Închide

Portretul unui „derbedeu”

Recomandarea redacțieiReportajSport by Catalin Suciu - feb. 02, 2016 0 2350

A făcut scandal, a plecat. Sunt mai rebel în afara terenului, dar când îs pe teren dau totul , n-are nimeni ce să-mi zică, se scuză, într-un fel, jucătorul. Practic, el ar trebui acceptat așa cum e.

Răzvan Dulap are 20 de ani, e fotbalist  și- a ajuns în liga a IV-a, la Vințu de Jos, în Alba Iulia, localitate cunoscută mai ales pentru castelul renascentist Martinuzzi.

Dar să revenim la fotbal. A plecat de la Universitatea Cluj după câțiva ani de juniorat și tocmai când intrase în primul 11. A jucat meci de meci, dar când nu-i ieșea jocul, făcea scandal. Așa e el din fire, mai coleric. După un meci cu UTA Arad, și-a spart ușa din cămin, de supărare. Atunci nu i-a ieșit mai nimic, a fost slab , în nota echipei, până la urmă. Dar chiar să -ți spargi ușa camerei? “Da, a fost un episod. Dar nu e singura ușă spartă. A mai fost încă una, dar nu a mea. Dar a mea a fost ținută minte”, spune Răzvan.

Răzvan Dulap, pe vremea când mai juca la U Cluj  foto: Silviu Cristea

Răzvan Dulap, pe vremea când mai juca la U Cluj foto: Silviu Cristea

Apoi, tot numele său apare într-un alt scandal cu accente adolescentine, o bătaie în vestiar, între colegi. El , împreună cu un alt „expluzat”, Cornel Coc, l-ar fi cotonogit „nițel” pe Florin Cordoș, coleg de-al lor. S-ar fi lăsat cu sânge, cu picioare-n gură și pumni. „Fals!”, se disculpă jucătorul nostru. “Eu n-aveam nici o treabă cu ei, nu m-am băgat, a fost problema lor. Erau nervoși, Cordoș comenta ceva și-a -nceptut bătaia. Dacă regret? Eu ce să regret, că n-am avut nici o implicare. Eram doar de față. Ei s-au bătut, ce să fac? Doar că mi s-a pus și asta în cârcă, la fel ca și ușa”. Ei , ciudat, nu?

Răzvan Dulap a fost și la Hagi, pe vremea copilăriei. La Academie unde ajung vârfurile generațiilor. Cei mai buni dintre cei buni. De la copii se pornește construcția. Și se spune că și de-acolo a plecat tot din cauza caracterului nestăpânit. Ar fi fugit noaptea din cămin, s-ar fi încăierat cu oareșce colegi și câte și mai câte. „Eram mic, aveam vreo 13 ani atunci. Eu comentez, ăsta e păcatul meu, tot comentez întotdeauna. Nu mă pot abține , dar măcar, nu fac ca și alții, să vorbească pe la spate. Eu zic în față . Vreo șase luni am stat la Hagi, apoi am venit la Universitatea, împreună cu un verișor.”
Ei bine, vărul s-a lăsat timpuriu de sport, dar Dulap a vrut să-și facă un trai din asta, mai ales că era pe cont propriu. Maică-sa plecase deja în Germania la muncă și-a rămas doar cu taică-său.
“Am crescut în cantonamente și cu fotbalul. Și-am câștigat din indemnizații, din fotbal. Tata e acum pe la Bistrița, mama tot în Germania. Eu la Vințu și cu prietenii mei din Cluj.”

Asta ar putea explica și derapajele extra-sportive, libertinajul extrem într-o perioadă atât de importantă în dezvoltarea unui sportiv. Pentru că exemple de talente irosite sunt cu duiumul în fotbalul românesc. Răzvan Dulap vrea s-o ia de la capăt. Un băiat dificil, dar cu „inima mare”, îl descriu câțiva dintre cei cu care a lucrat.

Zoli Iasko  foto:academiahagi.tv

Zoli Iasko foto:academiahagi.ro

Zoli Iasko, directorul de la Academia Hagi, își aduce aminte de Răzvan Dulap. “A fost o perioadă scurtă la noi, câteva luni, avea calitate, avea, fără glumă. Dar nu l-am ținut, probabil, din alte motive. Din punct de vedere mental era altfel pregătit decât ar fi trebuit. E un talent, depinde de el și de ce vrea să facă în viitor pentru că este foarte tânăr. Dar pentru a reuși, trebuie să faci anumite sacrificii”, a povestit pentru actualdecluj.ro colaboratorul lui Hagi.

Mihaiță Szekely foto: monitorulsv.ro

 

Un antrenor care îl cunoaște foarte bine este Mihăiță Szekely, fostul jucător al Stelei din anii 90 și al CFR-ului. Acum o pregătește pe Bucovina Pojorâta, iar pe Dulap îl știe de când acesta era copil de-a binelea.

“L-am antrenat la Vatra Dornei și dacă știi cum să vorbești cu el, el se va sacrifica pentru tine pe teren. E un băiat super. În timpul liber are fel și fel de escapade, e mai vioi, mai zvelt, ca să zic așa. E foarte influențabil, depinde de colectivul în care ajunge. E foarte prietenos și ajunge să-și creeze singur probleme. Comentează? Să-mi spuneți mie ce fotbalist nu comentează ? De la 6 la 13 ani eu l-am crescut la Vatra Dornei, l-am urmărit și apoi cum crește. Are un talent enorm, are fizic bun, e tot fibră, aleargă și-și dă viața pe teren. Joacă toată banda dreaptă, are și șut bun. Numai că trebuie să-l înțelegi. Dacă reușești să-l înțelegi, vei câștiga un fotbalist de nădejde care va face orice pentru tine. Eu am vrut să-l aduc aici la Pojorâta , la liga a II-a, dar nu s-a putut”, ne-a povestit tehnicianul.

Răzvan Dulap e la Vințu de Jos. Liga a IV-a din România, județul Alba. A semnat rezilierea cu Universitatea fără să știe că, în caz de un transfer în altă parte, „U” va putea să-i ceară bani pentru grila de formare. „Aveam ofertă de la Vâlcea, m-a sunat președintele clubului și m-a chemat. Apoi am fost sunat și de la Pojorâta. Eu când am semnat rezilierea cu U, mi s-a spus că pot pleca oriunde, liber, fără nici un fel de problemă. Apoi aflu că se cere grila de formare. Cine dă bani în România ? De -asta am venit în liga a IV-a, să joc. Ce să fac, să stau acasă? Care casă? Unde? Prietenii mei sunt toți în Cluj, am stat în Cluj de la 13 la 20 de ani și ăsta e singurul meu regret din perioada Universitatea, că nu mai sunt cu ei. Am crescut împreună și-acum am plecat”

Dacă ar fi să dea timpul înapoi, tot n-ar schimba nimic. Pentru nimic din lume . „Așa sunt eu, am gura mai mare, dar nu o am ca să fac probleme. Eu zic în față tot ce mă deranjează iar uneori poate am și jignit, dar de supărare. Sunt mai rebel de felul meu, recunosc asta, dar atunci când am timp liber. Îmi place să mă distrez, tuturor ne place.  Diferența e că atunci când intru pe teren, eu alerg și mă lupt, dau totul pentru fotbal.

 • author photo two

  Catalin Suciu

  Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu