Închide

Episodul 2. S-a decis câștigătoarea licitației pentru salubrizarea Clujului!

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 02, 2014 0 400

Primăria a adjudecat contractul de peste 30 de milioane de euro grupului de firme RER după ce , în primă fază, administrația a indicat societatea Supercom drept câștigătoare.

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a anulat primul rezultat al licitației, instanța a mențiunut decizia iar administrația locală l-a acordat grupului de firme RER, după cum a anunțat astăzi primarul Emil Boc.

Licitaţia primăriei s-a lansat în luna septembrie 2013, însă de atunci caietul de sarcini a fost modificat frecvent în urma unor contestaţii şi decizii a CNSC. În primă fază au participat șase ofertanți, din care doar trei s-au calificat, Supercom, RER și Brantner , Rosal , Romprest și Polaris fiind descalificate. Supercom a câștigat ambele sectoare, decizia fiind anunțată pe 21 martie, anul acesta. Ulterior, Rosal , Brantner și Polaris M. Holding au contestat decizia, iar pe 30 aprilie CNSC a solicitat primăriei descalificarea Supercom și Brantner și a mențiunut decizia comisiei de licitație prin care Polaris și Rosal au fost descalificate.

„Și în primă fază Primăria a adjudecat corect ofertele, dar insitutțiile de la București ne-au indus în eroare în privința cifrei de afaceri”, a precizat Emil Boc. Edilul a declarat astăzi că în ceea ce privește redevența, acesta a fost un factor secundat la licitație. Cu toate acestea, în adjudecarea ofertelor, redevența este un criteriu în evaluarea ofertelor, iar cifra de afaceri era un criteriul în calificarea ofertelor. 

CNSC: primăria a favorizat Supercom și Brantner la redevență

Unul dintre elementele pentru care CNSC a cerut anularea rezultatului procedurii a fost redevenţa. CNSC a semnalat faptul că reprezentanţii comisiei de licitaţie au avantajat ofertele Supercom şi Brantner-Vereş şi au permis societăţilor ca  în etapa de transmitere de clarificări să-şi modifice modul şi valoarea de ofertare a redevenţei, în condiţiile în care acesta a fost criteriu de evaluare a ofertelor.

Orice corectare/completare a valorii procentuale a redevenţei este în mod evident susceptibilă de a produce un avantaj incorect în raport cu ceilalţi participanţi la procedura de atribuire, apect interzis de lege”, s-a arătat în motivare.

Comisia de licitaţie a acceptat formulele legale invocate de firme, “vicii de procedură” și “erori de înscriere”, permiţând companiilor Brantner şi Supercom să-şi corecteze redevenţa ofertată iniţial, pe parcursul licitaţie, fapt ce contravine legii.

Companiei Brantner i s-a permis să o oferteze în procente, aşa cum cerea caietul de sarcini şi Supercom să-şi corecteze suma minimă anuală ofertată şi garantată în aceasta (nu mai puţin de 355.000 lei anual la valoarea de peste 335.000, cât reieşea cumulând tarifele din fişa de fundamentare pentru fiecare serviciu în parte).

RER Servicii Ecologice face parte din grupul de firme germane RER şi este precursoare al REBU care a început afacerile cu deșeuri în 1999, deţinând monopolul printr-un contract de asociere cu Primăria Capitalei. Numele RER se leagă de cel al deputatului de Buzău, Cezar Preda, membru de vază al PDL. Potrivit informaţiile din România Liberă, aceasta a fost şi director la RER Buzău, însă a demisionat din funcţiile deţinute la societăţi comerciale în 2005. RER este patronată de familia germană Remmert, dar în România este încă legată de persoane importante conectate la partidul democrat liberal. RER România se ocupă sau se ocupa de salubrizare în Bucureşti, Timişoara, Buzău, Oradea, Galaţi, Brăila, Tulcea sau Deva, în baza unor contracte cu autorităţile publice.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.