Închide

SPECIAL Urmașul Regelui Hagi

Recomandarea redacțieiSport by Catalin Suciu - feb. 29, 2016 1 4751

„Messi” de la U Cluj s-a făcut mare. Hagi s-a regăsit în el și-l vrea de câțiva ani la Academie. E considerat  unul dintre cele mai mari talente ale fotbalului românesc și recent a debutat la echipa mare. Povestea lui Olimpiu Moruțan o puteți citi pe actualdecluj.ro.

“E un copil la U Cluj.. driblează tot, hai să-l aducem, cum facem?” „Moruțan, da. Vorbim cu cei de la U, vedem, vedem și cu părinții, vedem ce zic.”

Discuția are loc între Gică Hagi și Zoli Iașko, directorul Academiei. În 2011, la Cupa Danone, regele fotbalului românesc s-a îndrăgostit iremediabil de un jucător al Univeristății, Olimpiu Moruțan.

S-a născut în 1999, când Gică strălucea în naționala României și la Galatasaray. Apoi a visat să-l întâlnească într-o bună zi pe cel mai mare fotbalist român. Nu numai că l-a întâlnit, dar Hagi a vrut și tot vrea de-atunci să-l transfere la Viitorul. De când l-a văzut prima oară. De când l-a urmărit cum driblează.

Un stângaci rar, care lovește și cu dreptul când e momentul. Copilul Universității, lider al generației sale, a făcut acum pasul la echipa mare și-a debutat ca titular în prima etapă din 2016. Abia la 17 ani împliniți, dar cu un viitor strălucit în față.

Dacă Hagi l-a ochit în 2011, iată că nici la cinci ani distanță n-a renunțat la ideea de a-l transfera. Atât de mult îl place. Și povestește Zoli Iașko: „E cel mai talentat băiat, e un băiat extrem de valoros. Noi îl cunoaștem foarte bine. Am vrut să-l luăm, am vrut să plătim bani pe el, Universitatea câștiga și bani, dar nu s-a putut. De ce? Nu știu, va trebui să-i întrebați pe cei de-acolo. Ultima dată când ne-am interesat de băiat, a fost promovat brusc la echipa mare. Acum văd că va juca, până să întrebăm de el, era pe la juniori”, explică mâna dreaptă a Regelui Hagi.

Ce-l face special pe Moruțan față de alți jucători? Vom vedea ce spun antrenorii săi din ultimii ani. Septimiu Ormenișan l-a avut cinci ani în grupa de la Centrul Universității.
“E un băiat cu totul special, un talent cum n-am mai văzut. Oli dribla tot ce prindea și o făcea în viteză. Are un talent nativ pe care l-a dezvoltat și care îl face cu totul și cu totul special. Hagi l-a iubit din prima. Vă zic  o întâmplare din 2011 sau 2012. Eram cu soția pe la cumpărături și-mi sună telefonul. Răspund: „Salut, Gică la telefon”. Zic: Care Gică? „Gică Hagi. Fii atent, e un copil, Olimpiu Moruțan. Ce mai face? Îmi place extraordinar și-aș vrea să vină la noi. Zic: păi trebuie să vorbiți cu cei de la club, cu părinții, nu știu, eu pregătesc doar grupa. Apoi a mai sunat și s-a interesat mereu de Olimpiu. Nu știu de ce n-a ajuns, nu știu dacă va ajunge. Driblingul său te face să-l iubești. E jucător rasat, va ajunge mare pentru că are și un bun simț, o modestie aparte”, ne spune Ormenișan.

Olimpiu Moruțan, la debutul în echipa mare a Universității, foto: Silviu Cristea

Olimpiu Moruțan, la debutul în echipa mare a Universității, foto: Silviu Cristea

Pe Oli, așa cum e alintat de coechipieri, îl știe și Marius Popescu, fost antrenor la echipă și coordonator al centrului de copii și juniori: „Talentat din cale-afară. Talent în stare pură. A rupt tot la copii, când juca la noi. Cel mai bun. Dribla tot, marca, viteză, tehnică, excelent. A avut un ușor regres din cauza creșterii, dar de-un an a început iar să revină la un nivel ridicat. Nu mă mir că joacă la prima echipă. Poate fi fantastic”.

Călin Sălăgean antrenează echipa din Liga Elitelor. „Oli nu scoate un jucător din joc când are mingea, ci câte trei sau patru. Joacă în spatele vârfului și poate juca și în banda stângă. Are viteză, e tehnică, va crește și mai mult. De mare viitor. Știu că-l dorea Hagi. E foarte bine că a fost promovat la prima echipă, poate juca fără probleme”, zice Sălăgean.

De cinci ani de zile, Oli Moruțan e departe de părinți. Ai lui sunt plecați în Germania, la muncă, iar el locuiește cu o mătușă. Nu duce lipsă de nimic, dar într-o zi ar vrea să-și urmeze mama și tatăl într-un fotbal așa cum e cel nemțesc. „Deocamdată vreau să joc la Universitatea. Am 17 ani și-am fost promovat, abia acum simt cu adevărat că sunt fotbalist. Nu vreau să plec nicăieri, vreau să rămân în România și să nu-mi bat joc de fotbal. Vreau să ajung fotbalist aici, iar apoi să plec, dacă se poate, în Germania”.

Dulca2

Selecționerul U 21 al României, Cristi Dulca, îl știe pe Moruțan de când tânărul fotbalist era de-o șchioapă, la propriu. „Din 2008 îl știu pe Oli, a fost coleg cu Marco (fiul lui Cristi Dulca – n.r.) la grupa de juniori de la Ormenișan, grupă care-a bătut tot în România. Au fost și campioni naționali. Un băiat extrem de talentat și îndrăgostit de minge. Calități excelente, foarte tehnic și asta-i foarte important să spunem,  e un copil modest care își dorește enorm să facă performanță. Nu păcălește fotbalul, se dedică 100% pentru fotbal. El tot ce-a făcut și face, o face pentru fotbal. E foarte bine că a fost promovat și că joacă. Am văzut meciul Universității acum și chiar l-am remarcat. Pe el și pe încă doi, Berci și Ursu, pe alocuri. Poate ajunge și la tineret dacă joacă meci de meci și o face bine. Poate ajunge și-n naționala de seniori în timp.”

Până atunci, povestea Universității merge mai departe. Cu astfel de jucători, cu astfel de copii care vor numai să joace fotbal.

Un comentariu

  1. Ne bucurăm că la juniorii de la „U” apar talente cum sunt Moruțan sau Berci, adolescenți care au „prins” prima echipă și sunt devotați clubului. Meritul este al antrenorilor de la centrul de juniori al clubului și, astfel, se menține la cote ridicate încrederea noastră în traseul de viitor al echipei. Pentru „U” va fi o primăvara aspră, cu partide ce se cer câstigate, începând cu cea de miercuri, de la Jucu, apoi cu „meciul” aspru de la Botoșani și cu echipa băimăreană. Un bun început aduce și alte victorii. Un pas spre normalitate îl poate aduce și mitingul de joi, organizat de „Șepcile roșii”. Clujul este alături de „U” și „U” este gazda speranțelor noastre. Îi așteptăm pe Moruțan, Berci și pe ceilalți juniori ce vor fi promovați la prima echipă să dea dovada calităților de fotbaliști în partidele din play off și, de ce nu ?, și mai departe. Până atunci, căldura clujenilor să-i călăuzească ! Miercuri, Cetatea se mută la Jucul îmbrăcat mereu în alb-negru de sărbătoare. Viață lungă pentru „U” !

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.