Cum s-a rezolvat cazul deșeurilor adunate într-o groapă pe șantierul Primăriei de modernizare a Parcului Feroviarilor
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 14, 2022 0 301

După ce riverani și activiști au sesizat săptămâna trecută că pe șantierul de modernizare al Parcului Feroviarilor se îngroapă deșeuri din construcții, Garda de Mediu s-a sesizat și a dispus constructorilor să evacueze deșeurile din zonă. Pe șantier au fost găsiți peste 360 de metri cubi de deșeuri din construcții (lemn, material plastic) depozitate într-o săpătură proaspătă. În urma acțiunii de control s-a aplicat o sancțiune de 15.000 de lei șefului de șantier, considerat responsabil pentru situația creată. Despre aceasta, oficialii Nord Conforest au spus că a fost generată de o eroare de comunicare cu echipa de muncitori de pe șantier, într-o proporție mare, muncitori străini și că firma nu a avut intenția să îngroape deșeuri în Parcul Feroviarilor.
La finalul săptămânii trecute, riverani dar și activiști din Cluj au sesizat că pe șantierul Parcului Feroviarilor se pregătește îngroparea unor deșeuri din construcții. „Alertă! Se îngroapă deșeuri în Parcul Feroviarilor! După ani de zile de proteste ca să nu ajungă parcul în ghearele lui Pászkány, după ani de zile de tevaturi legale ca primăria să recupereze parcul, după ani de zile de cugetări, concursuri arhitecturale, și jurizări, după ani de promisini că amu ni încep lucrările (dar niciodată nu au fost bani), iată începe lucrarea direct cu transformarea Parcului Feroviarilor… într-o groapă de gunoi. Nu avem destule gropi de gunoi în jurul Clujului? Mai trebuie unul în mijlocul orașului? Trăiască vigilența istericilor de cinci stele. Făptașii au început să scoată gunoiul din groapă”, au scris activiștii din Cluj pe grupul Clujul Civic de pe Facebook. Pe grup au fost postate și o serie de imagini cu o groapă umplută cu gunoi.
Sesizările au determinat Garda de Mediu să meargă în control pe șantier în 8 decembrie, la ora 14.30. În urma acțiunii de control a Gărzii de mediu din 8 decembrie, pe șantierul de modernizare a Parcului Feroviarilor s-a dispus stoparea lucrările de depozitare a deșeurilor și evacuarea acestora din săpătură (o groapă de 120 de metri pătrați și adâncime de 3 metri). De asemenea, s-a aplicat o sancțiune de 15.000 de lei, șefului de șantier, responsabil de situația creată.
„În urma acțiunii de inspecție desfășurate în perioada 8 – 9 decembrie, Garda de Mediu – Comisariatul Cluj a dispus societății Nord Conforest, în calitate de antreprenor, o serie de măsuri corective privind gestionarea deșeurilor cu termene de realizare, respectiv: Eliminare/valorificarea deșeurilor stocate pe amplasament, prin operatori economici autorizai, cu asigurarea trasabilității; interzicera eliminării/abandonării/incendierii oricăror tipuri de deșeuri pe amplasament”, a arătat Garda de Mediu pentru Actualdecluj.ro.
Potrivit instituției, s-au încălcat prevederile O.U.G 92/2021 privind regimul deșeurilor motiv pentru care Garda de Mediu a aplicat o sancțiune de 15.000 lei. Amenda a fost aplicată șefului de șantier, având în vedere că acesta a fost responsabilul pentru situația creată.
Ce spun constructorii: O greșeală de instructaj și comunicare/ „Nu am vrut să îngropăm deșeurile acolo”
Între timp, constructorii spun că au adunat și au sortat deșeurile, urmând ca acestea să fie evacuate din șantier. “Noi am solicitat containerele. Dacă vin azi, azi le ducem (14 decembrie, n.red.)”, a spus Eugen Banciu, director general al Nord Conforest, pentru Actualdecluj.ro. Acesta spune că situația depozitării deșeurilor e doar o greașeală, pe care firma și-o asumă. Astfel, muncitorii din șantier ar fi fost instruiți să evacueze deșeuri pentru a elibera o zonă a șantierului unde urmau să înceapă lucrările. “Mulți dintre muncitorii noștri sunt străini, se poate să fi fost o eroare de comunicare. Până a plecat șeful de șantier la un comandament, acestea au fost depozitate de-a valma, într-un loc. Totul s-a întâmplat în decurs de câteva ore, între timp a venit Garda de Mediu. Nici nu a apucat să se întoarcă șeful de șantier. E o greșeală a noastră, ne-o asumăm, poate nu am instruit destul de bine oamenii. Dar nu a fost nimic intenționat, nu am vrut să îngropăm deșeurile acolo, noi avem contracte cu firme care se ocupă de deșeuri, pentru cele reciclabile nici nu trebuie să plătim, nu aveam nicio intenție să le astupăm în șantier. Am luat măsuri, am instruit oamenii, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple”, a mai precizat Banciu.
Sursă foto: Facebook/Clujul Civic