Închide

Someșul, în vizor: arhitecții preiau oficial tema de a întoarce orașul cu fața la apa care îl traversează

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 06, 2015 2 1358

La opt luni de la marea dezbatere care i-a adunat la primărie pe cei interesați de soarta Someșului, administrația e aproape de a face un pas concret pentru „întoarcerea” apei în oraș: municipalitatea semnează contractul pentru elaborarea temei care va sta la baza concursului pentru reamenajarea malurilor Someșului. Responsabil de soarta concursului: Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania, care preia la pachet și tema pentru reactivarea Turnului Pompierilor.

Primăria și OART semnează contractul pentru întocmirea documentației pentru pregătirea concursului de soluții Plan Director pentru malurile râului Someș, pe tot traseul din municipiu și Temă pentru concurs se soluții Revitalizare Turnul Pompierilor. Despre nevoia ca malurile apei să fie reamenajate în așa fel încât orașul să profite de râul care îl traversează se vorbește de ani de zile în Clujul Someșului neglijat.  În ianuarie, la masă cu arhitecţi, urbanişti şi oameni „legaţi” de soarta apei, într-un aşa numit atelier de lucru, primarul a promis că municipalitatea va lansa un concurs pentru un masterplan care să vină cu soluţii pentru culoarul Someșului.

Citește mai multe aici:

Oraşul de pe Someş sau oraşul care şi-a întors faţa de la Someş? Primăria promite concurs pentru râul care traversează Clujul şi leagă Metropola

Responsabil de temă din partea OART ar fi arhitectul Dan Clinci, membru în Consiliul Teritorial al organizației. Acesta a declarat că cel mai probabil temele pentru Someș și Turnul Pompierilor vor fi livrate primăriei toamna aceasta. Totul va depinde însă de rapiditatea cu care instituțiile implicate vor pune la dispoziția echipei date tehnice necesare eleborării respectivei documentații, a mai completat acesta.

Contractul între primărie și OART a fost adjudecat la valoarea de 124.800 de lei, din care 99.820 de lei e costul temei pentru planul director Someș, restul reprezentând costul pentru pregătirea concursului pentru Turnul Pompierilor.

OAR-T a fost singurul ofertant la procedura de achiziție lansată de primărie pentru cele două teme de concursuri de soluții.

Vă amintim că în acest an pe Someș s-a desfășurat și ediția-pilot a unui proiect care încearcă testarea de idei pentru revitalizarea malurilor apei. Extensia de Cluj a Street Delivery s-a oprit în 2015 pe segmentul dintre podul Napoca și podul Horea. În urma unui concurs de idei lansat ca provocare pentru clujeni, evenimentele și spațiile noi de promenadă au apărut pe râu în acest weekend. Manifestarea a fost organizată de Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților din România și Asociația miniMASS. S-au aşezat aici intervenții urbanistice temporare, instalații artistice, spectacole de teatru în aer liber și dans, proiecții de filme, concerte, performance-uri și ateliere.

Vezi aici mai multe detalii:

FOTO/VIDEO Ne-am apropiat de “Fantoma” care traversează orașul. Ce rămâne după Someș Delivery

2 comentarii

Scrie un comentariu