Închide

Pe axa Barcelona – Transilvania. Arh. Albert de Pineda despre planurile pentru centrul de transplant de la Cluj

ActualitateDezvoltareTop News by Kristina Reştea - oct. 01, 2020 0 1135

 

În plină pandemie și criză sanitară, când, mai mult decât altă dată, conștientizăm importanța investițiilor în Sănătate, Clujul mai capătă o promisiune de proiect: un centru de transplant, realizat pe terenul pe care cândva se desena un mall. Dincolo de semnele de întrebare legate de concretizarea proiectului în țara unde de ani de zile nu s-au mai construit spitale publice, notăm o parte bună a abordării: administrația județeană a lansat un concurs de soluții pentru alegerea celui mai potrivit proiect. Funcțiunea medicală – fără îndoială una dintre cele mai dificile teme pe care le poate aborda un birou de proiectare – a trezit un interes mare din partea arhitecților: s-au înscris în concurs nu mai puțin de 44 de propuneri. De câștigat l-a câștigat o echipă mixtă, condusă din Barcelona: clujenii de la Dico și Țigănaș s-au asociat pentru acest concurs cu un birou internațional specializat în proiectarea de spitale. Spaniolii de la Pinearq sunt pe piață de 30 de ani și au semnat proiecte în 15 țări din Europa, America, Africa și Asia.  De la distanța dictată de noile reguli în pandemie, Albert de Pineda, fondatorul biroului și autorul principal al proiectului câștigător la Cluj, a răspuns pentru Actualdecluj.ro la câteva întrebări legate de ideea care stă în spatele noului centru de transplant, dar și despre organizarea concursului din Transilvania.

 

Concursul

Oficialii Consiliului Județean au anunțat la începutul lui 2019 că instituția pregătește un Centru Integrat de Transplant pe un teren de 1,5 hectare de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Este vorba despre terenul pentru care se desena cândva un centru comercial, Akademia Center, plan la care s-a renunțat după criza din 2008. Centrul ar urma să fie ridicat nu departe de centrul orașului, pe strada Victor Babeș și, o dată construit, ar avea 300 de paturi. Proiectul actual urmărește realizarea primului centru de transplant din țară care acomodează toate facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal. Pentru realizarea sa, administrația a lansat un concurs de soluții, abordare care în Cluj a început de câțiva ani să intre în obișnuință. Dacă avem în vedere valoarea premiilor, putem menționa că această competiție pentru Centrul Integrat de Transplant ar fi unul dintre cele mai mari concursuri de soluții organizate în România.

În cursa pentru premiul I (contractul de proiectare de peste 3,2 milioane de euro) s-au înscris 44 de proiecte, dintre care 4 au fost descalificate. Jurizarea s-a făcut timp de 4 zile, iar rezultatele au fost anunțate în 7 septembrie. Autorii proiectului câștigător sunt arh. Albert de Pineda Álvarez, coautori – arh. Jenică Craiu, arh. Alexandra Demetriu, arh. Șerban Țigănaș, arh. Alexandrina Kiss, iar colaboratori arh. Giovanna Pomo, arh. Bogdan Dragomir, arh. Maria Buiga, Elisa Molinu, Pedro Pombinho, Carla Romagosa.

 

Proiectul câștigător

Conform aprecierilor juriului, proiectul câștigător „oferă un răspuns foarte profesionist și, aparent, fără efort, tuturor cerințelor Temei de concurs, oferind o rezolvare adecvată a amplasamentului dificil și asigurând o trecere reușită dintre un țesut urban eterogen și Ansamblul Clinicilor Universitare. De asemenea, juriul a apreciat demersul câștigătorilor prin care pacientul este poziționat, din punct de vedere conceptual, în centrul întregului proiect. Soluția prezentată are capacitatea de a genera o atmosferă pozitivă, care să reducă stresul la care pacientul este supus de-a lungul procesului de transplant. Proiectul exprimă în mod clar aceste calități, oferind, în același timp, o imagine onestă a programului de arhitectură”, au motivat „judecătorii”.

 

 

Competiția vizează construirea clădirii spitalului, dar și amenajarea spațiilor exterioare, acoperă o arie de intervenție de 47.000 mp, cu o investiție necesară estimată la peste 85 de milioane de euro, în două etape de construcție. Noul centru de transplant e împărțit în două volume, cu o curte centrală. Arhitecții au urmărit intergrarea în context, deschidere spre exterior și crearea de spații cu vedere spre oraș, de la etajele superioare. Proiectul în stil de “agora” are în vedere realizarea unor spații publice de interes, mai arată echipa de proiect. Încăperile sunt proiectate în ideea de a fi flexibile, pentru a se putea adapta unor nevoi viitoare, iar o atenție specială s-a acordat separări spațiilor pentru pacienți și vizitatori. Sălile de operații, care ar urma să fie dotate cu facilități moderne de diagnostic și tratament, zonele logistice și de aparatură sunt organizate subteran. Parterul e ocupat de spații publice, clinica în sistem de ambulatoriu, spații administrative și de cercetare, iar etajele superioare sunt rezervate spațiilor de spitalizare și saloanelor de recuperare pentru pacienții care au trecut prin operații de transplant.

 

 

 

I-am contactat pe reprezentanții biroului cu sediu în Barcelona, pentru câteva detalii legate de participarea în concursul internațional de la Cluj.

 

Albert de Pineda, despre noul centru de transplant: un complex „funcțional și eficient, care “să creeze” o bucată de oraș

Biroul internațional are doi arhitecți români în echipă, iar fondatorul Pinearq îi menționează imediat ce este întrebat despre motivele care au stat la baza interesului pentru competiția de la Cluj. “Ni s-a părut un concurs foarte bine organizat și transparent: termene clare, un juriu echilibrat și specializat, o temă de concurs complexă”, spune Albert de Pineda despre competiția din România. “Decizia noastră (de a participa la concurs, n.red.) a fost influențată de faptul că de aproape 10 ani colaborează cu noi doi arhitecți români, Alexandra Demetriu și Jean Craiu. Pe “Dico & Țigănaș, birou de proiectare” îi cunoșteam prin lucrările realizate în România și din mediul profesional, prin Ordinul Arhitecților din România. Tema de concurs este completă și reușește foarte bine să descrie proiectul de care are nevoie Clujul. Credem că cea mai bună dovadă a bunei organizări a acestui concurs este faptul ca s-au prezentat 44 de proiecte naționale și internaționale”, spune arhitectul.

Cum s-a “desenat” centrul de la Cluj? “La baza proiectului pentru noul Centru de Transplant este ideea de realizare a unui centru de referință pentru Cluj, funcțional și eficient, care, înainte de toate, își propune “să creeze” o bucată de oraș”, spune Albert de Pineda. Și detaliază. “Ne-am gândit la o clădire care să se integreze și să respecte scara mediului urban în care este amplasată. Este fundamental ca impactul proiectului asupra Ansamblului Clinicilor Universitare și a țesutului istoric să fie unul redus, iar volumul pe care îl propunem să fie unul permeabil, care să medieze întâlnirea dintre spital și zona urbană înconjurătoare. Fațada, luminatoarele, terasele și piețele înierbate fac ca  peisajul, lumina naturală și vegetația să pătrundă în interiorul centrului. Este un proiect special, în care subliniem o mai bună îngrijire a pacienților, nu numai prin designul interior în sine, ci și prin oferirea unui mediu natural care ajută la recuperarea pacienților. De asemenea, suntem conștienți de faptul că – potrivit celor mai recente cercetări bazate pe biofilie – este demonstrat impactul pozitiv al naturii în mediile clinice, deoarece permite profesioniștilor din domeniul sănătății să ofere îngrijiri mai bune”, spune Albert de Pineda. Unul dintre conceptele importante ale proiectului ține de prelungirea și accentuarea “axei verzi” în tot Ansamblul Clinicilor. De asemenea, echipa de proiect a avut în vedere crearea unui spital “permeabil”: parcul și peisajul înconjurător continuă în interiorul centrului. Arhitecții au urmărit preluarea și repetiția cuadriculei carteziene a Ansamblului Clinicilor, crearea unei perspective deschise către Acropola Clujului: Dealul Cetățuia și fixarea laturii Sud a centrului în țesutul urban printr-o serie de micro-piețe și terase.

Ce urmează? “Ceea ce trebuie făcut acum este să lucrăm împreună în mod constant pentru a rezolva toate problemele. Citându-l pe Edison: 1% inspirație, 99% transpirație”, sintetizează Pineda. “În primul rând, urmează să începem să lucrăm și să rezolvam toate schimbările care apar într-un proiect de asemenea anvergură în acest moment. Asociații noștri din Cluj, Dico & Tiganas, sunt un birou de proiectare important, cu care am colaborat intens în aceasta fază a concursului; fară ei nu am fi reușit să câștigăm. Deocamdată, din cauza pandemiei declanșate de Covid-19 un putem călaători. Altfel, am fi fost deja la Cluj. Suntem foarte interesați de dezvoltarea acestui centru de transplant, important pentru regiune și pentru Cluj și de aceea am decis să participăm la concurs”, a subliniat fondatorul Pinearq.

Cu o solidă experiență în ceea ce înseamnă realizarea de centre de sănătate, arhitectul spune că munca proiectanților ia deja în calcul felul în care pandemia cu noul coronavirus ne-a arătat că trebuie să fim pregătiți în astfel de contexte. “Covid-19 nu va schimba în mod radical spitalele, dar un plan de backup este esențial pentru orice nouă pandemie care va apărea în viitor. În proiectul nostru pentru centrul de transplant am prevăzut deja circuite specifice care pot diferenția zone si circulații care să își schimbe utilizarea dacă va fi necesar. În momentul de față, în toate proiectele pe care le avem în desfășurare încorporăm prevederi în caz de pandemie”, menționează Albert de Pineda.

 

Pinearq este un birou internațional, specializat în proiecte din zona de Sănătate, cu lucrări în 15 țări din Europa, America, Africa și Asia. Compania are sedii în Spania, Barcelona, dar și în Italia, Panama, Peru și Portugalia. Pinearq a semnat, printre altele, proiecte ca renovarea Hospital del Mar și Biomedical Research Park în Barcelona, spitalul Moisés Broggi, în Sant Joan Despí, spitalele Quirón, în Barcelona, Madrid, Zaragoza și Valencia.

 

Cum arată o pagină virtuală, cu proiecte Pinearq:

Sursa imagine: Pinearq.es 

Imaginile cu proiectul centrului de transplant de la Cluj, realizat de Pinearq-Dico și Țigănaș, au fost publicate de organizatorii concursului

 

Citește și:

 

Arhitectul Șerban Țigănaș dezvăluie culisele proiectului Centrului de Transplant din Cluj care a câștigat cel mai mare concurs de soluții organizat în România

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.