Închide

Exclusiv: Primăria anulează contractul cu Valve International. Banii europeni ar putea fi înapoiați

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mai 13, 2015 2 1030

Situația cu care s-a confruntat Consiliul Județean Cluj, în privința proiectului Tetarom IV, se repetă și în cazul unui proiect de anvergură derulat de Primăria Cluj Napoca, posibil chiar cu consecințe mai grave. Este vorba despre proiectul Centrului de Industrii Creative (CREIC), care e în colaps din pricina firmei Valve International, aflată în insolvență. Această firmă nu și-a mai achitat obligațiile contractuale, astfel că Primăria riscă să nu-și îndeplinească indicatorii prevăzuți în proiect (de a inaugura Centrul de Industrii până la finalul lunii decembrie, 2015). Din acest motiv, există riscul ca Primăria să returneze banii europeni pe care i-a cheltuit cu acest proiect și chiar să achite unele penalități. Sursele Actualdecluj.ro au informat că Primăria face acum demersuri pentru a anula contractul cu Valve Internationl, în scopul de a organiza o nouă licitație și a angaja un alt constructor. Managerul de proiect, Ovidiu Câmpean, a admis și el că se are în vedere anularea contractului cu acest constructor. Având în vedere, însă, că Primăria e obligată să organizeze procedură de licitație, e aproape imposibil ca lucrările să fie încheiate în timp util. „Acum analizăm posibilitatea anulării contractului cu Valve International. Să vedem dacă vom reuși să găsim un alt constructor și dacă ne putem încadra cu lucrările până la finalul lui 2015”. Până în prezent, Valve a International a realizat circa 60-65% din proiect. Primăriei i s-a rambursat integral finanțarea europeană acordată prin PIDU.

Se pierd sau nu banii europeni?

Consiliul Județean Cluj – în cazul proiectului Tetarom IV – și-a dorit să nu ajungă în situația de a restitui finanțarea europeană, având în vedere că nu avea cum să finalizeze lucrările până la finalul lui 2015. Și în această speță, eroarea a aparținut unei firme. Este vorba despre SC 4Invest (actualmente SC Civitas), care a comis erori majore în documentația de proiectare, erori care implicau și costuri suplimentare imense pentru Consiliul Județean. Administrația județeană nu a apucat să solicite decontarea vreunei sume pentru acest proiect, astfel că nu a avut nimic de pierdut, optând pentru continuarea lucrărilor din fonduri proprii.  În cazul Centrului de Industrii Creative, procentul de 50% din finanțare – pe care UE l-a acordat prin PIDU – a fost decontat integral. Managerul de proiect, Ovidiu Câmpean, susține, însă, că n-ar exista nici un risc pentru ca acești bani să fie returnați.  „Uniunea Europeană îi obligă pe beneficiari să-și cheltuie banii până la finalul lui 2015, dar indicatorii pot fi îndepliniți și în 2016, există o instrucțiune clară în acest sens. Prin urmare, indiferent ce se întâmplă cu contractul cu firma Valve, nu se pune problema să dăm înapoi banii europeni. Restul lucrărilor pe care le mai avem de executat au fost bugetate de Primărie, așa că nu ne rămâne decât să găsim un alt constructor și să finalizăm acest proiect”, a spus Câmpean.

Câți bani s-au plătit pentru acest Centru, denumit și micul Hollywood al Clujului

Valve International a câştigat acest contract în asociere cu RDV Construct, With Star International şi Team Net Engineering și avea obligația să finalizeze lucrările în februarie, 2015. Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative include spaţii pentru industria cinematografică, hale de producţie şi spaţii expoziţionale şi vizează un teren de 7,3 hectare, pe Dealul Lomb. Este vorba despre un proiect cu finanţare europeană în valoare totală de 68,3 milioane de lei. Lucrările cuprind o clădire cu patru corpuri diferite – trei niveluri de subsol, parter şi patru etaje. Proiectul prevede și 334 locuri de parcare, dintre care 125 vor fi amenajate la subsol. CREIC urmează să fie administrat de noua societate înfiinţată recent în subordinea primăriei clujene, Cluj Inovation Park.

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare