Închide

Se ajustează regulile de construire din oraș. Jumătate de milion de euro pus la bătaie de Primărie pentru reactualizarea Planului Urbanisc General al Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 28, 2019 0 1799

Un contract de 2,5 milioane lei (peste 530.000 de euro) a fost scos la licitație de Primărie pentru reactualizarea Planului Urbanistic General al orașului. Licitația este programată la începutul lunii noiembrie, mai precis în data de 4.

PUG-ul Clujului a fost aprobat prin hotărâre de Consiliul Local în decembrie 2014, cu doar câteva zile înainte ca vechile reguli de construire aprobate în 1999 să mai poată fi legal prelungite.

De la intrarea oficială în vigoare, valurile de contestații au început să curgă la Primărie, iar Planul Urbanistic a rezistat în general, dar a primit și multe ajustări ale regulamentului de urbanism inițial. Și acum se formulează plângeri prealabile, există zeci de procese în instanță, unele câștigate de proprietarii de terenuri. În primii ani cu noul PUG, chiar specialiștii atrăgeau atenția că lucrurile merg mai greu decât înainte din perspectiva avizării deoarece funcționarii din Primărie nu știau să citească noul instrument de planificare stategică. S-au schimbat radical și chestiuni importante din Regulamentului Local de Urbanism cum ar fi urbanizarea terenurilor agricole situate în intravilan (inițial interzisă și apoi permisă prin PUZ-uri) sau s-a scos în cazul servituților de utilitate publică obligativitatea ca proprietarii să doneze parcelele către Primărie. În 2017, după doi ani cu noul PUG, s-a schimbat componența Comisiei Tehnice de Urbanism și a venit un funcționar din primărie pe poziția de arhitect-șef al municipiului, Daniel Pop.

Vezi și: Primul an cu noul PUG, din interior. Prin vârful stiloului arhitectului-șef al orașului

Parte din echipa de proiectare, pe atunci președintele Ordinului Arhitecților din România, arhitectul Șerban Țingănaș spunea că PUG-ul actual e net superior față de cel din 1999 dar că ar fi fost mai bun dacă procesul pornea de la o strategie de dezvoltare a orașului, se raporta la o strategie a Zonei Metropolitane, implica factorul politic (consilierii locali), mergea pe baze de date de la cadastru complete, avea la bază consultări publice reale cu publicul și specialiștii. DETALII: CAMPANIE. AȘTEPTĂM ADEVĂRATUL URBANISM DE BUN SIMȚ. CAPITOLUL PUG. Care sun plusurile și minusurile noilor reguli urbanistice ale orașului prin ochii unui președinte de arhitecți

O nouă licitație pentru reactualizarea PUG a fost lansată de Primărie, cu termen final pentru depunerea ofertelor, data de 4 noiembrie. Contractul este evaluat la 2,5 milioane de lei, aproape dublu față de costurile achitate pentru actualul PUG. Durata contractului este estimată la 2 ani, iar criteriile de adjudecare implică prețul (40%) dar și specialiștii din echipă (60%).

Contractul a fost scos la licitație în 25 septembrie 2019, la cinci ani de la intrarea în vigoare a actualului PUG care ar expira la finalul lui 2024. În presa locală s-au făcut speculații că licitația este un răspuns al Primăriei la presiunile făcute de imobiliarii care doresc să construiască mai ușor, mai mult și mai înalt în tot orașul. Viceprimarul Dan Tarcea spune că doar o actualizare poate pune în practică modificările venite la PUG prin sentințe judecătorești sau cele acceptate de Consiliul Local prin plângeri prealabile.

„La asemenea logică nu am ce să spun. Este normal să facem actualizarea PUG. Avem de pus în executare sentințe care nu se pot aplica numai în urma actualizării PUG, acum este momentul să corectăm anumite erori materiale. O astfel de actualizare a PUG va dura minim 3 ani având în vedere că trebuie obținute avizele la fel ca pentru un PUG nou. Evident că orice vom face se va specula într-un fel sau altul. Este vorba despre o actualizare, repet, nu de o modificare a PUG-ului”, a declarat pentru Actualdelcluj.ro viceprimarul Dan Tarcea.

Despre revizuirea PUG s-a vorbit din 2017 când oamenii cărora li s-au aprobat în 2015 și 2016 plângerile prealabile de modificare a PUG-ului prin Hotărâri de Consiliul Local s-au plâns că acestea nu mai intră niciodată în vigoare. Primăria a fost nevoită să descurce lucrurile după ce s-a constatat că aceste Hotărâri prin care CL a aprobat plângeri prealabile erau nelegale; acestea au fost atacate de prefect pentru că nu respectau procedura legală de modificare a PUG-ului (nu prin hotărâri ci printr-o nouă documentație), după cum au informat specialiștii clujeni. Detalii: Vin schimbările în Urbanism: arhitect-șef nou, Comisie de Urbanism nouă, PUG „corectat”

Vezi și:

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare