Închide

Ce planuri se mai desenează pe Dealul Lomb: centru de cercetare în energii regenerabile, de 2,8 milioane de euro

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 05, 2015 1 1087

Dacă nu a ieșit planul pentru un parc fotovoltaic pe Dealul Sf. Gheorghe în loc de eșuatul Cartier al Tineretului, s-ar putea ca până la urmă să apară un mini-parc de energie pe celălalt deal pe care se înlocuiește un alt cartier eșuat – Lomb.

Consilierii locali au votat azi pentru majorarea capitalului social al Cluj Innovation Park, compania creată de municipalitatea clujeană pentru administrarea spațiilor de afaceri de pe Dealul Lomb. Mai precis, administratorii au nevoie de încă 3,2 ha de teren pe deal, pentru depunerea unui proiect pentru finanțare europeană, în vederea realizării unui centru de cercetare în domeniul energiei regenerabile.

Aici se desena cartierul Impact, „decedat” înainte să se nască, în vremuri de criză imobiliară, apoi a apărut ideea unui mini-orășel al inovării, cu firme de IT și centre de cercetare – Cluj Innovation City. Până una alta, pe Dealul Lomb au demarat două mini-proiecte ale primăriei (cu bani europeni), pentru spații de afaceri și servicii: Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM) Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC). Ambele au demarat în șantier, însă unul e deocamdată blocat (CREIC), fiindcă firma desemnată să se ocupe de lucrări a intrat între timp în faliment. Acum, se mai adaugă un proiect, deocamdată la stadiu de documente și documentații: un centru de cercetare în domeniul energiei regenerabile.

Societatea Cluj Innovation Park are nevoie de majorare de capital pentru a se asocia cu clusterul din energie și a accesa fonduri europene pentru un proiect comun”, a anunțat primarul Emil Boc înainte de votarea proiectului.

Consiliul Local și-a dat azi acordul de principiu pentru majorarea capitalului social al Cluj Innovation Park, care are ca unic acționar municipiul Cluj Napoca, prin aportul în natură cu un teren de 3,27 de ha. Acordul de principiu reprezintă condiție de eligibilitate pentru depunerea cererii de finanțare de către clusterul TREC – Transylvania Energy Cluster, în cadrul competiției de proiecte Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 1 – Cercetare, Dezvoltare Tehnologică și Inovare în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor, Acțiunea Mari infrasturcturi de CD, tip proiect – clustere de inovare.

Clusterul TREC, în care atât municipiul, cât și CIC sunt membri fondatori, vrea să depună o cerere de finanțare europeană în vederea realizării unui parc fotovoltaic, se explică în proiectul de hotărâre, pentru a-i convinge pe consilierii locali că inițiativa ar fi oportună. Terenul este necesar nu doar pentru producție de energie, ci și pentru cercetare în domeniu, susțin inițiatorii: pe terenul nou adăugat ar urma să apară un centru de cercetare în domeniul energiilor regenerabile. “Obiectivul general al proiectului constă în crearea unui centru de cercetare pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panouri fotovoltaice moderne și turbine eoliene, în vederea îmbunătățirii capacității de cercetare în energii alternative a entităților de cercetare din clusterul TREC”, se mai arată în proiectul de hotărâre. O parte din energia produsă aici va fi folosită pentru funcționare spațiilor și a infrastructurii din cadrul proiectului de pe deal, spun reprezentanții societății. Proiectul a ajuns în Consiliul Local la doar câteva zile de deadline-un pentru depunerea documenației: 18 august, iar valoarea estimată a acestuia este de 2,8 milioane de euro, conform reprezentanților Cluj Innovation City.

Ce se întâmplă cu primele spații de afaceri de pe deal

TEAM este încă în șantier (se lucrează la finisaje și instalații), cu termen de finalizare estimat inițial pentru vară, dar împins înspre toamnă, iar până la finalul anului ar urma să se termine și lucrările la drumul de care e nevoie pentru a lega centrul de oraș. CREIC e blocat în șantier, la 65% din lucrări, după ce constructorul a intrat în faliment. Primăria a inițiat o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor, ofertele urmând să se deschidă în 21 august.

Citește și

Exclusiv: Primăria anulează contractul cu Valve International. Banii europeni ar putea fi înapoiați

 

Cele două proiecte, din care unul este blocat, sunt primele apărute pe terenul municipalității din Dealul Lomb, pe care era desenat în urmă cu câțiva ani cartierul pe care Impact Developer&Contractor trebuia să îl realizeze în parteneriat cu primăria, dar care a eșuat după izbucnirea crizei imobiliare. Aici este și locul pentru care se trasau și planuri de „mini-orășel”, în parteneriat cu clusterul Cluj IT, Cluj Innovation City, despre care vorbește de mai bine de doi ani.

 

Ce e Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC)

Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) este o structură regională de afaceri dedicată companiilor cu activitate în industrii creative. Spațiile CREIC includ: o clădire de birouri cu zone pentru conferințe și întâlniri; o sală de vizionare a filmelor; un studio de film (hală de producție cinematografică); trei birouri de producție media; spații tehnice; un amfiteatru verde și o platformă cu gazon circulabil; spații exterioare deschise publicului, pentru organizarea de manifestări în aer liber; 334 de locuri de parcare (209 în exterior și 125 la subsol).

Lucrările la CREIC au început în iunie 2013, de către asocierea Valve International – RDV Construct / White Star International – Team Net Engineering și aveau ca termen de finalizare 31 mai 2015. Valoarea totală a proiectului este de 58.398.210,63 de lei, din care 21.997.696,94 de lei reprezintă asistența financiară nerambursabilă solicitată.

  • Suprafață: 73.365 mp;
  • Suprafață utilă: 13.265 mp;
  • Arie construită: 5.165 mp, din care:
  • Birouri: 2.230,93 mp
  • Ateliere de creație: 966,07 mp
  • Studio de film (hală de producție cinematografică): 600 mp
  • Spații multifuncționale: 1.056,55 mp 

     

    Ce e Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM)

     

    Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM) include birouri, săli de ședințe, spații administrative și modulare, precum și hale pentru microproducție și spații de teren pentru dezvoltări personalizate (greenfield land).

    Spațiile TEAM includ o clădire de birouri și zone de suport, cinci hale pentru microproducție, parcări aferente clădirii (28 exterioare și 18 la subsol) și halelor (40 de locuri). Lucrările la Centrul TEAM au început în iunie 2014, câștigate de asocierea TCI Contractor General SA – SC Valdek Impex SRL – SC Ianus SRL și aveau ca termen de finalizare data de 31 iulie 2015. Valoarea totală a proiectului este de37.436.728,18 lei, din care 17.299.055,86 de lei reprezintă asistență financiară nerambursabilă solicitată.

    • Suprafață totală: 106.786 mp

    • Suprafață utilă: 4.840,28 mp, din care:

    • Clădire de birouri și zone de suport: S+P+3E: 3.301,83 mp
    • Cinci hale pentru microproducție: 1.538,45 mp

    • Arie construită: 3.788,4 mp

    • Suprafață pentru platforme: 4.710 mp

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.