Închide

Parkingul negocierilor eterne. Va scăpa primăria să plătească daune de peste 5 milioane de euro? Ce spune primarul

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 05, 2015 0 637

Compania portugheză Cogedir și-a câștigat în instanță dreptul de a face parkingul subteran din Mihai Viteazul. Potrivit primăriei a intrat în negocieri cu administrația pentru realuarea proiectului. Primarul Emil Boc spune că a avut deja cinci întâlniri în ultimul an cu reprezentanții companiei pe tema realizării parkingului. Proiectul ține însă în loc modernizarea pieței Mihai Viteazul.

În 2009 primăria a concesionat firmei Cogedir, prin licitaţie, un teren de 6000 de mp în Piaţa Mihai Viteazul pe 49 de ani, contra unei redevenţe de 110 euro pe metru pătrat, cu obligaţia firmei lusitate de a construi o parcare subterană pe trei nivele, cu 531 de locuri de parcare.

După un an, primăria decide să rezilieze unilateral contractul, cu votul plenul Consiliului Local, pentru că, pe de o parte, Cogedir nu s-a apucat de lucrare, iar pe de alta, un canal colectror din subteranul pieţei încurca proiectul şi reducea numărul de parcări care se puteau, tehnic, realiza.
Decizia a nemulţumit firma portugheză care s-a adresat instanţei pentru a-şi menţine contractul cu primăria şi pentru a primi şi despăgubiri. La finalul lui 2013 instanţa i-a dat dreptate şi a dispus primăriei să le pună la dispoziţie terenul pentru a realiza un parking subteran cu 329 de locuri, atât cât permite existenţa canalului.
Portughezii au mai cerut instanţei daune de 1,6 milioane de euro dacă primăria nu va putea găsi o soluţie alternativă pentru realizarea celorlalte 200 de locuri de parcare. Cogedir a mai solicitat despăgubiri de 480.000 de euro, contravaloarea prejudiciului produs prin întârzierea lucrărilor, la care se adaugă suma cheltuită de companie pentru studii dar şi încă 5,1 milioane de euro, reprezentând prejudiciul produs prin încetarea contractului de concesiune din culpa primăriei.
În 2014, consilierii locali au decis rearanjarea amplasamentului pentru parking și predarea acestuia către firma portugheză, în aşa fel încât compania să poată construi toate cele 531 de locuri de parcare subterane iniţial prevăzute în contractul de concesiune. Primarul a anunaţat public că prin concursul Episcopiei Greco-Catolice, un teren de 3700 de mp din jurul statuii lui Mihai Viteazul poate fi folosit de primărie pentru proiect. Adică greco-catolicii care au revendicat terenul, au renunţat la cerere, pro bono, cu promisiunea primăriei că îi va ajuta să recupereze alte proprietăţi pe care le revendică în oraş. Consilierii locali au aprobat un act adiţional la contractul iniţial cu Cogedir (recunoscut ca valid de instanţă) în care propune o altă amplasare a concesiunii de 6000 mp din Piaţa Mihai Viteazul, iar termenul de realizare a parcării – doi ani- curge de la data încheierii respectivului act adiţional în 2014.

Citește și

„Gogonata” cu parkingul subteran Mihai Viteazul. „Primarul ne insultă inteligenţa”

Din 2014, primăria tot negocieză cu firma portugheză. „Se caută soluții amiabile și de compromis. Am avut deja cinci întâlniri pe tema realizării parkingului Mihai Viteazul. În septembrie vom mai avea o întâlnire. Problema este că în noua formă, parkingul ar afecta clădirle de pe dreapta pieții, cum te uiți la statuia lui Mihai Viteazul și ar presupune costuri foarte mari de consolidare. Problema este cine să-și asume astfel de costuri. Noi încercăm să găsim o soluție, mai ales că acest parking ține în loc și concursul de soluții pentru reamenajarea pieței dar și reabilitarea statuii. Mă doare, sincer vă spun, să mă uit la această piață care stă neîntreținută”, a declarat primarul Emil Boc la ședința forului local din 5 august.
Edilul a mai menționat că în etapa aceasta de negocieri cu portugherzii, acțiunile din instanță prin care aceștia cer daunele de milioane de euro de la primărie ar fi suspendate.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu