Închide

Șantierele încep la mijlocul toamnei în Cluj/Abonată la contractele din bani publici ale Primăriei lui Boc, Nord Conforest a avut nevoie de doi ani de la semnarea contractului ca să mai înceapă un șantier

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 12, 2023 1 1976

Șantierul de modernizare a Parcului  I.L. Caragiale, concomitent cu descoperireau unei porțiuni din Canalul Morii, începe la finalul acestei săptămâni, anunță Primăria Cluj. Potrivit municipalității, odată cu demararea lucrărilor se desființează cele aproape 40 de locuri de parcare de pe străzile Gheorghe Barițiu și Octavian Petrovici (în fața Palatului Telefoanelor).

Potrivit Primăriei, proiectarea și execuția sunt realizate de asocierea dintre S.C. NORDCONFOREST S.A și S.C. Costin și Vlad Birou de Proiectare S.R.L., iar durata de execuție a lucrărilor este de 14 luni.

Numai că, Nordconforest a semnat acest contract pentru ”Reabilitare parc I.L. Caragiale, strada Octavian Petrovici, parțial strada Barițiu prin descoperirea Canalului Morii” în 13 mai 2021, adică acum mai bine de doi ani de zile.

În plus, dacă la licitația lansată în 2020 pentru lucrările la acest parc termenul de realizarea a proiectului și șantierului era de 24 de luni, în momentul semnării contractului, Primăria arăta că termenul este de 18 luni. Acum instituția informează să șantierul va dura un an și 2 luni.

În ultimii ani, Norconforest a lucrat la foc continuu pentru Primăria Cluj, trecându-și în portofoliu lucrări de zeci de milioane de euro. Majoritatea șantierelor gestionate de firmă (cu acționariat comun cu ACI Cluj) sunt aproape de finalizare (parcul Armătura finalziat în 2023, parcul Feroviarilor, aproape de finalizare, platoul Sălii Sporturilor, terminat etc), motiv pentru care, cu siguranță, firma a fost păsuită doi ani ca să înceapă lucrurile și la Parcul I.L Caragiale.

(sursă foto: www.e-licitatie.ro – https://e-licitatie.ro/pub/notices/ca-notices/view-c/100212827)

După ce în ultimii ani, firma deținută de frații Ioan și Dorin Așchilean, acționati și la ACI Cluj, a câștigat pe bandă rulantă contractele cu Primăria Cluj, o altă firmă de casă a Primăriei, Garden Center Grup a început să șicaneze rezultatele de la licitații și să le conteste.

Între timp și Garden Center Grup și-a mai adjudecat lucrări noi cu Primăria și a renunțat la contestații – Vezi și: Nord Conforest ia toate contractele de la Primărie. Va moderniza și parcul Feroviarilor

Detalii aici despre licitația pentru lucrările la Parcul I.L Cargiale:

Pornește la drum proiectul privind descoperirea Canalului Morii în centrul Clujului. Proprietarii hotelului Privo din Târgu Mureș, cei care pregătesc o unitate similară în Cluj-Napoca, printre ofertanții de la licitația Primăriei

Recent, www.foaiatransilvana.ro a arătat că frații Achilean au participat la nunta președintelui Consiliul Județean Cluj, Alin Tișe, aceștia având contracte și cu Consiliul Județean Cluj, prin ACI Cluj, spre exemplu cel pentru extinderea terminalului de plecări, un contract de peste 45 de milioane de euro, semnat la începutul acestui an.

Tocmai faptul că aceste firme câștigă toate contractele cu Primăria duce și la întârzieri în livrarea lucrărilor. De altfel, primarul Emil Boc justifica aceste întârzieri, referindu-se la proiectul de reamenajare a malurilor Someșului, că firmele de construcții se plâng că meseriașii și muncitorii le-au plecat în Germania și este foarte greu să îi înlocuiască, acuzând și acestea dificultăți.

De altfel, Nord Conforest recunoștea că lucrează pe șantierele din Cluj cu mulți muncitori străini, unii dintre aceștia generând chiar și incidente, după cum arătat conducerea companiei – DETALII: Cum s-a rezolvat cazul deșeurilor adunate într-o groapă pe șantierul Primăriei de modernizare a Parcului Feroviarilor

Profit net de peste 4,8 milioane lei în 2022 pentru Nord Conforest

Ce presupune proiectul de modernizare a Paruclui I.L. Caragiale

Suprafața totală amenajată prin proiect este 11.676 mp. fiind alcătuită din următoarele suprafețe:

– Parcul I.L. Caragiale – suprafață amenajată 4.864 mp.

– Strada O. Petrovici – suprafață amenajată 4.597 mp.

– Strada G. Barițiu – suprafață amenajată 2.215 mp.

Amenajarea acestor spații se va realiza în corelare cu proiectele realizate anterior pentru strada Regele Ferdinand și străzile adiacente.

Se va reamenaja integral suprafața Parcului I.L. Caragiale, cu identificarea și păstrarea vegetației valoroase și sănătoase existente, pentru a crea o atractivitate mai mare în rândul publicului decât există în prezent. Totodată, prin acest proiect se va realiza descoperirea canalului Morii, al cărui traseu sistematizat a fost acoperit la sfârșitul anilor 80 cu o dală de beton. Prin descoperirea acestui al doilea curs de apă ca importanță în oraș, acesta devine parte integrantă a parcului. În consecință, se vor realiza amenajări și sistematizări pe verticală pentru a facilita accesul pietonal la luciul de apă, însoțite de amenajări peisagere specifice cursurilor de apă.

Un comentariu

Scrie un comentariu