Închide

Primăria sfătuiește clujenii să verifice ce se poate construi pe terenurile pe care vor să le cumpere, cu butonul GIS și certificat de urbanism

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - iul. 08, 2021 1 723

Recent, arhitectul județului Claudiu Salanță a făcut abecedarul consumatorului din imobiliare și a recomandat ca orice anunț de vânzare a terenurilor să conțină informații documentate urbanistic legat de ceea ce se poate sau nu consturi pe acestea. Acum și Primăria din Cluj-Napoca sfătuiește clujenii să nu cumpere proprietăți fără să le verifice prin intermediul unui certificat de urbanism sau pe site-ul instituției, la noua rubrică GIS, în cadrul căreia s-a făcut publică și posibilitatea verificării construibilității unei parcele cunoscând numărul cadastral.
„Pentru cei interesați de cumpărarea unui teren, sfatul meu este să nu o faceți fără a avea un certificat de urbanism pentru construire. Solicitați cumpărătorului să vă prezinte un certificat de urbanism în valabilitate sau cereți d-voastră asta. Însă, dacă sunteți la faza de căutare teren și aveti 5, 6 – 10 locații, preluate din diverse anunțuri, le puteți prima dată verifica în GIS, pentru a afla încadrarea urbanistică și ceea ce se poate realiza (n-are sens să solicitați la primărie certificat de informare pentru fiecare, deoarece puteți afla și singuri informația utilizând aplicația GIS, foarte rapid ) iar, după ce v-ați decis cât de cât ce teren doriți să cumpărați, solicitați pentru acel teren emiterea certificatului de urbanism pentru construire”, a recomandat arhitecta Andreea Mureșan, șefa Serviciului de Strategii urbane din cadrul Direcției de Urbanism a Primăriei.
Ea a anunțat că în cadrul noul sistem marcat prin butonul GIS lansat de Primărie (prin care oricine poate afla online direct de pe pagina oficială a instituției clujene ce se construiește la el pe stradă sau ce reglementări sunt pe parcela lui de teren) s-au făcut actualizări cu noi informații.
„Întrucât primim multe solicitări de încadrare a unei parcele pe PUG, pentru a vedea încadrarea urbanistică sau a eliberara certificate de urbanism pentru Informare, s-a facut publică opțiunea de suprapunere pe PUG a unei parcele, cunoscând numarul cadastral. De asemenea, s-a adaugat la “straturi” și nomenclatorul stradal (adrese poștale, străzi). Oricine poate să-și încadreze parcela pe PUG și să cunoască ce se poate construi și în ce condiții, introducând datele cadastrale. Parcela trebuie să fie înscrisă în sistemul integrat de cadastru și carte funciară (să aibă cadastral cu 6 cifre, nu se poate face suprapunerea pe PUG după numarul topografic). În partea dreaptă a paginii există și un manual de utilizare. Trebuie să fiți atenți să vă fie bifate „straturile” pe care le doriți să apară – PUG etc – și la căutare trebuie să efectuați operațiunea în „imobile”, când dați pe lupă ca să puteți căuta într-un anumit strat care vă interesează”, a spus Mureșan.
Din luna iunie, pe site-ul Primăriei din Cluj-Napoca, la secțiunea Locuire, s-a introdus o nouă secțiune – “butonul GIS”. Prin această opțiune, locuitorii municipiului Cluj-Napoca sau investitorii interesați pot să vadă ce se poate construi într-o anumită zonă din oraș sau ce proiecte s-au aprobat recent. Deocamdată în sistem au fost introduse doar autorizațiile emise în 2021.
Proiectul este la stadiu incipient, abia lansat, iar ambiția formulată de primarul Emil Boc este ca, începând cu anul următor, certificatele de urbanism să se elibereze on-line, prin acest sistem, direct de către cei interesați.
Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară în ceea ce privește piața locuințelor, după cum arată rapoartele imobiliare de specialitate și nu e străin de dezvoltări haotice. Orașul a funcționat ani de zile cu un Plan Urbanistic general depășit, s-a populat cu întregi cartiere noi, în care blocurile au luat-o înaintea infrastructurii adecvate și a serviciilor, fenomenul “blocuri între case” a iscat constant scandaluri urbanistice și există chiar și zone întregi în care s-au construit locuințe fără autorizațiile necesare.

În materie de dezvoltare, merită menționat că primăria și-a deschis pentru cetățeni ședințele Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism și este municipalitatea cu cele mai multe concursuri de soluții lansate pentru obiective publice. “Butonul GIS” ar fi, de asemenea, un pas înspre facilitarea accesului la informații relevante în domeniu.

Vezi și: Update Dezvoltările imobiliare autorizate în oraș, puse pe hartă. Primăria a lansat butonul GIS prin care oricine se poate plimba virtual prin Cluj-Napoca și să studieze ce se construiește

Anunțurile de vânzare a terenurilor ar trebui să conțină un set minim de informații, documentate urbanistic, privind oportunitățile de construire pe respectiva proprietate, consideră arhitectul șef al Județului Cluj, Claudiu Salanță. Acesta a elaborat și a prezentat un astfel de set de informații și a arătat public că toate anunțurile ar trebui uniformizate cu respectiva situație urbanistică ceea ce ar duce automat la o corectă stabilire a prețului, mai ales că cei care cumpăra ar cunoaște exact modalitatea în care se poate valorifica cel mai bine terenul. Avocați, oameni din imobiliare, proiectanți au arătat că respectivele informații privind potențialul de construibilitate al terenurilor ar trebui tradus într-un ghid, „într-un abecedar” făcut public de autoritățile locale sau de agenții, dar și că ar trebui să stea la baza unui capitol legislativ în domeniul protecției consumatorului de servicii imobiliare.

Detalii: Arhitectul șef al județului a făcut abecedarul protecției consumatorului din imobiliare. Cum ar trebui să arate un anunț de vânzare al unui teren, documentat urbanistic

Un comentariu

Scrie un comentariu