Închide

Primul parc pe Canalul Morii din Cluj poate fi gata într-un an și jumătate. Amenajarea sa costă peste 6,6 milioane euro. Va avea bănci din lemn tropical și o moară de apă pentru copii

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 16, 2021 0 3750

Amenajarea parcului de 3,6 hectare pe Canalul Morii din vecinătatea zonei verzi Rozelor necesită o investiție de peste 32,6 milioane lei, din care construcțiile și montajul sunt estimate la peste 21,5 milioane lei. Parcul ar putea să fie gata în 18 luni (din care 6 luni sunt pentru proiectare iar 12 luni pentru execuție). Deja Primăria a anunțat că are în vedere decontarea lucrărilor din bani europeni pentru acest proiect.

“Urmează procedurile de expropriere și după licitația pentru execuția lucrărilor. În 2023, la finalul anului, vor fi gata lucrările. Tot atunci se vor finaliza si lucrările de reamenajare a malurilor Someșului“, a spus directorul de dezvoltare Ovidiu Cîmpean pentru Actualdecluj.ro.

Studiul de fezabilitate pentru reamenajarea zonei verzi de pe Canalul Morii din cartierul Plopilor-Calvaria a fost întocmit de Planwerk și urmează să fie discutat la ședința Consiliul Local din 21 aprilie. Acest prim parc amenajat într-o zonă sălbatică pe Canalul Morii, zonă nebetonată a acestui traseu, urmează să se facă cu intervenții minimale. Propunerea implică și naturalizarea pârâului Calvaria din această zonă prin demolarea garajelor din zona Plopilor și amenajarea de parcări la sol.

Proiectul vizează o suprafață de peste 3,2 hectare din care 1,1 hectare sunt terenuri care nu aparțin Primăriei și trebuie expropriate. Zona urmează să primească alei, un pod nou pietonal, bănci din lemn tropical, un loc de joacă cu mobilier care va include și apa, un loc pentru fitness în aer liber, două chioșcuri de alimentație publică, o toaletă automată, prize pentru udarea grădinilor, iluminat cu led, wi-fi, camere de supraveghere sau coșuri de gunoi speciale pentru căței.

Prin proiect vor fi plantați 251 de noi arbori, se vor amenaja 45 de parcări la sol, se vor crea 136 de locuri de parcare pentru biciclete dar și 7 stații de încărcare a bicicletelor și trotinetelor electrice. Din totalul suprafeței viitorului parc circa 2,3 hectare vor fi spațiile verzi, restul fiind aleile pietonale propuse. Construcțiile vor fi de doar 25 mp – chioșcurile și toaleta. Se va renunța și la gardurile spre parcul Rozelor, aflat în vecinătatea acestui tronson și cele două zone verzi vor fi legate firesc.

Amenajarea Canalului Morii e un pas firesc despre care s-a discutat foarte mult în spațiul public. Propunerea Planwerk a venit doar cu rezolvarea problemelor legate de accesibilitate și de conectare cu strada Plopilor, Taberei, malurile Someșului, parcul Rozelor. Ea a fost prezentată public în cadrul unei dezbateri oraganizate la Centrul de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei în noiembrie 2019.

Arhitecții au propus intervenții minimale la nivelul topografiei. Aleea existentă spre Parcul Rozelor va fi iluminată, dotată cu mobilier și fără gard. Pe celălalt mal al Canalului se propune o nouă alee care să își facă loc fără tăieri de arbori. Pe respectivul mal se propune păstrarea unei zone de grădini urbane comunitare, terase și puncte de observație, un loc de joacă tematic care să încurajeze copiii să ia contact cu apa, un nou pod, pachete de trepte pe apă, o alee suspendată sau chiar o platformă pentru evenimente. Spre blocul din parcul Rozelor e propus un aliniament de plopi iar în zona grădinilor comunitare s-au propus pomi fructiferi. „Propunerea nu încearcă decât să evidențieze frumusețea locului”, arătau aunci proiectanții de la Planwerk.

Clujenii au receptat extrem de bine inițiativa și au cerut Primăria să pună în practică celelalte ambiții de a face un Master Plan pe întreg canalul Morii în Cluj-Napoca și a-l integra în viața orașului.

Detalii: Ce vor oamenii de la noul parc propus de Primărie pe Canalul Morii

(sursă: SF parc Canalul Morii – primariaclujnapoca.ro)

sursă foto: simulare Planwerk

Nici un comentariu

Scrie un comentariu