Închide

S-a deschis „robinetul” de concursuri: trei în pregătire. A început lucrul la tema pentru Parcul Feroviarilor

ActualitateTop News by Kristina Reştea - sept. 09, 2017 0 577

Mai sunt câteva săptămâni până la anunţarea rezultatelor competiţiei pentru reamenajarea Someşului, aşa că, din octombrie încolo, s-ar putea da drumul unor alte proceduri similare pentru spaţii publice din oraş. E gata tema pentru Cetăţuie şi, recent, a început lucrul şi la tema de concurs pentru Parcul Feroviarilor, intrat anul acesta în administrarea primăriei locale, dar, deocamdată, responsabilii de proiect nu dau niciun termen privind lansarea competiţiei. Reprezentanţii primăriei spun că au trei concursuri în lucru, toate în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR); numai că nu se ştie ce spaţiu public urmează după Someş. Între timp, se apropie de finalizare lucrul la proiectul declarat câştigător pentru reabilitarea Turnului Pompierilor şi la începutul lunii viitoare se anunţă rezultatele competiţiei „Re-thinking Someş”.

Pentru Parcul Feroviarilor nu se dă un termenul de lansare, dar urmează o dezbatere publică, spune şeful Direcţiei de dezvoltare locală din Primărie, Ovidiu Cîmpean. Contractul cu OAR e semnat şi se lucrează la temă. „Avem contracte şi cu Kogălniceanu (reamenajarea străzii M. Kogălniceanu) şi cu Cetăţuia. Acestea sunt la semnat la ei, la OAR. Noi le-am semnat. Deci pregătim trei concursuri”, a sintetizat Cîmpean. Ordinea lor nu e încă stabilită, dar concursul pentru zona Cetăţuiei e cel mai avansat. Încă din 2016 s-a anunțat că administrația își dorește un concurs de soluții pentru această zonă. Pentru Cetăţuie, tema de concurs a fost realizată de Facultatea de Arhitectură și Urbanism (FAU), sub coordonarea fostului arhitect șef al orașului Adrian Iancu. „Există tema şi regulamentul. Parteneriatul cu OAR vizează jurizarea şi asistenţa tehnică pe parcursul derulării concursului”, a menţionat Cîmpean.

De altfel, OAR pare să devină de acum partener tradiţional de concursuri pentru primărie – după colaborarea pentru Turnul Pompierilor (proiect în lucru) şi Someş (unde câştigătorul urmează să fie anunţat în octombrie), OAR se pregăteşte şi de alte “teme” pentru spaţii publice din oraş. Preşedintele OAR, Şerban Ţigănaş, explica recent cam care ar fi calendarul şi priorităţile. “A apărut o propunere de subiecte de abordat prin concurs, din partea primăriei, precum şi o listă de priorităţi sau, mai corect, o propunere de ordine în care aceste concursuri să se desfăşoare astfel încât să nu se petreacă mai multe concomitent. Motivul este acela de a nu reduce şansele de participare a echipelor care doresc să investească efort în participarea la concursuri, fiind evident că nu poţi face mai multe asemenea proiecte de-odată. Astfel, după Turnul Pompierilor a fost lansat, de data aceasta cu Consiliul Judetean, extinderea Muzeului Etnografic al Transilvaniei, secţiunea în aer liber, la Hoia şi după acesta Rethinking Someş, masterplanul pentru întregul curs al râului, mai precis dedicat malurilor şi spatiilor publice adiacente, concurs care este în desfăşurare, urmând să se finalizeze în septembrie”, a amintit preşedintele OAR. Între timp, se lucrează la următoarele concursuri, iar succesiunea ar fi următoarea, potrivit datelor OAR: zona pietonală pe Cetăţuie, latura vestică (cu teatru de vară şi alte amenajări), Parcul Feroviarilor (recent primit în administrare de către primărie) şi zona străzii Kogălniceanu.

Parcul Feroviarilor – destinaţie turistică?

Cât despre Parcul Feroviarilor, unde deocamdată s-au instalat cu activităţi reprezentanţii Fabricii de Pensule, acesta va fi redesenat după un concurs care e deja în lucru. Coordonatorul temei, din partea OAR, este tot arhitectul Dan Clinci, cel care s-a ocupat şi de tema pentru Turnul Pompierilor şi pentru Someş. „Sunt, de fapt, coordonatorul, pentru că sunt mai multe lucruri de făcut. Sunt opt puncte într-un astfel de proces, printre care tema, regulamentul, studiile care stau la baza concursului. De regulamentul general se ocupă colegii de la Departamentul de Concursuri al Ordinului, la temă lucrez cu un coleg de la Peisagistică, Răzvan Vasiu. Între timp, în parc se desfăşoară şi FabHub (proiect sub umbrela Fabricii de Pensule, care şi-a propus să adune idei pentru viitorul parcului), ne vom uita şi pe concluziile de acolo”, a spus Clinci. Acesta a preferat să nu dea un termen privind lansarea concursului. „Lucrurile depind de rapiditatea cu care studiile necesare pot fi puse la dispoziţie. Să scriem tema durează cel mult o lună. Trebuie să aşteptăm şi finalizarea concursului pentru Someş, să vedem şi ideile de acolo”, a completat Clinci. Rezultatele concursului de masterplan ar trebui anunţate la începutul lunii viitoare şi, având în vedere că traseul râului cuprinde o mare parte din oraş, inclusiv zona Parcului Feroviarilor, rezultatele vor fi relevante şi pentru acest nou concurs. Există şi câteva linii trasate pentru viitooarea competiţie. Sau măcar întrebări. „Regândirea parcului la dimensiunea comunităţii din zonă e un aspect. Trebuie avut în vedere că Parcul Feroviarilor din momentul de faţă are o rază de raportare într-o comunitate restrânsă din zonă. Dar miza pe care am încerca să o aducem e mai mare: am vrea să vedem în ce măsură acest parc se poate raporta la întreaga comunitate a oraşului sau dacă poate primi chiar o dimensiune turistică. Există şansa ca tu, un turist străin, aflat în trecere prin Cluj, să citeşti că ţi se recomandă să mergi prin parcul Feroviarilor pentru ceva? Ce te-ar face să te duci acolo, tu, clujean din alt cartier? Sau ce te-ar face să îţi duci acolo mătuşa venită din Germania? Sunt nişte întrebări. Ar trebui studiat. Se poate sau nu se poate aşa ceva? E foarte posibil ca, în urma studiilor, să rezulte că o astfel de miză e prea mare şi parcul să rămână ca utilizare de zonă. De asemenea, chiar vorbind de comunitatea din proximitate: trebuie să ţinem cont că aceasta e în schimbare. În zona Abator e anunţat un proiect mare care va avea şi locuinţe. Se amplifică nevoile. E delicat, în sensul bun. Trebuie să folosim acest concurs ca să obţinem cât mai multe lucruri, dar, în primul rând, aşteptăm rezultatele concursului pentru Someş”, a spus Clinci.

Citeşte şi:

FOTO/VIDEO De pus în ramă. Cum îşi văd vecinii Parcul Feroviarilor-înviat

Între timp, se apropie de finalizare proiectul pentru reabilitarea Turnului Pompierilor, ales tot în urma unui concurs. „Suntem în faza proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie, predarea întregului proiect fiind la sfârşitul lunii septembrie. Tot la sfârşitul lunii se va preda şi documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire”, a menţionat arhitectul Vlad Rusu, autorul principal al proiectului câştigător. „Prin proiect am detaliat ce am propus la faza concursului. Am încercat să modificăm cât mai puţin”, a completat arhitectul.

Vezi şi:

Turnul-“far”. Ce (mai) poate câştiga oraşul în urma concursului pentru reabilitarea Turnului Pompierilor

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.