Locul de unde putem vedea cine-s clujenii
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 14, 2015 0 588
Organizația profesională a arhitecților clujeni a început vizitele în teren pentru a pregăti viitorul unui turn uitat al orașului. E clar un punct de belvedere al orașului încă nefructificat, un obiectiv de unde putem contempla cine e Cluj-Napoca.
„În extrema stângă răsare catredrala mitropolitană. În dreapta, o clădire portocalie (care amintește de vremea magazinelor universale din epoca de aur, prezente în fiecare oraș al țării – n.red.). Centralul. (acum centru comercial pe numele său shopping center – n.red.). Pe o imagine din asta a orașului dintr-un punct de belvedere se vede exact câți și de câte feluri suntem. Orașul e presărat cu turle de biserici – ortodoxă, unitariană, evanghelică, reformată, catolică și în același timp și cu licee, universități, magazine, case vechi, foste palate”, a subliniat arhitectul Dan Clinci.
O scurtă istorie: turnul situat pe strada Tipografiei – pe vremuri strada Săpunarilor – a fost construit în partea de Nord-Est a cetății Clujului, între Turnul Porții din ulița Podului și bastionul cu creneluri italiene al orașului. La bază avea o mică poartă de intrae în cetate. Ulterior, peste bastion a fost construit un turn, finalizat în 1574, care avea în final înălțimea de 28,5 metri, o bună vizibilitate asupra orașului și apoi predat breslei țesătorilor. În 1585 Sfatul Orașului decide ca din 17 mai 1585 în turn să existe observatori permanenți, pentru semnalizarea incendiilor.
Turnul a fost reconstruit după ce a fost distrus într-un puternic incendiu izbucnit în 1876. Noua construcție avea opt niveluri și a fost folosit, până în 1936, pentru observarea și semnalizarea incendiilor.
După 1936, însă, acesta a fost închis și uitat, chiar dacă de atunci au existat mai multe tentative de redeschidere a acestuia – în anii ’80, de exemplu, aici se intenționa amenajarea unui muzeu al astronomiei. Atunci și pentru acest scop a fost construită și cupola de sticlă funcțională și în ziua de azi.
Ulterior, pentru o scurtă vreme aici a funționat și un mic Muzeu al Pompierilor.
Pas înainte – pe hârtie – pentru ruina Turnului Pompierilor
CITESTE AICI DESPRE TURNUL PARASIT AL CLUJULUI
Povești cu pești? Nicio soluție până acum pentru Turnul Pompierilor, sub lacăt de zeci de ani. Placa pe care Primăria o pune de 4 ani
Alături de echipa Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania, Clinci se ocupă, la comanda primăriei, de stabilirea temei de concurs pentru revitalizarea Turnului Pompierilor din centrul Clujului dar și de stabilirea temei de concurs pentru Planul Director menit să readucă orașul cu fața la râul care-l traversează.
Citește aici despre contractul dintre primăriei și OAR-T
Someșul, în vizor: arhitecții preiau oficial tema de a întoarce orașul cu fața la apa care îl traversează
După ce recent s-a semnat contractul cu primăria, arhitecții au început să adune ideile pentru punerea în valoare ale Turnului Pompierilor. „Acum e o perioadă de vară. Din păcate sunt greu de adunat cele necesare de la instituții. Oamenii-cheie sunt plecați în concedii. Sperăm ca de week-end-ul următor să avem orașul din nou acasă și să accelerăm pregătirea temelor de concurs”, a spus arhitectul.
Sintagma adusă în scenă de Asociația Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană, cei care pregătesc dosarul de candidatură al orașului pentru titlul european ca răspuns la întrebarea „Cine este Cluj-Napoca?”, adică un oraș cosmopolit, poate fi cel mai bine demonstrată din Turnul Pompierilor. „Am privit Clujul de aici. Cum e? E cosmopolit, ar fi și aceasta o idee”, a mai spus arhitectul Dan Clinci.
sursa foto: Dan Clinci (Facebook)