorba să se regularizeze cursul râului şi eu am zis atunci să profităm de această oportunitate. Din două meandre să se creeze o legătură şi partea inactivă să devină bază de canotaj. Asta era în zona aeroportului. Şi de la Bucureşti era interes pentru un astfel de proiect, dar la nivel local a fost neinteresant”, a amintit Mitrea. “Acum, dacă se face un proiect pentru Someş, o mare greşelă ar fi ca el să fie tratat pe bucăţi. E nevoie de o gândire unitară şi de ansamblu. Încă din ’84 eu tot spun că Someşul poate deveni coloana vertebrală a agrementului urban în Cluj”, subliniază Mitrea.

 

Somes in vizor

 

„Încă din anii ’60, arhitectul Vasile Mitrea a fost unul din promotorii Someșului și ai ideei de valorificare a potențialului său peisager prin tratarea râului ca o “axă albastră” ce conectează spațiile verzi ale orașului într-un sistem. Proiectele întocmite după revoluție pentru un „Continuum al agrementului urban” și „Orientarea orașului către apă” au rămas doar pe hârtie”, amintesc şi promotorii Someş Delivery, care anul acesta au lansat evenimente şi un concurs pentru râul de Cluj. Asta evocând de asemenea o imagine alb-negru cu râul bordat de blocuri şi parcuri:

 

SURSA FOTO: Colecția Bibliotecii Județene “Octavian Goga” Cluj (via Someş Delivery)

SURSA FOTO: Colecția Bibliotecii Județene “Octavian Goga” Cluj (via Someş Delivery)

 

Vă amintim că în acest an pe Someș s-a desfășurat și ediția-pilot a unui proiect care încearcă testarea de idei pentru revitalizarea malurilor apei. Extensia de Cluj a Street Delivery s-a oprit în 2015 pe segmentul dintre podul Napoca și podul Horea. În urma unui concurs de idei lansat ca provocare pentru clujeni, evenimentele și spațiile noi de promenadă au apărut pe râu în acest weekend. Manifestarea a fost organizată de Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților din România și Asociația miniMASS. S-au aşezat aici intervenții urbanistice temporare, instalații artistice, spectacole de teatru în aer liber și dans, proiecții de filme, concerte, performance-uri și ateliere.

Vezi aici mai multe detalii:

FOTO/VIDEO Ne-am apropiat de “Fantoma” care traversează orașul. Ce rămâne după Someș Delivery

Viitorul?

Municipalitatea a anunţat concurs pentru râul care traversează oraşul, procedură promisă încă de la începutul anului. Lucrurile au mai avansat în această vară, când s-a stabilit că de elaborarea temei care va sta la baza concursului pentru reamenajarea malurilor Someșului e responsabil Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania, care preia la pachet și tema pentru reactivarea Turnului Pompierilor.

Someșul, în vizor: arhitecții preiau oficial tema de a întoarce orașul cu fața la apa care îl traversează

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.