Închide

Noua sală polivalentă, în prag de faliment. Împărtășește soarta Cluj Arena

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 09, 2017 1 1204

Societatea care administrează Sala Polivalentă e în prag de faliment. Situația financiară cu care se confruntă e similară cu cea a societății care gestiona stadionul Cluj Arena (din patrimoniul Consiliului Județean Cluj), pentru care recent s-a pronunțat falimentul. Surse din Primărie au informat pentru Actual de Cluj că se va adopta aceeași măsură și în cazul Sălii Polivalente, respectiv ca acest obiectiv să intre sub directa administrare a municipalității.

Infuzia de capital nu i-a fost de niciun folos

Sala Polivalentă a fost inaugurată în 2014, iar Primăria împreună cu Consiliul Local au considerat că cel mai potrivit este să înființeze o societate comercială care să se ocupe să administreze obiectivul și să genereze profit, după modelul aplicat la stadionul Cluj Arena. La un an distanță, echipa managerială a societății s-a trezit că de abia face față costurilor de întreținere și a decis să ceară sprijin de la proprietari. În ciuda reacției dezaporbatoare a consilierilor din opoziție, forul administrației locale a acceptat să majoreze capitalul social al societății cu 2 milioane de lei. Cum era de așteptat, această infuzie de capital a fost considerată drept un „ajutor neconcurențial”. Consiliul Concurenței s-a exprimat exact la fel și în cazul Cluj Arena. Spre deosebire de Consiliul Județean, care a sărit peste etapa infuziei de capital, Consiliului Local n-a ținut seama de recomandările Consiliului Concurenței. Astăzi, însă, se dovedește că infuzia de bani n-a schimbat cu nimic soarta societății care gestionează Polivalenta.  Atâta timp cât în cadrul sălii se desfășoară activități de natură comercială, Curtea de Conturi îi impută municipalității să perceapă plăți pentru impozitul pe clădire. Sursele Actual de Cluj au informat că societatea nu dispune de acești bani și că a ajuns să-i datoreze municipalității, milioane de lei. Până în prezent, societatea care administrează Sala Polivalentă nu a plătit niciodată impozit, iar datoria a adunat și penalități. Reamintim că tot din această cauză, societatea Cluj Arena ajunsese la o datorie imensă, de peste 13 milioane de lei, fapt care a condus-o la faliment.

Boc a forțat o schimbare a legislației, dar nu i-a mers

Sunt mai multe obiective în țară care se confruntă cu aceeași situație, motiv pentru care,  inclusiv Primăria București ar fi încercat să obțină o derogare, pentru ca sălile de sport și stadioanele să fie scutite de anumite obligații fiscale. Primarul Emil Boc în mai multe rânduri a sugerat că legislația ar putea fi modificată și chiar a întreprins niște inițiative în această direcție, prin intermediul parlamentarilor clujeni ai PNL. Numai că regulile de funcționare ale societăților comerciale nu pot fi separate peste noapte, în niciun caz când sunt atât de multe interese la mijloc, astfel că Primăriei Cluj Napoca nu-i prea mai rămâne decât să ceară falimentul societății care administrează Sala Polivalentă. De altfel, au informat sursele Actual de Cluj, cu sau fără plata impozitului, societatea are oricum o situație financiară precară, pentru că veniturile ei de abia acoperă costurile pentru utilități și salariile angajaților.

Vom reveni cu amănute pe marginea acestui subiect.

  • author photo two

    Cosmina Fernoaga

    Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

    Un comentariu

    Scrie un comentariu