Închide

Peste 25 de milioane de lei pentru a aduce apa înapoi într-un parc din centrul Clujului printr-un proiect ambițios de modernizare

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 02, 2020 2 2197

Doi ani de zile și peste 25,5 milioane de lei cu TVA sunt necesari pentru reabilitarea parcului I.L Caragiale din centrul Clujului prin redescoperirea unei porțiuni din Canalul Morii, modernizare care include și străzile adiacente acestei zone dar și o cercetare de arheologie pentru descoperirea și marcarea traseului celei de-a doua incinte medievale a Clujului despre care se știe că traversează acest parc.

Administrația locală estimează că în 2021 ar putea să facă licitația de execuție și să înceapă și lucrările de modernizare.

Indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de modernizare a zonei parcului I.L Caragiale au ajuns pe masa consilierilor locali spre a fi dezbătuți și aprobați la ședința ordinară din 2 iulie. Arhitectul Vlad Sebastian Rusu și echipa sa, cei care lucrează la acest proiect, au estimat lucrarea la peste 25,5 milioane de lei cu TVA. După această etapă urmează să fie definitivat proiectul tehnic și să se elibereze autorizația de construire. Primăria intenționează să înceapă lucrarea cu fonduri proprii, apoi să deducă cheltuielile din bani europeni, odată cu finanțările europene de pe următorul exercițiu financiar al UE.

Ce prosupune proiectul de modernizare:

(sursa: primariaclujnapoca.ro)

În luna februarie, Primăria a prezentat public conceptul de reamenajare a parcului I.L. Caragiale în cadrul unei dezbateri publice organizate în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei. Atunci, proiectul propus de arhitectul noului Cluj, Vlad Rusu, cu echipa sa, în locul parcului Caragiale și a arterei Octavian Petrovici, cu apă și evidențierea moștenirii medievale/romane a orașului, a fost contestat de utilizatorii recenți ai zonei, consacrată din 2004 ca loc de întâlnire pentru skating. Reprezentanții asociațiilor de profil au cerut proiectanților și Primăriei în cadrul dezbaterii să nu scoată tinerii din acest loc și să aducă elemente de mobilier urban, obstacole care pot fi folosite de către practicanții sportului acceptat recent și la Olimpiadă.

Vezi și:

Skaterii vor să facă parte din modernizarea Parcului I.L. Caragiale. Cum a fost la dezbaterea publică a proiectului de transformare a zonei

Despre pretențiile amatorilor sau practicanților de skateboarding, Ovidiu Cîmpean, director în Primărie și coordonatorul CIIC, spune că au fost înglobate în proiect. Există elemente de piatră și de beton care pot fi utilizate în continuare de skateri, în comun cu ceilalți utilizatori ai noului spațiu propus, după cum a explicat Cîmpean. Despre proiect, el a ținut să îi laude pe proiectanți având în vedere că s-au mișcat foarte repede și profesionist și s-a putut avansa cu investiția. „Ritmul proiectului este unul bun. Vom avea și proiectul tehnic și putem în 2021 să ne ocupăm și de licitația pentru lucrări, chiar să și începem. Dorim să atragem și bani europeni pentru finanțarea acestui proiect”, a spus Cîmpean.

Deja pe strada Barițiu pe care se află parcul I.L. Cargiale, Universitatea Tehnică a început lucrările la clădirile recent cumpărate, astfel că artera urmează în câțiva ani să își schimbe fața.

2 comentarii

  1. Solutii de secolul in care ne sflam nu exista pentru orasul asta??? Modernizarile de acrst tip erau ok acum 70 de ani. Vrem solutii de mobilitate reale, modernizari care pun in prim plan cetateanul si spitale curate!!

  2. No hai ca le-am rezolvat pe toate si acum ne apucam sa desfacem ce am facut ca sa le facem cum au fost. De ce sa avem trotuar ca sa mergem spre parc daca putem merge cu barca? Apuca-te Bocutz de metrou daca ai bani si n-ai ce face cu ei sau fa tunel de ocolire a Clujului sau unul din Centru pana la Valcele sau macar din sensul giratoriu pana la iesire din Feleac. Asta daca vrei idei vazduhiste, daca nu fa parkinguri in centru si statii de incarcat masini electrice.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare