Închide

Primele produse în centrul de cercetare Terapia de la Cluj, în 2015. Celelalte investiţii: în stand by

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 01, 2014 0 633

Centrul de cercetare-dezvoltare al producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy, realizat parțial prin fonduri europene, va deveni operațional în 2015. Alte planuri de investiții rămân însă în stand by, din cauza poverii imprevizibilei taxe clawback, susține conducerea companiei cu sediu la Cluj.
Construcția noului complex a ajuns la începutul verii aproape de finalizare, dar mai urmează etapele de echipare a spațiului, instalarea aparaturii de laborator, selectarea echipei și pregătirea probelor tehnologice. „Cred că putem vorbi de primele produse în trimestrul doi al anului viitor, adică peste aproximativ un an centrul va fi operațional”, a menționat Dragoș Damian, CEO Terapia Ranbaxy. Mai precis, proiectul vizează construirea pe platforma industrială de pe str. Fabricii a unui centru de cercetare-dezvoltare, cu laboratoare şi cu o staţie pilot pentru dezvoltarea proceselor de fabricaţie. Investiţia e estimată la 5 milioane de euro şi va fi realizată inclusiv prin accesarea de fonduri europene. Centrul va crea 15 locuri noi de muncă, toate cu studii superioare, aici urmând să se dezvolte 10 noi produse pe an, potrivit planurilor anunțate. Proiectul are o valoare totală de 29,2 milioane de lei, din care suma nerambursabilă din fonduri europene aprobată este de 11,3 milioane de lei.
Conducerea Terapia anunţase şi alte planuri de extindere la Cluj, însă dezvoltarea platformei de aici nu are termene precise în 2014.
„Suntem cu planurile în stand by din cauza taxei de clawback (plătită de producătorii de medicamente care au produse pe lista de compensate și gratuite, n.red.). Anul acesta plătim cu 15 milioane de lei în plus față de ceea ce am bugetat inițial. E o metodologie de calcul foarte complicată și injustă, din cauza căreia producătorii locali sunt defavorizați. Am avut discuții cu reprezentanții autorităților în mai multe rânduri, dar când cineva e de acord cu unele schimbări aflăm că se schimbă oamenii din funcții”, a punctat Dragoș Damian, care este și președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România.
Ce a cerut și ce a negociat Asociația Producătorilor de Medicamente Generice
„Corectarea mecanismului de calcul al taxei clawback, care să reflecte limitarea de preț care este impusă medicamentelor generice, precum și impactul mult mai mare pe care taxa actuală, aplicată unitar, îl are asupra producătorilor de medicamente generice, este absolut necesară. Producătorii de medicamente generice ajung să plătească o taxă clawback din ce în ce mai mare, de la un trimestru la altul, pentru aceleași valori decontate trimestrial din fondul FNUASS (Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate), din cauza creșterii costurilor cu terapii scumpe. Povara fiscală a taxei clawback a devenit nesustenabilă și nu poate duce decât la reducerea producției locale de medicamente generice, cu efecte sociale și economice catastrofale: multe din medicamentele cu prețuri accesibile (ajunse sub prețul de rentabilitate) vor dispărea de pe piață, iar industria locală va amâna investițiile în dezvoltare și va fi obligată să recurgă la reduceri de personal. APMGR atrage atenția asupra faptului că o soluție pentru introducerea unei taxe clawback diferențiată a fost deja identificată la finalul anului trecut și a fost agreată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și acceptată atât de Ministerul de Finanțe, cât și de către organismele financiare internaționale, ca fiind neutră din punct de vedere bugetar”, arătau reprezentanții APMG, într-un comunicat de luna trecută.
Sursa Foto: www.presalocala.com
author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu