Închide

Pas înainte – pe hârtie – pentru ruina Turnului Pompierilor

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 05, 2015 1 434

Un mic pas înainte, cel puțin pe hârtie, pentru uitatul și decrepitul-deja turn al pompierilor, sub lacăt de ani de zile: primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat azi că a terminat o etapă a hârțogărelii și urmează o altă etapă a hârțogărelii.

Când va fi modernizat, Turnul Pompierilor va fi reabilitat la pachet cu o parte din malul Someșului Mic, în interiorul orașului Cluj-Napoca. Cum anume va fi modernizat – aceasta va stabili câștigătorul „procedurii de achiziție publică” derulat de Primărie, care e Ordinul Arhitecților din România. „Primăria a finalizat procedura de achiziție publică pentru elaborarea documentație în vederea modernizării malurilor Someșului și a turnului pompierilor”, spune Boc. „Ordinul Arhitecților va pregăti tema de proiectare și regulamentul de concurs pentru amenajarea malurilor Someșului și reabilitarea Turnului Pompierilor, două obiective importante ale orașului nostru”. Restul declarației lui Boc e chiar mai populistă de atât – „vor fi modernizate în anii care urmează, inclusiv pe fonduri europene”.

O scurtă istorie: turnul situat pe strada Tipografiei – pe vremuri strada Săpunarilor – a fost construit în partea de Nord-Est a cetății Clujului, între Turnul Porții din ulița Podului și bastionul cu creneluri italiene al orașului. La bază avea o mică poartă de intrae în cetate. Ulterior, peste bastion a fost construit un turn, finalizat în 1574, care avea în final înălțimea de 28,5 metri, o bună vizibilitate asupra orașului și apoi predat breslei țesătorilor. În 1585 Sfatul Orașului decide ca din 17 mai 1585 în turn să existe observatori permanenți, pentru semnalizarea incendiilor.
Turnul a fost reconstruit după ce a fost distrus într-un puternic incendiu izbucnit în 1876. Noua construcție avea opt niveluri și a fost folosit, până în 1936, pentru observarea și semnalizarea incendiilor.
După 1936, însă, acesta a fost închis și uitat, chiar dacă de atunci au existat mai multe tentative de redeschidere a acestuia – în anii ’80, de exemplu, aici se intenționa amenajarea unui muzeu al astronomiei. Atunci și pentru acest scop a fost construită și cupola de sticlă funcțională și în ziua de azi.
Ulterior, pentru o scurtă vreme aici a funționat și un mic Muzeu al Pompierilor.

Citește și:

Povești cu pești? Nicio soluție până acum pentru Turnul Pompierilor, sub lacăt de zeci de ani. Placa pe care Primăria o pune de 4 ani

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare