Închide

Pornește la drum proiectul privind descoperirea Canalului Morii în centrul Clujului. Proprietarii hotelului Privo din Târgu Mureș, cei care pregătesc o unitate similară în Cluj-Napoca, printre ofertanții de la licitația Primăriei

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 03, 2021 0 2709

Trei asocieri au depus oferte pentru unul dintre cele mai ambițioase proiecte pornite de Primărie în centrul Clujului – descoperirea Canalului Morii pe strada Barițiu și reamenajarea parcului Caragiale și a străzilor adiacente. Contractul este estimat la peste 18 milioane lei, iar criteriul de evaluare este prețul cel mai scăzut. Municipalitatea vrea să susțină investiția din fonduri europene.

Primăria a lansat în 14 decembrie licitația pentru contractul de proiectare și execuție prin care se va moderniza parcul I.L Garagiale din centrul Clujului. Proiectul vicează parcul și străzile adiacente, adică peste 1 hectar de teren și are ca ambiție să descopere Canalul Morii, acoperit în anii 80 cu o dală de beton.

Termenul pentru depunerea ofertelor a fost începutul lunii februarie. Contractul este evaluat la peste 18 milioane de lei și 24 de luni.  La procedură au depus oferte trei asocieri de firme.

Este vorba despre Construct Mapcom cu CML Ro (subcontractanți Insta Grup, Asiza Biroul de Arhitectură, LifeConstruct), De Construct Project Construcut cu Proiect Construct Regiunea Transilvania și Ro-Verde Landscaping (subsotractanți Road Design, Energobit) și Norconforest cu Costin și Vlad Birou de Proiectare (subcontractanți Dacia FAber, Sodi Construcții, Montrep Com, Electro-Aparataj, Someș Top Grup, Skyline Engineering, Abcony Serv, Eco Garden Construct, Intercom Energy, Live Rental Power, Studio 82).

În echipele ofertanților se află și arhitecții care au lucrat la studiul de fezabilitate și la conceptul de amenajarea a parcului, Vlad Sebastian Rusu (prin Asiza)  și Octav Olănescu (prin Studio 82).

Construcut Mapcom este o firmă de construcții din Târgu Mureș care se leagă de numele familiei Plopeanu, care deține hotelul Privo din Târgu Mureș și care a primit recent avizul pentru un proiect similar de hotel în Cluj, pe strada Traian, cu vedere la Someș. Firma e administrată de Alin Doru Plopeanu și o are ca asociat pe soția sa, Adina Gabriela Plopeanu (administrator al hotel Privo din Târgu Mureș și fiica milionarului Emil Morariu, fost acționar al fabricii de bere Bere Mureș, firmă vândută în 2008 către Heineken cu 150 milioane euro), după cum arată msnews.ro.

Construct Project Consult are contracte atât cu Primăria, cât și cu Regia Autonomă a Domeniului Public. Firma este controlată de Alin-Irinel Vlădan și e specializată în activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de peste 4,3 milioane de lei și un profit de peste 1,2 milioane lei realizat cu 8 angajați. Recent a participat la o licitație împreună cu RADP, cea pentru modernizarea străzii Tipografiei din Cluj-Napoca. S-a ocupat și de studiul de fezabilitate al parkingului de pe strada Trotușului, pentru municipalitatea clujeană.

Nord Conforest este o firmă din grupul ACI, condus de frații Așchilean, unul dintre constructorii imporanți din Transilvania. Norconforest are în palmeres contracte importante cu Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Județean sau alte Primării din județ. A amenajat recent pentru primărie Parcul Între Lacuri. În parteneria cu SC Nord  Proiect Construct Regiunea Transilvania deține contractul de peste 15,8 milioane lei pentru amenajarea parcului de circa 20 de hectare de pe Bulevardul Muncii – parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor.

Cum va arăta Parcul Caragiale din centrul Clujului 

Prin concept se propune amenajarea integrală a unei suprafețe de 1 hectar care cuprinde atât parcul cât și străzile Octavian Petrovici și Barițiu. În cazul Parcului I.L. Caragiale se va păstra vegetația valoroasă și sănătoasă existentă. Totodată se propune descoperirea canalului Morii al cărui traseu sistematizat a fost acoperit la finalul anilor 80 cu o dală de beton și se propun amenajări și sistematizări pe verticală pentru a facilita accesul pietonal la luciul de apă, însoțite de amenajări peisagere specifice cursurilor de apă. În continuarea acestor demersuri se propune realizarea unor cercetări arheologice care vizează descoperirea traseului celei de a doua incinte medievale a orașului ce traversează suprafața parcului. Prin documentația arheologică a acestui areal se dorește evidențierea la suprafață a descoperirilor arheologice pentru a crește atractivitatea parcului dar și a releva evoluția istorico-urbanistică a orașului. Se propune regândirea în întregime a străzii Octavian Petrovici, eliminarea tuturor parcărilor, înlocuirea stratului de uzură, a sistemului de iluminat și dotarea ei cu mobilier urban nou, marcaj rutier și arbori.

În luna februarie 2020, Primăria a prezentat public conceptul de reamenajare a parcului I.L. Caragiale în cadrul unei dezbateri organizate în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei. Atunci, proiectul propus de arhitectul noului Cluj, Vlad Rusu, cu echipa sa, în locul parcului Caragiale și a arterei Octavian Petrovici, cu apă și evidențierea moștenirii medievale/romane a orașului, a fost contestat de utilizatorii recenți ai zonei, consacrată din 2004 ca loc de întâlnire pentru skating. Reprezentanții asociațiilor de profil au cerut proiectanților și Primăriei în cadrul dezbaterii să nu scoată tinerii din acest loc și să aducă elemente de mobilier urban, obstacole care pot fi folosite de către practicanții sportului acceptat recent și la Olimpiadă.

Vezi și:

Skaterii vor să facă parte din modernizarea Parcului I.L. Caragiale. Cum a fost la dezbaterea publică a proiectului de transformare a zonei

Despre pretențiile amatorilor sau practicanților de skateboarding, Ovidiu Cîmpean, director în Primărie și coordonatorul CIIC, a spus că au fost înglobate în proiect. Există elemente de piatră și de beton care pot fi utilizate în continuare de skateri, în comun cu ceilalți utilizatori ai noului spațiu propus, după cum a explicat Cîmpean. Despre proiect, el a ținut să îi laude pe proiectanți având în vedere că s-au mișcat foarte repede și profesionist și s-a putut avansa cu investiția.

Deja pe strada Barițiu pe care se află parcul I.L. Cargiale, Universitatea Tehnică a început lucrările la clădirile recent cumpărate, astfel că artera urmează în câțiva ani să își schimbe fața și să preia și mai multe funcțiuni universitare.

Citește și: Peste 25 de milioane de lei pentru a aduce apa înapoi într-un parc din centrul Clujului printr-un proiect ambițios de modernizare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.