Închide

Planul Urbanistic General și contestațiile speciale. Ce schimbă primăria în noul PUG „la cererea publicului”

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 09, 2015 1 1744

Printre valurile de contestații care au început să curgă de la intrarea în vigoare a noului regulament de construire în oraș, Planul Urbanistic rezistă, în General, dar primește unele ajustări. Într-o ședință specială programată, din scurt, ante-vacanță pascală, s-a formulat o ordine de zi cu peste 30 de proiecte vizând plângeri pe tema noului Plan Urbanistic General. Consilierii locali au votat azi pentru menținerea reglementărilor propuse de proiectanții noului PUG. În mare. În mare” pentru că cinci plângeri prealabile au fost admise și alte șapte propuneri au fost amânate, pentru a se solicita mai multe informații, respectiv pentru rediscutarea proiectelor care presupun despăgubiri pentru proprietarii de terenuri care pierd posibilitatea de construire. Consilierii PSD s-au abținut în bloc de la votul a mai multor proiecte, susținând că e nevoie de mai multe date și timp pentru analiza proiectelor. 

Vezi AICI proiectele de pe ordinea de zi a ședinței din 9 aprilie și plângerile proprietarilor de terenuri.

Un „calup” de 34 de proiecte de hotărâri cu nemulțumiri ale proprietarilor de terenuri afectați de prevederile noului PUG s-au discutat azi în ședința Consiliului Local. Cetățenii au solicitat fie revocarea parțială a Hotărârii nr. 493/2014 privind aprobarea documentației „Actualizare Plan Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca”, fie despăgubiri, în cazul în care pierd posibilitatea de a construi pe parcele, în favoarea unor obiective de interes public – pentru spații de agrement sau obiective de infrastructură.

Multe dintre proiecte au vizat solicitări ale unor proprietari de terenuri care vor să li se permită construirea pe parcele încadrate ca spații verzi și de agrement. S-a votat însă pentru menținerea reglementărilor propuse de proiectanți în noul PUG, cu Adrian Borda prezent la ședintă, ca șef de proiect și „avocat” al noilor reguli, pe care a venit să le mai susțină în întrunire publică. „Îi cresc valoare de 200-500 de ori când transform un teren agricol în teren construibil. Întrebarea e: să ne distrugem orașele pentru a valorifica o proprietate?”, a susținut arhitectul. Proprietarii sau avocații au însă păreri diferite pentru diverse bucăți de oraș. „Nu este zonă de agrement, nu se impune o astfel de Unitate Teritorială de Referință (pe terenul clienților, n.red.) Să facă grădină de zarzavat între blocuri? E vorba de un teren de la capătul cartierului Mănăștur, lângă blocuri”, a intervenit avocata unor proprietari de terenuri, fără să reușească să în convingă pe consilieri.

Nu toate solicitările cetățenilor au fost însă respinse, câteva propuneri urmând să aducă modificări în regulamentul propus de elaboratorii noului PUG. Astfel, în urma unei plângeri prealabile s-a acceptat reducerea de la 3000 la 2000 mp a suprafeței minime a parcelei în UTR Aapp, în zona de agrement public. Se modifică noul PUG și pentru un teren de pe Bulevardul 1 Decembrie, încadrat în două UTR-uri; reglementarea care trebuie corectată e explicată de șeful de proiect: e vorba de o eroare legată de precaritatea bazei de date”. 

A fost admisă și o plângerea prealabilă formulată de fostul arhitect șef Adrian Iancu, referitoare la staționarea autovehiculelor. Astfel, contrar propunerii elaboratorilor PUG, va fi permisă staționarea autovehiculelor în curți, în zona centrală. Explicația primarului:se ține cont de realitatea prezentă (lipsa de locuri de parcare în zona centrală, n.red.), deși viziunea proiectanților pe termen mediu e corectă”.

A fost admisă și plângerea unor cetățeni privind încadrarea funcțională a unui teren din Calea Someseni în zona de spații verzi, proprietarii solicitând menținerea încadrării CM4. A mai fost acceptată plângerea societății Med-Serv United, prin care solicită revocarea parțială a Hotărârii privind noul PUG, în ceea ce privește încadrarea funcțională a unui teren de pe str Rodnei: s-a solicitat renunțarea la încadrarea care permite realizarea de locuințe și revenirea la încadrarea pentru construirea unei hale de depozitare.

De menționat că o parte dintre proprietarii de terenuri din zona rezervată pentru „noul Parc Est” au precizat că nu se opun acestui obiectiv și nici nu solicită modificarea noului PUG, dar că așteaptă, în schimb, despăgubiri.

Rezistă noul PUG? „Rezistă. Inițial, a fost mai greu până să îi convingem pe consilierii locali, acum mergem înainte. Pe măsură ce văd și cetățenii că primăria nu face rabat poate vor fi descurajați să mai ceară derogări. Mai sunt cam 40 de plângeri care trebuie să fie discutate”, a declarat arhitectul șef Ligia Subțirică, la finalul ședinței.

Un comentariu

  1. […] se ceartă, se acuză și se ofuschează consilierii locali în fața modificărilor de peste an Planul Urbanistic General și contestațiile speciale. Ce schimbă primăria în noul PUG “la cere… “Corecturi” pe noul Plan Urbanistic General: s-a reaşezat centura de […]

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare