Închide

Transport gratuit în Cluj-Napoca în fiecare zi de vineri. După ce se mai vaccinează 7500 de oameni, anunță primarul Emil Boc

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 26, 2021 0 657

Programul „Vinerea verde” prin care clujenii vor beneficia de transport public gratuit în Cluj-Napoca în fiecare zi de vineri va fi introdus în Cluj-Napoca cu deviza „Stop, azi mașina stă pe loc”. Primarul Emil Boc a arătat că programul va funcționa doar în municipiu și c[ va intra în vigoare după ce în oraș se va atinge cifra de 50% de persoane vaccinate din totalul populației vaccinabile. Adică, a mai spus Boc, după ce se Direcția de Sănătate Publică va transmite că s-a atins respectiva rată de vaccinare, așa cum ar fi făcut-o și înainte de ședința Consiliul Local din 26 când a transmis că mai când mai lipseau 7500 de persoane până la atingerea procentului menționat.

Costurile suplimentare ale programului „Vinerea Verde” vor fi suportate prin intermediul compensației (în condițiile îndeplinirii obligațiilor contractuale) care se poate acorda de la bugetul local, potrivit Consiliului Concurenței. La acest capitol, a mai spus Boc, există alocați 7 milioane de lei, însă suma poate fi suplimentată.

„Vin cu inima deschisă în fața dumneavoastră și cu un proiect legal. Aceasta este formula legală și transparentă”, a arătat primarul Emil Boc în fața Consiliul Local. El a spus că transportul gratuit oferit tuturor persoanelor în fiecare zi de vineri în Cluj-Napoca se va derula sub deviza ” „Stop, azi mașina stă pe loc” și că el va deveni funcțional după ce Cluj-Napoca va atinge rata de vaccinare de 50% din totalul populației vaccinabile (nu generale) cu cel puțin o doză și Direcția de Sănătate Publică va comunica Primăriei că aceasta a fost atinsă.

Primarul a prezentat o serie de cifre potrivit cărora Cluj-Napoca ar fi la 47,35% procent de populație vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin. Potrivit lui Boc, calcularea procentului s-a raportat la populația vaccinabilă (cei care se pot vaccina), nu la cea totală a municipiului.

„Sunt sigur că în iunie se va atinge acest procent și programul vinerea verde va deveni funcțional’, a arătat primarul.

Boc nu a prezentat cifre cu privire la numărul mediu de călători pe care îl transportă Compania de Transport în comun în zilele de vineri, nici în 2020 (cât a fost pandemie), nici în 2019. Nici nu a precizat cum se va calcula numărul de călători care va beneficia de programul vinerea verde, odată implementat în oraș, după ce a anunțat că programul se va derula la liber, călătorii nefiind condiționați în niciun fel să aibă carduri sau bilete speciale gratuite.

(CTP mizează că Primăria va subvenționa programul iar călătorii vor alege să își facă mai multe abonamente, sursa Programul vinerea verde, sursa Primăria Cluj)

În cadrul ședinței, întrebat de consilierii PSD, primarul Emil Boc a spus că CTP va face o analiză a programului Vinerea verde la două-trei luni de la funcționare și se va raporta la evidențele pe care deja le-ar avea cu privire la media de călători care este transportată în ziua de vineri. În cazul în care se va constata ca a fost nevoie de efort financiar suplimentar, se va solicita Primăriei sume suplimentare la capitolul compensație, a mai spus primarul.

Consilierii locali au aprobat programul  „Vinerea verde”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu