Închide

Ședință comună Județ și Primărie la urbanism pentru urgentarea proiectului centrului de transplant plănuit de Consiliul Județean cu bani europeni în centrul Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 26, 2021 0 311

O ședință comună  a Comisiilor de urbanism de la Primărie și din cadrul forului județean va avea loc în 27 mai pentru urgentarea proiectului Centrului de Transplant pe care Consiliul Județean (CJ) Cluj vrea să îl construiască în Cluj-Napoca, pe strada Victor Babes, după un proiect contractat printr-un concurs de soluții câștigat de firma spaniolă Pinearq în colaborare cu biroul clujean Dico și Țigănaș. Aceasta e motivată de aprobarea cât mai rapidă a documentației pentru acest centru, după cum a arătat public președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

 

Consiliul Județean a semnat în noiembrie 2020 contractul de proiectare pentru Centrul Integrat de Transplant care se va construi în Cluj, pe strada Victor Babeș, în centrul orașului. Contractul are valoarea de 15.600.000 lei fără TVA și s-a negociat cu asocierea dintre firmele de arhitectură Pinearq din Spania și biroul de proiectare Dico și Țigănaș din Cluj, asociere  câștigătoare a concursului internațional de soluții organizat anul trecut de forul județean.

La semnarea contractului, Consiliul Județean a anunțat că proiectul va fi livrat mai repede, în 14 luni, potrivit instituției, proiectanții urmând să asigure și asistență tehnică la construirea centrului pentru care Consiliul Județean vrea să acceseze bani europeni pe următorul exercițiu financiar al UE, 2021-2027.

„Pe lângă o reducere a costurilor de proiectare și asigurarea unor servicii suplimentare, CJ Cluj a obținut în urma negocierii contractului de proiectare și o scurtare a duratei de proiectare a documentațiilor, la 14 luni, restul de 46 de luni urmând a reprezenta perioada de acordare a asistenței tehnice. Proiectul are un caracter profund inovator, vizând realizarea primului centru de transplant din țară care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant – cord, plâmn, hepatic și renal. În cadrul acestuia, toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde în domeniu”, atăta CJ Cluj.

Potrivit estimărilor proiectanților, investiția în construirea Centrului Integrat de Transplant – primul din România și din Europa de Sud-Est – se ridică la circa 90 de milione de euro.

„Consiliul Județean Cluj a înaintat deja Ministerului Fondurilor Europene propunerea de includere a acestui proiect în lista celor care vor fi finanțate cu fonduri nerambursabile prin intermediul  Planului Național de Relansare și Reziliență (PNRR)”, au mai spus reprezentanții forului județean clujean. Deocamdată nu s-a anunțat dacă acest proiect merge mai departe cu finanțarea în PNRR, sau se alocă fonduri doar pentru spitalul de copii monobloc (proiect încă în faza de contractare a proiectării prin concurs de soluții care va avea loc în luna iunie 2020), așa cum s-a anunțat deja.

Pentru spitalul monobloc de copii pe care Județul vrea să îl edifice în Borhanci s-a anuntat deja susținerea cu 150 de milioane de euro în PNRR.

Centrul Integrat de Transplant urmează să se construiască în curtea Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, pe strada Victor Babeș din Cluj- Napoca.

Vezi și:

Pe axa Barcelona – Transilvania. Arh. Albert de Pineda despre planurile pentru centrul de transplant de la Cluj

Arhitectul Șerban Țigănaș dezvăluie culisele proiectului Centrului de Transplant din Cluj care a câștigat cel mai mare concurs de soluții organizat în România

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu